Με επιτυχία  στέφθηκε  η πρώτη επίσκεψη της Animal Action  στο κυνοκομείο του δήμου Λαμιέων μετά τον απολογισμό  της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Λαμιέων. Κατά την επίσκεψη στειρώθηκαν 18 σκυλιά (16 θηλυκά και 2 αρσενικά) τα οποία επανεντάχθηκαν μόλις ανάρρωσαν. Η Επιτροπή κρίνει πως τέτοιες προσπάθειες βοηθούν στην αποσυμφόρηση του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων και για αυτό αποφασίστηκε νέα πρόσκληση των εθελοντών κτηνιάτρων τον προσεχή Ιούλιο και Σεπτέμβριο.

Η Επιτροπή μετά και την σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία δωρεάν σημάνσεων (τσιπ) σε δεσποζόμενα ζώα, δημοτών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έγιναν γνωστά στην Επιτροπή σήμερα φροντίζονται στο Κέντρο Περίθαλψης 179 ενήλικα ζώα και 44 κουτάβια. Θα πρέπει λοιπόν να αυξηθούν οι στειρώσεις , οι υιοθεσίες και οι επανεντάξεις καθώς και να τηρηθεί αυστηρά η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής να μην περισυλλέγονται νέα αδέσποτα, παρά μόνο τραυματισμένα και ασθενή ζώα, μέχρι την σχετική αποσυμφόρηση του Κέντρου.

 

Παράλληλα για την διαδικασία προμηθειών τροφών, αναλώσιμων και φαρμάκων για το 2016  κρίθηκε απαραίτητη η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη ευζωία των ζώων.

Τέλος συζητήθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης τραυματισμένων ζώων που χρήζουν ακτινολογικού ελέγχου, μεταφοράς σε κτηνιατρική κλινική εκτός Λαμίας και κάλυψης πιθανών χειρουργικών δαπανηρών επεμβάσεων και νοσηλειών.

Η Επιτροπή θέτει το ζήτημα στον Δήμο Λαμιέων ώστε να υπάρξει προγραμματισμός δαπανών σε επόμενη αναμόρφωση προϋπολογισμού αφού λόγω αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων με αδέσποτα οι εθελοντές φιλόζωοι της περιοχής αδυνατούν πλέον να καλύπτουν τα ποσά που απαιτούνται.

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο ενημέρωσης  ο Δήμος Λαμιέων και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας πραγματοποιούν ημερίδα με θέμα «Η κακοποίηση των ζώων ως προάγγελος εγκληματικής συμπεριφοράς» το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, στην οδό Λεωνίδου 11.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με τις εισηγήσεις τους:

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Νικήτας Θεολογίτης,

Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λαμίας και πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Στερεάς Ελλάδας κ. Γεώργιος Μπράνης,

Η Δικηγόρος κα. Βασιλική- Ευαγγελία Σιούτα και

Η ειδική Παιδοψυχίατρος- Ψυχοθεραπεύτρια κα. Τόνια Σαρέλα.