Νάτες πάλι οι Αποκριές κι η Καθαρή Δευτέρα στην Υπάτη!

Αυτοσχεδιασμοί, γέλιο, χαρά, γνήσιο χιούμορ, επινοήτικότητα και καλή καρδιά.

Φέτος, λες και ξύπνησε ο Φόλας ( Κώστας Πατήθρας) και ζωντάνεψαν ο Οθέλος και ο Μπίλερμαν ( Ηλίας και Δημήτριος Ζαπαντιώτης) και χοράτεψε από τον άλλο κόσμο ο Χοϊδάς,Γ.Κουφωκώστας) ο Τσαπάρας,( Νι. Ευθυμιόπουλος) ο Πέγκας( Θ. Ευθυμιόπουλος) , ο Κεραμίδας ο Ανάργυρος και ο Θωμάς ο Ηλίας ο Αθανασιάς και τόσοι άλλοι……. Και έκαναν συμβούλιο σφόδρα και υπογράφοντας την « συνθήκη των Σεβρών» αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν την Γκαμήλα της Υπάτης. Να τη στολίσουν , να την κουλαντρίσουν, να την περιφέρουν στα σοκάκια της και την Καθαρη Δευτέρα να τη Γλεντήσουν στη Στρατώνα!

Ναι Αλήθεια!! Αναβίωσε το έθιμο της Καμήλας από τα μέλη του Επιμορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Υπαταίων « Οι Αινιάνες» ανήμερα την Καθαρή Δευτέρα . Πάντα γιορτάζονταν τα Κούλουμα και αναβιώνουν μέχρι και σήμερα στην Υπάτη….

Τότε τα παλιά χρόνια, οι Πατρινοί,

μασκαρεύονταν στο Αλωνάκι, στο Ηρώον (σημερινό Γυμνάσιο – Λύκειο) και η καμήλα ξεκινούσε το ταξίδι της από τη Στρατώνα ( σημερινό Βυζαντινό Μουσείο) και κατέληγε κατάκοπη πάλι εκεί.

Στις μέρες τούτες η καμήλα , χόρεψε, ίδρωσε, το χάρηκε και δεν τόβαλε κάτω……

Έφαγαν όλοι όσοι βρέθηκαν μαζί μας στην αίθουσα τελετών του Γυμνασίου- Λυκείου την «Δόξα την Ελληνική» φασολάδα, τραγουδήσανε με κέφι και χορέψανε από την ευθυμία του Διονυσιακού ποτού, αρμηρήσανε από το τουρσί και τις ελιές και γλυκαθήκανε με το χαλβά και τη Λαγάνα.

Το χάρηκαν όλοι, κοκκίνησε το μαγουλάκι τους, Ευχαριστήθηκαν.

Ευχαριστήθηκαν και οι προγονοί μας. Αυτοί που μας άφησαν παρακαταθήκη όλα αυτά τα ξεχωριστά και όμορφα, απλά, άδολα Δρώμενα.

Καλή Σαρακοστή!! Υγεία, καλή καρδιά σε όλο τον κόσμο. Με χαρά να ανταμώσουμε στην Αγάπη το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην αυλή του Αγίου Νικολάου.

Να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τον ακούραστο φωτορεπόρτερ με αμέτρητες ώρες λήψεων και καταγραφής των δρώμενων της Υπάτης και όχι μόνο κ. Ιωάννη Ζαπαντιώτη που μας παραχώρησε τα πλάνα για την προβολή τους μέσω του radiomemory.gr

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους !!!!