xenonas

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών  ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαμιέων σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, οργανώνει προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Anna Hints “Smoke Sauna Sisterhood” (Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας).

Πρόκειται για ένα καθηλωτικό, βαθιά συγκινητικό ντοκιμαντέρ, που προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα θέματα του τραύματος, της θεραπείας, της κοινότητας και της γυναικείας αλληλεγγύης.

Το ντοκιμαντέρ αναδείχτηκε σε καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ 2023, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Sundance και αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Εσθονίας στα 96α βραβεία ΟΣΚΑΡ.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 19:30, στον φιλόξενο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας (Αινιάνων 6-8).

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1977.

Έως τότε είχαν προηγηθεί πλήθος αγώνων για την κατάκτηση δικαιωμάτων από τις γυναίκες ανά τον κόσμο.

Την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, τιμούμε τα επιτεύγματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλους τους τομείς της ζωής, σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Αναγνωρίζουμε, ωστόσο, και τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν, από τις δομικές αδικίες, την περιθωριοποίηση και τη βία, έως τις διαδοχικές κρίσεις που πλήττουν πρώτα και χειρότερα τις γυναίκες, έως την στέρηση της προσωπικής τους αυτονομίας και των δικαιωμάτων τους πάνω στο σώμα και τη ζωή τους. Οι έμφυλες διακρίσεις βλάπτουν τους πάντες – γυναίκες, κορίτσια, άνδρες και αγόρια.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων έρχεται αντιμέτωπος με την πιο σκληρή μορφή έμφυλης διάκρισης, αυτή της έμφυλης βίας. Στο πλαίσιο της πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας και των έμφυλων διακρίσεων, ο Ξενώνας πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών είναι ένα κάλεσμα για δράση. Δράση για να σταθούμε στο πλευρό των γυναικών που διεκδικούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους με μεγάλο προσωπικό κόστος. Δράση για την ενίσχυση της προστασίας από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Δράση για την επιτάχυνση της πλήρους συμμετοχής και ηγεσίας των γυναικών.

Πληροφορίες:
• e-mail Ξενώνα Λαμίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
• Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Λαμιέων
Τηλ.: 22313 51069 (08:00-15:00)