Με το νέο έτος θα συζητηθεί το θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών στον δήμο Λαμιέων όπως αποφάσισε την Δευτέρα το βράδυ η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου σε μία συζήτηση που διήρκησε πάνω από 2,5 ώρες . Τελικά μετά από διαφωνίες επικράτησε η πρόταση του δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη ο οποίος πρότεινε να γίνει μία εκτεταμένη συζήτηση μέσα στο 2016 από μία διαπαραταξιακή επιτροπή , που θα συσταθεί για αυτό το λόγο και μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και αφού αναλυθούν τα στοιχεία της οικονομιής υπηρεσίας να   προχωρήσει ο δήμος σε αναπροσαρμογή τελών , εφόσον είναι εφικτό .

Η δεύτερη πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν αυτή που κατέθεσε από κοινού όλη η μειοψηφία – και οι 5 παρατάξεις - να προχωρήσει η δημοτική αρχή άμεσα σε μείωση των δημοτικών τελών της τάξης του 10% στους πολίτες του δήμου . Η πρόταση δεν πέρασε παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε από το ΄συνολο της μειοψηφίας .

 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς , ως εισηγητής του θέματος αναφέρθηκε αρχικά στην προηγούμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση για το θέμα κατάτην οποία δεν προσήλθε η πλειοψηφία   λέγοντας προς τον δήμαρχο πως στην ουσία δεν θέλει να συζητήσει το θέμα και με την απαξίωση του συμβουλίου θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι όποτε θέλει αυτός θα μιλάει η μειοψηφία . <<Μιλάμε για νέα ήθη και τα ζούμε . Είναι η προσπάθεια της πλειοψηφίας να κουνήσει το χαρτάκι στην μειοψηφία και να πει εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ πέρα .>> τόνισε χαρακτηριστικά .

Ο κ. Κοτρωνιάς αναλύοντας το πώς θα βρεθούν τα χρήματα στον δήμο για τις μειώσεις τόνισε πως η δημοτική αρχή πρώτα από όλα πρέπει να διασφαλίσει τα έσοδά της . Αναφέρθηκε στα έσοδα από τον ΦΟΔΣΑ αφού οι υπόλοιποι ΄δημοι χρησιμοποιούν τον ΧΥΤΑ της Λαμίας και στην ΔΕΥΑΛ σημειώνοντας ότι εάν εισπράτονταν όλα όσα πρέπει από τον δήμο , θα υπήρχαν και μεγαλύτερα έσοδα .

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Μαρίας Αντωνίου επικεφαλής της παρέμβασης πολιτών για την Λαμία σημειώνοντας ότι πρέπει από την δημοτική αρχή να αξιοποιηθούν οι πηγές εσόδων για να προχωρήσει σε μειώσεις δημοτικών τελών . Η κ. Αντωνίου κάλεσε την δημοτική αρχή να έχει συνέπεια διακηρύξεων και έργων και κατηγόρησε την δημοτική αρχή που αγνόησε σύσσωμη την αντιπολίτευση με προσχήματα και υπεκφυγές ενώ μέλη της πλειοψηφίας έκαναν και σκληρές επιθέσεις . <<Σε μία επίδειξη ισχύος κ.Δήμαρχε στέλνεται μήνυμα ότι εμείς – ως πλειοψηφία – έχουμε την δύναμη και κάνουμε συμβούλιο όποτε θέλουμε , αλλάαυτό δεν είναι δημοκρατικό >>τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε << πως στην ουσία δεν θέλετε να μειώσετε τα τέλη >> ενώ άφησε άφησε αιχμές για την νομιμότητα της συνεδρίασης .

<<Πρέπει τέτοια θέματα να συζητιούνται στο δημοτικό συμβούλιο για να μην παραχωρούμε την δημοκρατία κάπου αλλού >> τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Γιώργος Σαγιάς   και αναρωτήθηκε τι θα γίνει εάν επαναληφθεί το γεγονός να φέρει θέμα προς συζήτηση η μειοψηφία . θα λέιψει πάλι η πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο ?

Η πλειοψηφία με την στάση που έχει κρατήσει δείχνει ότι δεν θέλει την μέιωση τόνισε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας ενεργών πολιτών Παναγιώτης Στασινός προσθέτοντας << ο δήμος έχει την ευκαιρία μέσα στην κρίση να σταθεί δίπλα στον πολίτη και να του δώσει μία σανίδα σωτηρίας . Επιβάλλεται να προσπαθήσουμε>> και πρότεινε να διερευνηθεί εάν πληρώνουν αυτοί που πρέπει προς τον δήμο .

Ο επικεφαλής της Λαικής συσπείρωσης Τάσος Χρονάς τόνισε πως η αναγκαιότητα μειώσεων είναι προφανής και είναι υποχρέωση του δήμου να διευκολύνει τους πολίτες προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια .

Ολοκληρώνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης δήλωσε πως και η δημοτική αρχή επιθυμεί μειώσεις αλλά δεν είναι εφικτό στην παρούσα οικονομική συγκυρία . <<Δεν πρέπει να δηλώνουμε με βάση το πως θέλουμε να ακουγόμαστε , αλλά με βάση τι μπορούμε να πράξουμε . Η διατήρηση της καλής οικονομικής κατάστασης του ΄δημου είναι πράξη συλλογικής ευθύνης >> τόνισε χαρακτηριστικά και πρότεινε την συζήτηση με το νέο έτος μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους παράγοντες .

Να σημειώσουμε ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης τέθηκε θέμα νομιμότητας . Οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας   έθεσαν θέμα ακυρότητας αφού δεν έγινε νέα πρόσκληση δημοτικού συμβουλίου με το θέμα της μειοψηφίας μετα από αυτή που δεν πραγματοποιήθηκε . Η μειοψηφία μίλησε για αντιδημοκρατικές , αλαζονικές και αντιαυτοδιοικητικές συμπεριφορές .

Ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης και ο Πρόεδρος του ΔΣ θανάσης Κλειτσάκης υπεραμύνθηκαν της νομιμότητας των πράξεων τους.