Μπορεί τελικά να μειωθεί ο πληθυσμός αδέσποτων ζώων; Μπορεί αν συνειδητοποιήσουμε τους λόγους που τον αυξάνουν . Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας ενεργών πολιτών και Μέλος της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων  Ζώων στον Δήμο Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός .
Παράλληλα παρουσιάζει αναλυτικά 7  πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι δήμοι και ευρύτερα η πολιτεία για τα αδέσποτα και έχουν μηδενικό κόστος.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

1.Καταχώρηση καρτέλας σκύλου στο γενικό ηλεκτρονικό μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία εκτός από το microchip θα αναγράφεται και η διενέργεια ή μη επέμβασης στειρώσεως για τα θηλυκά και η οποία θα είναι υποχρεωτική για σκύλους οι οποίοι δεν προορίζονται για εκτροφή. Υποχρέωση κτηνιάτρων να ενημερώνουν το μητρώο με ιατρικό ιστορικό. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας.

2. Έλεγχοι από αστυνομικούς σε περιπολία στον εκάστοτε Δήμο σχετικά με το εάν οι δεσποζόμενοι σκύλοι φέρουν αριθμό microchip νομίμως καταχωρημένο στο μητρώο.

3. Κίνητρα για όσους υιοθετούν ζώα από δημοτικά κυνοκομεία ή/και φιλοζωικές.

4. Αποσαφήνιση νομικού πλαισίου (έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την έκδοση αδειών εκτροφέων ράτσας) σχετικά με την εκτροφή και αναπαραγωγή οικόσιτων ζώων.

5. Συνεργασία δήμων - φιλοζωικών οργανώσεων και ανακατανομή πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του πληθυσμού αδέσποτων ανά δήμο.

6. Επιβολή υψηλών προστίμων σε φυσικά πρόσωπα που ευθύνονται για παράνομη εκτροφή και αναπαραγωγή με συνακόλουθη επιβολή ποινών όπως κλείσιμο καταστημάτων, ιστοσελίδων που διευκολύνουν και προωθούν την παράνομη εμπορεία ζώων.

7. Προσαρμογή του νόμου προκειμένου για την ταχύτερη διαδικασία αφαίρεσης ζώου σε περιπτώσεις παθητικής/ενεργητικής κακοποίησης.