Στη Βουλή συζητήθηκε η ερώτηση  του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Αποστόλη Καραναστάση για το Νοσοκομείο Λαμίας  στην οποία απάντησε ο αναπληρωτής Υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης . Το υπουργείο υγείας δηλώνει ότι σύντομα θα γίνει πρόσληψη παιδιάτρων για την παιδιατρική κλινική ενώ για το νοσοκομείο Λαμίας προβλέπεται πρόσληψη απο το ΚΕΕΛΠΝΟ ενός επικουρικού παιδιάτρου . Παράλληλα ο κ. Καραναστάσης  κατηγορεί τόσο τον βουλευτή Χρήστο Σταικούρα όσο και  διοικητή του νοσοκομείου Λαμίας και μετέπειτα βουλευτή της ΝΔ για την κατάρρευση του νοσοκομείου . Διαβάστε απο τα πρακτιά της Βουλής  την συνομιλία  του βουλευτή με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας .

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, νομίζω ότι το θέμα της ερώτησής μου δεν είναι καινούριο και φυσικά δεν είναι άγνωστο και σε σας. Αφορά στην λειτουργία ή θα μπορούσα να πω στη σχεδόν μη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου της Λαμίας. Ο λόγος που σας απασχολώ σήμερα σχετικά είναι ότι το Ίδρυμα αυτό, αφ’ ενός μεν λειτουργεί χωρίς διοικητή από τις αρχές Γενάρη του 2015 -η θέση καλύπτεται ευτυχώς και επιτυχώς, θα μπορούσα να πω, από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας – αφ’ ετέρου βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αναστολή της λειτουργίας βασικών κλινικών του. Επιπλέον, αυξημένο είναι το πρόβλημα της Παιδιατρικής και συνακόλουθα της Μαιευτικής Κλινικής, καθώς και του τμήματος ΤΕΠ, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Εν συντομία, σας αναφέρω - και θα καταθέσω στα Πρακτικά πλήρη κατάλογο των αναφερόμενων εγγράφων και ενεργειών - ότι από τις 17 Αυγούστου του 2015, οπότε κι έγινε δεκτή η παραίτηση της μοναδικής παιδιάτρου που υπηρετούσε με οργανική θέση στο Νοσοκομείο, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ειδικευμένος παιδίατρος με οργανική θέση στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Έγιναν, βεβαίως, προσπάθειες πρόσληψης επικουρικών παιδιάτρων, που όμως στο σύνολό τους δεν αποδέχθηκαν την πρόσληψη, πιθανώς λόγω της μη ύπαρξης της προβλεπόμενης από το οργανόγραμμα στελέχωσης. Μόλις την 1η Ιανουαρίου του 2016............

 

........Δεδομένου ότι η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας είναι δυναμικότητας είκοσι κλινών και προβλέπονται έξι οργανικές θέσεις ειδικευμένων παιδιάτρων και ότι για την κάλυψη των εφημεριών εκδίδονται συνεχείς, ανά μήνα, αποφάσεις της 5ης ΥΠΕ, για τις μετακινήσεις παιδιάτρων από διάφορες μονάδες της - μετακινήσεις που στο σύνολό τους δεν υλοποιούνται, επειδή κάποιοι από τους γιατρούς αρνούνται - είναι προφανές ότι η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας επί της ουσίας δεν λειτουργεί. Αυτό, δε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τον Ιανουάριο έμειναν ακάλυπτες τέσσερις εφημερίες και τον Φεβρουάριο δύο.

Ο παραλογισμός της κατανομής του προσωπικού μεταξύ των υγειονομικών μονάδων φαίνεται και από το γεγονός ότι την ίδια στιγμή στα Γενικά Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας, τα οποία δεν διαθέτουν Παιδιατρική Κλινική, υπηρετούν έξι ειδικευμένοι παιδίατροι - τέσσερις στη Λιβαδειά και δύο στη Θήβα - και από την 1η Ιανουαρίου του 2016 αποσπάστηκε εκεί η Διευθύντρια Παιδιατρικής του ΠΕΔΥ- Κέντρου Υγείας Διστόμου.

 

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Καραναστάση, σας ευχαριστώ για την επίκαιρη ερώτηση γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Θα απαντήσω συνολικά στην επίκαιρη ερώτησή σας, γιατί και με το Νοσοκομείο σας, όπως και με όλα τα νοσοκομεία της χώρας εδώ και τέσσερις-πέντε μήνες, δίνουμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να μπορέσει να επέλθει ισορροπία, γιατί το σύστημα ήταν και παραμένει ακόμα σ’ έναν βαθμό σε αστάθεια.

Καταρχήν, θα ξέρετε κι εσείς καλά ότι πέρσι στον προϋπολογισμό του 2015 ήταν εγκεκριμένα 7.396.134 ευρώ για χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Λαμίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στις 31/12/2015 τα χρήματα που πραγματικά δόθηκαν για να καλυφθούν και οι ανάγκες παλαιότερων ετών, με την αύξηση που έδωσε το Υπουργείο στο όριο δαπανών για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ειδικά για το Νοσοκομείο Λαμίας, ήταν, από 7.300.000, 11.268.723 ευρώ, τα οποία δόθηκαν στο Νοσοκομείο.

Η αρχική πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού για το 2016 -δώσαμε τόσα γιατί έπρεπε να καλυφθούν και κάποιες ανάγκες- είναι 3.000.000 ακριβώς πιο πάνω σε σχέση με την περσινή αρχική. Είναι 10.387.520 ευρώ.

Το πρώτο ζήτημα, δηλαδή, είναι ότι ενισχύσαμε και το δικό σας Νοσοκομείο, όπως και όλα, με έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό από την κρατική επιχορήγηση, ακριβώς για να λυθούν ζητήματα λειτουργίας, εφοδιασμού κ.λπ.

Επίσης θα πω - γιατί ακούω πολλές «Κασσάνδρες»- ότι ενώ πέρσι μέχρι και τον τρίτο μήνα το Νοσοκομείο σας είχε χρηματοδοτηθεί με περίπου 900.000 ευρώ, αυτήν τη στιγμή που δεν έχει κλείσει ο τρίτος μήνας, έχει χρηματοδοτηθεί με 1.550.000 ευρώ από τα χρήματα αυτά, δηλαδή και η χρηματορροή είναι καλυμμένη αυτήν τη στιγμή.  

Θα απαντήσω συνολικά, δεν νομίζω ότι θα χρειαστώ δευτερολογία.

Δεύτερον, όσον αφορά στους παιδιάτρους, κατ’ αρχάς ξέρετε ότι έχουμε διορίσει από τον Σεπτέμβρη και μετά έναν επικουρικό ορθοπεδικό και έναν επικουρικό ακτινοδιαγνώστη στο Νοσοκομείο σας. Διορίσαμε τρεις επικουρικούς παιδιάτρους οι οποίοι δεν απεδέχθησαν.

Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι έχει διοριστεί ένας Επιμελητής β΄ Αναισθησιολογίας, μόνιμος γιατρός για τη ΜΕΘ και είναι σε εξέλιξη και σύντομα βγαίνει το ΦΕΚ για έναν Επιμελητή β΄ Θωρακοχειρουργικής και έναν Επιμελητή β΄ Ουρολογίας. Έχουμε «ξεκολλήσει» αυτές τις προκηρύξεις που υπήρχαν από παλιά, από το 2010, το 2011 κ.λπ. Έχουν υπογραφεί οι διορισμοί και είναι στη διαδικασία της δημοσίευσης του ΦΕΚ.

Επίσης, στην πρόσληψη από το ΚΕΕΛΠΝΟ προβλέπεται ήδη ένας επικουρικός παιδίατρος. Το δικό σας είναι ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία όπου υπάρχει αυτό, ακριβώς γιατί ξέραμε το πρόβλημα, όπως εσείς. Ακόμα δύο-τρία άλλα είναι έτσι, όπου υπήρχαν συγκεκριμένες ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Σ’ αυτήν τη μεγάλη προκήρυξη των τετρακοσίων νοσηλευτριών και εκατό γιατρών που ήταν βασικά για τις ΜΕΘ, το Νοσοκομείο της Λαμίας είναι ένα από τα νοσοκομεία όπου βάλαμε επικουρικό παιδίατρο ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο και για την έλλειψη που υπάρχει...........

........ Επίσης, στη μεγάλη προκήρυξη η οποία βγαίνει μέσα στον Απρίλιο, προβλέπονται για το δικό σας Νοσοκομείο έξι θέσεις μόνιμων γιατρών από τους οποίους οι δύο είναι παιδίατροι, δέκα θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και δύο θέσεις λοιπού προσωπικού. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που έχουμε κάνει. Ξέρουμε ότι δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες, αλλά ξέρουμε ότι είναι και ένα ουσιαστικό βήμα ενίσχυσης.

Από εκεί και πέρα, να είστε σίγουρος, κύριε Καραναστάση, ότι έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το Νοσοκομείο σας είναι από αυτά που πέρυσι τον Γενάρη είναι χωρίς διοικητές. Η διαδικασία αρχίζει και προχωράει και μάλιστα το Νοσοκομείο σας, όπως και τρία-τέσσερα άλλα θα πάνε πιο μπροστά από τη σειρά τους, ακριβώς γιατί έχουν μείνει πολύ καιρό χωρίς διοίκηση. Το Νοσοκομείο Λαμίας στεγάζεται σε ένα πάρα πολύ σύγχρονο κτήριο των τελευταίων δεκαπέντε ετών και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης του όμορου Παλιού Σανατορίου της πόλης της Λαμίας, το οποίο θα ενταχθεί λειτουργικά στο Γενικό Νοσοκομείο. Πιστεύω ότι σύντομα η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος από πλευράς κτηριακών υποδομών θα πρέπει να έχει ίσως μια από τις πιο υπερσύγχρονες υποδομές σαν μονάδες υγείας. Και φυσικά επειδή είναι κατασκευασμένα με χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, εκτιμούμε ότι θα πρέπει και λειτουργικά να είναι δυνατόν να προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές σε εκείνους που έχουν πληρώσει με το υστέρημά τους όλα αυτά τα χρήματα για να μπορέσουμε να τις καλύψουμε.

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ. Νομίζω ότι καλύπτομαι εν μέρει από την απάντησή σας όσον αφορά το θέμα της διαδικασίας που τηρείται αυτή τη στιγμή για να καλυφθούν κάποιες θέσεις.

Το Νοσοκομείο Λαμίας στεγάζεται σε ένα πάρα πολύ σύγχρονο κτήριο των τελευταίων δεκαπέντε ετών και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης του όμορου Παλιού Σανατορίου της πόλης της Λαμίας, το οποίο θα ενταχθεί λειτουργικά στο Γενικό Νοσοκομείο. Πιστεύω ότι σύντομα η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος από πλευράς κτηριακών υποδομών θα πρέπει να έχει ίσως μια από τις πιο υπερσύγχρονες υποδομές σαν μονάδες υγείας. Και φυσικά επειδή είναι κατασκευασμένα με χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, εκτιμούμε ότι θα πρέπει και λειτουργικά να είναι δυνατόν να προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές σε εκείνους που έχουν πληρώσει με το υστέρημά τους όλα αυτά τα χρήματα για να μπορέσουμε να τις καλύψουμε.

Φυσικά, οι προσπάθειες αυτές δεν πρέπει να μείνουν στην ανεπάρκεια – αριθμητικά - του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού του Ιδρύματος.

Εδώ και μια δεκαετία περίπου το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων - και δεν το λέω έτσι, αλλά με αποδείξεις και τα κατέθεσα στα Πρακτικά - απαξιώθηκε σταδιακά, μένοντας χωρίς ιατρικό και άλλο προσωπικό, χωρίς τις απαραίτητες πιστώσεις για τα λειτουργικά του έξοδα.

Είναι χαρακτηριστικό - και το κατέθεσα στα Πρακτικά - ότι στις 5/12/2008 επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψη του κλιμακίου Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τότε με επικεφαλής τον κ. Φλωρίδη, διαπιστώθηκαν τα ίδια ακριβώς προβλήματα που υπάρχουν και σήμερα. Το 2008, ο τότε Διοικητής του Νοσοκομείου, ο κ. Μπριάνης, που ήταν και υποψήφιος Βουλευτής για τη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε τη βοήθεια όλου του ανωτέρω κλιμακίου για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Ο ίδιος άνθρωπος μετά υπήρξε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περίοδο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, αλλά ξέχασε τότε αυτά τα οποία επισήμαινε ως Διοικητής του Νοσοκομείου, αφού η κατάσταση επιδεινώθηκε, όπως μαρτυρά μηνυτήρια αναφορά έγκριτου δικηγόρου της πόλεως της Λαμίας, τον Ιούλιο του 2012, που αναζητούσε ενόχους για την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου και είχε προτείνει ως μάρτυρες όλους τους Διευθυντές από τις κλινικές του Νοσοκομείου. Αυτά τα κατέθεσα στα Πρακτικά.

Ανάλογα ισχύουν και για τον καταθέτοντα συχνά ερωτήσεις για το θέμα αυτό συνάδελφό μου Βουλευτή Φθιώτιδας και πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σταϊκούρα, που στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του το Νοσοκομείο κυριολεκτικά κατέρρευσε.

Προ ολίγων ημερών επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Μητσοτάκης, για να καταγράψει κι αυτός το όψιμο ενδιαφέρον της παράταξής του για το ίδρυμα που, κατά κύριο λόγο, αυτή η παράταξη διέλυσε.

Σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας βρίσκεται χωρίς διοίκηση, με ανεπαρκείς πιστώσεις και ελάχιστο προσωπικό. Ενδεικτικά σας αναφέρω, κύριε Υπουργέ, ότι το οργανόγραμμά του προέβλεπε εκατόν σαράντα τρεις οργανικές θέσεις ιατρών. Σήμερα καλύπτονται μόλις οι εβδομήντα μία, δηλαδή το 50%.

Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι, όπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα διαλυμένο σύστημα υγείας. Επειδή, όμως, το θέμα της δημόσιας υγείας είναι ξεχωριστό και επειδή η Κυβέρνησή μας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, κάνω έκκληση, μεταφέροντας και την αγωνία του φθιωτικού λαού και αναγνωρίζοντας φυσικά τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, να μην γίνετε εσείς το άλλοθι των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στη σημερινή θλιβερή κατάσταση το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, αλλά και γενικότερα την υγεία στην Ελλάδα. Δεν πρέπει το Νοσοκομείο της Λαμίας να κλείσει.

Και θέλω να σας πω και κάτι, κύριε Υφυπουργέ. Κάποιοι που έχουν επιλεγεί για να στηρίξουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης στον κλάδο της υγείας πιθανότατα είναι ανεπαρκείς. Θεωρώ ότι ενίοτε τέτοια πρόσωπα θα πρέπει να απομακρύνονται και να αντικαθίστανται.

Σας ευχαριστώ.