Ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Καραναστάσης, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ενωσης για τη Μεσόγειο, εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, Δημοσιονομικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων του παραπάνω Διεθνούς Οργανισμού, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη  και ανέπτυξε το θέμα της Ανθρώπινης Κινητικότητας στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο  των δραστηριοτήτων του ίδιου Διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Καραναστάσης θα εκπροσωπήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Προαγωγή της Ποιότητας Ζωής, των Ανταλλαγών και του Πολιτισμού, που θα γίνει στη Ρώμη, το διήμερο 18/19-2-2016.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠ. ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

            Το θέμα της ανθρώπινης κινητικότητας στην περιοχή της Μεσογείου ξεκινά από τα πρώτα χρόνια που τα παράλιά της κατοικήθηκαν από οργανωμένες πληθυσμιακές ομάδες. Για πολιτικούς, στρατιωτικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς, εμπορικούς και οικονομικούς λόγους ή και για συνδυασμό αυτών, η ανθρώπινη κινητικότητα, είτε καθ’ ομάδες είτε ατομικά, είναι καθημερινό φαινόμενο στις χώρες που περιβάλλουν την Μεσόγειο, τουλάχιστον τα 3000 τελευταία χρόνια.

            Ειρηνικά ή – συνήθως – βίαια, επιχειρήθηκε πολλές φορές η μετατροπή της θάλασ-σας αυτής σε “mare nostrum”, σε «δική μας θάλασσα», από όποιον είχε ή νόμιζε ότι είχε την δυνατότητα να το κάνει, με παλαιότερο παράδειγμα την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και πιο πρόσφατο τον Μουσσολίνι.

            Σήμερα είναι βέβαιο ότι θέλουμε την Μεσόγειο “mare nostrum”, για όλες τις χώρες που την περιβάλλουν. Θέλουμε να είναι ο κρίκος που συνδέει και όχι το εμπόδιο που χωρίζει τους λαούς. Δεν θέλουμε να υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτά που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, που πνίγονται στο Αιγαίο και στις Ιταλικές ακτές, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο που σαρώνει τις πατρίδες τους.

            Απαιτείται μια γενναία πολιτική, με πρωτεργάτες την Ε.Ε. και τον Ο.Η.Ε., που, αφ΄ ενός θα χτυπήσει τα αίτια που προκαλούν την άτακτη και εν πολλοίς ακούσια αυτή μετακίνηση πληθυσμιακών μαζών, δηλαδή τον πόλεμο στην Μ. Ανατολή και αφ’ ετέρου, όσο διαρκεί αυτή η μετακίνηση, θα διασφαλίσει αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς…………….

                        Η εκπαίδευση είναι ένας βασικός τομέας που μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα μεταξύ λαών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές, θρησκευτικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει κοινή κοιτίδα γνώσης για τους λαούς που την περιβάλ-λουν. Ετσι, θα εξισορροπηθεί και η αντίρροπη δράση της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου, από τις φτωχότερες χώρες προς τις πλούσιες και βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης και τις ΗΠΑ...............

           Ένα βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο, προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων, όπως τέθηκαν και σε προηγούμενες συνόδους, είναι το Erasmus +, το οποίο συνενώνει μια σειρά παλαιότερων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε ένα κοινό πρόγραμμα και σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της κινητικότητας σπουδαστών, ερευνητών και καθηγητών. Το πρόγραμμα προβλέπει δράσεις που αποσκοπούν στη δυνατότητα όσων λάβουν μέρος σ΄ αυτό, να ταξιδεύσουν σε μια άλλη χώρα με σκοπό να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να διδάξουν, να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες. Επίσης, στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων, οργανισμών και ιδρυμάτων, προκειμένου να παράξουν προϊόντα και αποτελέσματα που θα αφορούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θα καλύψουν ανάγκες σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης της νεολαίας, της προώθησης της καινοτομίας, της ανάπτυξης και επικύρωσης δεξιοτήτων. Πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο φιλόδοξο πρόγραμμα, που όλοι ελπίζουμε να αποδώσει καρπούς.

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μου, παρά τη δεινή οικονομική κρίση που την μαστίζει, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαφυλάξει τις ουμανιστικές αξίες του σύγχρονου πολιτισμού, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια στους δυστυχείς μετανάστες – πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, σώζοντας, τολμώ να πώ, την τιμή της πολιτισμένης Ευρώπης, στην οποία, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό ακούγονται όλο και δυνατότερα φωνές που γυρίζουν τον πολιτισμό αρκετούς αιώνες πίσω. Προσδοκούμε, με ευνοϊκότερες συνθήκες, να υποδεχθούμε νέους ανθρώπους, που θα έρχονται οικειοθελώς στη χώρα μας, για να γίνουν καλύτεροι και να μας κάνουν καλύτερους.

Σας ευχαριστώ.