Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

«Λυκότρυπα»

Leoforos Salonon 42, 331 00 Amfissa, , Greece

Κατά τον Παυσανία στην Άμφισσα υπήρχαν δύο αξιομνημόνευτοι τάφοι, της Άμφισσας και του Ανδραίμονα, δεν αναφέρει όμως λεπτομέρειες γι’ αυτούς.

Ο μοναδικός τάφος που σώζεται ως σήμερα είναι γνωστός με το όνομα Λυκότρυπα, στο Ανατολικό άκρο της πόλης στις υπώρειες του βουνού Κόφινας. Είναι μνημείο αρχαιότατης εποχής, χονδροειδούς τέχνης. Μαζί με τα κυκλώπεια τείχη του Κάστρου αποτελεί μια από τις αρχαιότερες κατασκευές της Άμφισσας. Είναι βράχος φυσικός, κωνοειδής και κομψός, που αποτελούσε σπήλαιο, για να διαμορφωθεί κατάλληλα και να χρησιμοποιηθεί σαν μνημείο σημαίνοντος προσώπου. Η θύρα είναι φαρδιά και ψηλή. Στο βάθος του εσωτερικού υπάρχει μια λάρνακα λαξευμένη που χρησίμευε σαν τάφος. Το μνημείο ανάγεται κατά πάσα πιθανότητα στη Μυκηναϊκή εποχή, όταν οι τάφοι των βασιλέων και των αρχόντων κατασκευάζονταν έξω από τα τείχη των πόλεων. Η τοπική παράδοση, κατά τον περιηγητή Μπυσσόν, ανέφερε πως η Λυκότρυπα ήταν ο τάφος του αιγυπτίου Φώκου, που έδωσε το όνομά του στη Φωκίδα. Ο Σάθας αναφέρει πως υπήρχαν και άλλοι τάφοι που όμως καταστράφηκαν από τους κατοίκους της Άμφισσας για πορισμό λίθων. Ένας από αυτούς, ο επισημότερος, σώθηκε γιατί θεωρήθηκε ιερός από τους Τούρκους. Κατά δική τους παράδοση, άγιος Μωαμεθανός που βασανίστηκε από δήγματα εντόμων, αφού προμηθεύτηκε ψωμί και νερό, κλείστηκε στη Λυκότρυπα, και όταν του τελείωσαν οι προμήθειες πέθανε. Οι Τούρκοι για να τον τιμήσουν του άναβαν καντήλι κάθε νύχτα. Αυτή υπήρξε η αιτία της διάσωσης του μνημείου.

To radiomemory.gr χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.