Την δυνατότητα να γνωρίσουν οι φίλοι και οι λάτρεις των παραδοσιακών χορών , έναν απο τους παλαιότερους  χορούς με μακρά ιστορία στα βάθη της ελληνικής παράδοσης , δίνει το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας  με το πρώτο σεμινάριο παραδοσιακού χορού  που διοργανώνει το επόμενο Σάββατο 16 Απριλίου .
Το πρώτο σεμινάριο του Λυκείου Ελληνίδων έχει ως  θέμα « Χοροί και έθιμα απ’ το Ρουμλούκι».
Εισηγήτρια θα είναι η κ. Ζωή Βεσυροπούλου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και δασκάλα χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας. Το Ρουμλούκι είναι ένας άγνωστος ίσως , αλλά με βαθιά ιστορική υπόσταση τόπος.





Ετσι ονομάζεται μία συστάδα χωριών στον κάμπο της Ημαθίας και η ονομασία αυτή δηλώνει ότι πρόκειται για τον τόπο των Ρωμιών - τον Ρωμιότοπο, όπως στην περίπτωση της Ρούμελης ή της Ανατολικής Ρωμυλίας. Μία ονομασία που έδωσαν οι Οθωμανοί κατακτητές κατά τον 14ο-15ο αιώνα, αναγνωρίζοντας το ανόθευτο του ελληνικού πληθυσμού που τον κατοικούσε.
Το Ρουμλούκι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από μουσικοχορευτική άποψη αφού εκεί συναντούμε ακόμη σήμερα παλαιότατους χορούς και τραγούδια.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 12ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Ανθέων 20-22 το Σάββατο 16 Απριλίου και όσοι επιθυμούν να μετέχουν  θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή πριν την  έναρξη.
Οι εγγραφές των συμμετεχόντων θα γίνονται από ώρα 11.00 έως 12.00 μ.μ..

Το Α ΄μέρος θα διαρκέσει από 12.00 έως 14.30 μ.μ. και το Β ΄μέρος από 16.30 έως 19.30 μ.μ
Η τιμή συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 15 ευρώ το άτομο.
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου  το βράδυ  όλοι μαζί μαθητές δάσκαλοι και φίλοι είναι προσκεκλημένοι σε  παραδοσιακό γλέντι στο «Αρχοντικό Σκούρα» στις 9.30 μ.μ. με την ορχήστρα του Δημήτρη Ψαθά.

Παίζουν
 Δημήτρης Ψαθάς    ζουρνά α΄ - ντέφι    

  Στέφανος Μπάμπαλος   ζουρνάς β΄ - γκάιντα

   Βασίλης Αλιάτσης  κλαρίνο σαξόφωνο               

   Γιάννης Λίτος   ακορντεόν                                                                                         

Βαγγέλης Ψαθάς  νταούλι

Τιμή εισόδου 15 ευρώ το άτομο.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λαμίας  σας προσκαλεί να τιμήσετε με την συμμετοχή σας το 1ο σεμινάριο και ευελπιστεί η διοργάνωση αυτή να γίνει θεσμός στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να γνωρίσουν τα έθιμα και τους χορούς από πολλές περιοχές της πατρίδας μας μέσα από τις εισηγήσεις καταξιωμένων ερευνητών και δασκάλων.

Για  περισσότερες πληροφορίες www.lykelam.gr

 
ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ   

Το κύριο γνώρισμα των 50 περίπου χωριών, ήταν η ίδια γλώσσα, η ίδια ενδυμασία και τα κοινά ήθη και έθιμα. Ο σημαντικότερος όμως συνδετικός τους κρίκος, που τα ξεχωρίζει μάλιστα μέχρι και σήμερα από τις γειτονικές ή τις άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, είναι η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά με τον ιδιόμορφο εντυπωσιακό κεφαλόδεσμό της (το «κατσούλι»), που παρουσιάζει καταπληκτική ομοιότητα με το αρχαίο Ομηρικό και Μακεδονικό κράνος.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το «κατσούλι» ανάγεται στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, όταν κατά τη διάρκεια μιας μάχης οι άνδρες νικήθηκαν και οι γυναίκες πολέμησαν γενναία, με αποτέλεσμα να ηττηθεί ο εχθρός. Ο Μέγας Αλέξανδρος τότε, για να τις τιμήσει, διέταξε τους άνδρες να βγάλουν τις περικεφαλαίες και να τις φορέσουν οι γυναίκες.


Η πανέμορφη και «αρχοντική» αυτή στολή, θεωρείται από τις αρχαιότερες Ελληνικές ενδυμασίες και έχει καθιερωθεί να ονομάζεται ως «η στολή του Γιδά» (Αλεξάνδρεια Ημαθίας) και να εκπροσωπεί τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.

Οι γυναίκες του Ρουλμουκιού, για πάρα πολλά χρόνια σε καθημερινή βάση, φορούσαν με τελετουργικό τρόπο την σύνθετη και ιδιόμορφη αυτή στολή, προσαρμοσμένη ανάλογα στα στάδια της ζωής τους, έτσι ώστε να απεικονίζει και την κοινωνική τους καταξίωση.