Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Elliniki astynomia

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα: «Ελληνική Αστυνομία : Χθες – Σήμερα - Αύριο» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους και απεύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της Ελληνικής Αστυνομίας και παρουσίαση του σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας του Σώματος και της μελλοντικής προοπτικής του.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε το έργο και η πρόσφορα ειδικών Υπηρεσιών του Σώματος και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνόδων Αστυνομικών Σκύλων και της Ομάδας Διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολούθησε βράβευση 14 αστυνομικών των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης και των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, για την αποδοτικότητα, τη συνέπεια, την προσφορά και την εν γένει συμπεριφορά τους.

Η επιλογή των βραβευθέντων πραγματοποιήθηκε με συγκεκριμένα κριτήρια από αρμόδιες επιτροπές. Τα βραβεία επέδωσε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Επιπλέον, ως Υπηρεσίες της χρονιάς για το έτος 2018, βραβεύτηκαν 3 Υπηρεσίες, καθώς ξεχώρισαν για την κοινωνική προσφορά και την αποτελεσματικότητά τους.

Πρόκειται για:

  • τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη σημαντική προσφορά της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων
  • τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας για το σημαντικό ρόλο της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας της στις ακριτικές περιοχές του Έβρου
  • τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου για την προσφορά της στη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος

Τα βραβεία επέδωσε στους Προϊστάμενους των βραβευθέντων υπηρεσιών ο  Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος.

Ακολούθως ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος απένειμε Μετάλλια Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας και Αστυνομικού Σταυρού καθώς και τιμητικές πλακέτες, ενώ τα αντίστοιχα διπλώματα επέδωσαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος και ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης.

Συγκεκριμένα με Μετάλλιο και αντίστοιχο δίπλωμα Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας τιμήθηκαν:

  • ο Αρχιφύλακας Κουτσιπέτρος Χρήστος, διότι την 08-12-2013, σε δασική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Βροντερού Φλώρινας εξέθεσε τη ζωή του σε άμεσο και προφανή κίνδυνο, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ενόπλους και επικίνδυνους κακοποιούς
  • ο πεσόντας Αστυφύλακας Ευαγγελινέλης Ιωάννης, διότι την 01-03-2011, στην περιοχή του Άγιου Ιωάννη Ρέντη Αττικής τραυματίσθηκε θανάσιμα σε συμπλοκή με ενόπλους και επικίνδυνους κακοποιούς. Το μετάλλιο παρέλαβε η μητέρα του
  • ο πεσόντας Αστυφύλακας Σκυλογιάννης Γεωργίος, διότι την 01-03-2011, στην περιοχή του Άγιου Ιωάννη Ρέντη Αττικής τραυματίσθηκε θανάσιμα, σε συμπλοκή με ενόπλους και επικίνδυνους κακοποιούς. Το μετάλλιο παρέλαβε η μητέρα του
  • ο πεσόντας Αρχιφύλακας Ανδριτσόπουλος Γεώργιος, διότι την 17-06-2013, στο Δίστομο Βοιωτίας τραυματίσθηκε θανάσιμα, σε συμπλοκή με ενόπλους και επικίνδυνους κακοποιούς. Το μετάλλιο παρέλαβε η σύζυγος του

Μετάλλιο και αντίστοιχο δίπλωμα Αστυνομικού Σταυρού απονεμήθηκαν:

  • στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, για τη σύλληψη του καταζητούμενου δραπέτη τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς και τη σύλληψη δεκατριών μελών της ενεργού τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και την ταυτοποίηση διάπραξης από αυτήν τριών τρομοκρατικών ενεργειών. Το μετάλλιο παρέλαβε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, Υποστράτηγος Γιάννινας Γεώργιος
  • στον Αρχιφύλακα Βίντση Διαμαντή, διότι την 11-11-2016, στον Πειραιά Αττικής, υπηρετών στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής και ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, όταν διαπίστωσε καπνό σε μπαλκόνι ισόγειας οικίας, εισήλθε αμέσως και με πράξη αυτοθυσίας διέσωσε ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία καλούσε σε βοήθεια ενώ το σπίτι της ήταν καλυμμένο στις φλόγες.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν:

  • στον Ειδικό Φρουρό Καρακωνσταντάκη Μιχαήλ, καθώς την 16-07-2014, στο κέντρο της Αθήνας, ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία δίκυκλης αστυνόμευσης, συμμετείχε στην επιχείρηση σύλληψης αρχηγικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας»
  • στον πεσόντα Ανθυπαστυνόμο Μαρτζάκλη Βασίλειο, καθώς την 11-05-2014 στην Ανδραβίδα – Ηλείας, ευρισκόμενος εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, αντιλαμβανόμενος συμπλοκή μεταξύ πολίτη και επίδοξου διαρρήκτη οπλισμένου με μαχαίρι, επενέβη άμεσα και με πράξη αυτοθυσίας διέσωσε τον πολίτη, πλην όμως τραυματίσθηκε θανάσιμα. Την πλακέτα παρέλαβε η σύζυγός του

Σημειώνεται ότι για τις δύο αυτές εξαίρετες πράξεις ήδη έχουν απονεμηθεί  και αστυνομικοί σταυροί μέσα στο έτος 2018.    

Ακολούθως ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, προδιέγραψε τον σχεδιασμό για την προοπτική της νέας Αστυνομίας, αναφερόμενος στις δράσεις που εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα, όπως το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.», το οποίο ενέταξε στην εξελικτική πορεία του Σώματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την Υπηρεσία Μουσικής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κέντρου τίμησαν με την παρουσία τους, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αντώνης Συρίγος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου ο Πρωτοσύγκελος Συμεών, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ο Σταύρος Σκληβάκος, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παναγιώτα Κοζομπόλη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Στάθης Ανθόπουλος και ο υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ιωάννης Λιούκας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλης Ιωαννίδης, η Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά, Βασιλική Τσιρώνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος Ένωσης Κωφών Κωνσταντίνος Σίμψας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτριος Βερβεσός, εκπρόσωποι Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, Πρυτάνεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι Δικαστικών Αρχών, ξένοι αστυνομικοί σύνδεσμοι, τέως Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όμιλοι φίλων Αστυνομίας νομού Αττικής, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων και ενώσεων αποστράτων, καθώς και καθηγητές των Αστυνομικών Σχολών.

Από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας παρέστησαν, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Αντιστράτηγος Π.Σ. Κωνσταντίνος Γιόβας,  ο Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Ντούνης και ο Συντονιστής Υποστήριξης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Π.Σ. Ιωάννης Ράμφος.

Από την Ελληνική Αστυνομία παραβρέθηκαν επίσης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων, οι Διευθυντές Διευθύνσεων και Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές της χώρας, οι Διευθυντές Διευθύνσεων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι Διευθυντές Διευθύνσεων της χώρας, αντιπροσωπείες αστυνομικών από όλη την επικράτεια, καθώς και Αξιωματικοί και αστυνομικό προσωπικό με τις οικογένειές του.