Δύο είναι οι άξονες και οι κατευθύνσεις   στις οποίες θα κινηθεί η ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μέσα από τους Φ.Ο.Δ.Σ.Α και τις τοπικές κοινωνίες . Τις δύο αυτές εκδοχές συζήτησαν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση η περιφερειακή ένωση δήμων στερεάς και ο Φ.Ο.Δ.Σ.Α

. Η πρώτη εκδοχή περιλαμβάνει την δημιουργία περιφερειακών Φ.Ο.Δ.Σ.Α ανά περιφέρεια , στον οποίο θα συγχωνευθούν όλοι οι υπάρχοντες τοπικοί ΦΟ.Δ.Σ.Α και σε αυτή την περίπτωση ο περιφερειακός φορέας θα έχει την αρμοδιότητα τόσο του σχεδιασμού όσο και της λειτουργίας των έργων και των εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων .Η δεύτερη εκδοχή περιλαμβάνει την δημιουργία ενός περιφερειακού ΦΟ.Δ.Σ.Α ανά περιφέρεια και την δυνατότητα ύπαρξης των τοπικών φορέων οι οποίοι θα έχουν την αρμοδιότητα λειτουργίας των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων . Κατά την συνεδρίαση παρά τις επιμέρους διαφωνίες που εκφάστηκαν η κοινή συνιστώσα όλω ν ήταν ο χρόνος ο οποίος δεν επαρκεί . Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος τόνισε πως το θέμα είναι μια καυτή πατάτα σημειώνοντας : << ξέρουμε ότι θα βρούμε εμπόδια αλλά με αίσθημα ευθύνης πρέπει να δείξουμε υπομονή και θέληση γιατί ο χρόνος δεν επαρκεί .>>

<<Πρέπει σήμερα μετά την συνεδρίαση να έχουμε όνομα και διεύθυνση γιατί τα περιθώρια στενεύουν >> τόνισε από την άλλη ο αντιπρόεδρος και αντιδήμαρχος Χαλκίδας κ. Καλαθοσπόρης . Ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης κάλεσε τους δημάρχους να αποφασίσουν   τι πραγματικά θέλουν σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο χρόνος έχει τελειώσει για όλους .

Η πρόταση θα κατατεθεί στην επιτροπή περιβάλλοντος χωροταξίας και υποδομών η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στην Κατερίνη , με θέμα την διαμόρφωση τελικήα πρότασης της ΚΕΔΕ για τους ΦΟ.Δ.Σ.Α. .Η σύγκλιση της επιτροπής περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ για το θέμα προέκυψε από την ανάγκη επικαιροποίηση της παλαιότερης απόφασή της τον Δεκέμβριο του 2013 .

Οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου να έχουν αποφασίσει για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και για το ποια εκδοχή θα ακολουθήσουν σχετικά με την συγχώνευση για την δημιουργία του ΦΟ.Δ.Σ.Α .