Νέο μήνυμα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα αναζωπυρώνει την ένταση μεταξύ των δυο χωρών


- Τούρκος υπουργός Εξωτερικών: Να ηρεμήσει η Μόσχα! Η υπομονή μας δεν είναι ανεξάντλητη!
- Ενταση και στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ με τουρκικά στρατεύματα να έχουν αναπτυχθεί σε ιρακινό έδαφος

Πολεμικό τόνο αλλά και ένα είδος τελεσιγράφου από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας. Ο Πούτιν επι της ουσίας αναφερόταν στους Τζιχαντιστές αλλά η λέξη "οποιαδήποτε απειλή" έβαλε στο κάδρο και την Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε οτι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία τυγχάνουν ιδιαίτερα υψηλής εκτίμησης. Προειδοποίησε για τυχόν προσπάθειες προβοκάτσιας εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, και παράλληλα έδωσε εντολή σε περίπτωση οποισαδήποτε απειλής να απαντούν άμεσα και σκληρά. Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε οτι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, δεν υπαγορεύονται από αφηρημένα γεωπολιτικά συμφέροντα, ούτε γίνονται για να δοκιμασθεί νέος οπλισμός. Αυτό που είναι κυρίαρχο, είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε απειλή για την Ρωσική Ομοσπονδία μας, κατέλησε ο ρώσος πρόεδρος.

Άγκυρα: Η υπομονή μας δεν είναι ανεξάντλητη
Την ίδια ώρα, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αρχικά απηύθυνε έκκληση στην Ρωσία για ηρεμία. Εσπευσε όμως να υπογραμμίσε: «Ωστόσο η υπομονή της Άγκυρας δεν είναι ανεξάντλητη». Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας στο NTV, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε εξάλλου ότι η πρόσφατη επιπρόσθετη ανάπτυξη στρατιωτών στο Ιράκ έγινε κατόπιν μιας αύξησης της απειλής για την ασφάλεια.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα μέσα στο ιρακινό έδαφος προκαλώντας την αντίδραση της Βαγδάτης. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε μάλιστα χθες το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Σε συνέντευξή του, ο Ερντογάν είπε ότι τα στρατεύματα βρίσκονται εκεί για να εκπαιδεύουν πεσμεργκά και όχι για να εμπλακούν σε μάχες.

ΠΗΓΗ : newsit.gr