Θαύματα δεν γίνονται, αλλά κάποια κόλπα μπορούν να σας βοηθήσουν στο δρόμο για μια καλύτερη σιλουέτα.

Αν τα συνδυάσετε και με ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και άσκηση, η σχέση σας με τη ζυγαριά σίγουρα θα αποκατασταθεί. 

Έφτασε ο καιρός που σιγά-σιγά δαγκωνόμαστε διακριτικά βλέποντας τα  περιττά κιλά  του χειμώνα να έχουν απλωθεί σε όλο μας το σώμα –ή τοπικά- χαλώντας μας την εικόνα που είχαμε για τον εαυτό μας στην παραλία. Ποτέ δεν είναι (πολύ) αργά, όμως, να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Μαζί με μια πιο  ισορροπημένη διατροφή και φυσική δραστηριότητα  , βάλτε και τα παρακάτω κόλπα στην καθημερινότητά σας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να κατακτήσει την πιο λεπτή και υγιή βερσιόν του.  

(Ανα)καλύψτε τις ελλείψεις σας
Το ότι μπορεί να έχετε κάποια κιλά παραπάνω, δεν σημαίνει ότι τρέφεστε σωστά και παίρνετε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε. Μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε μέσω εξετάσεων αίματος να δείτε μήπως υπάρχουν πιθανές  ελλείψεις στον οργανισμό  σας, τις οποίες θα πρέπει να καλύψετε είτε μέσω ισορροπημένης διατροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων. Οι ελλείψεις, πολλές φορές, μας κάνουν να λιγουρευόμαστε τροφές, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας, (π.χ. η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να αυξάνει τη  λιγούρα  μας για σοκολάτα και η λιγούρα για κρέας να σημαίνει έλλειψη σιδήρου), κάτι που θα εξαλειφθεί αν τις ανακαλύψουμε. 

Μην παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς λόγο

Τα αντιβιοτικά, εκτός από τα κακά βακτήρια εξαλείφουν και τα καλά, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις σε πρόσληψη βάρους, καθώς τα καλά βακτήρια φαίνεται πως συντελούν σε μια πιο  υγιή σιλουέτα και λιγότερα φουσκώματα.   Αν, λοιπόν, δεν σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας κάποια αντιβίωση για συγκεκριμένο λόγο, μην πάρετε από μόνοι σας επειδή έχετε ένα απλό κρυολόγημα. Κι αν χρειαστεί να πάρετε, εξασφαλίστε ότι θα φροντίσετε τη διατήρηση της ισορροπίας καλών/κακών βακτηρίων, με τη λήψη προβιοτικού συμπληρώματος ή την κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γαιούρτι,  κεφίρ  , ξινολάχανο κ.ο.κ.  

Τρώτε μια μερίδα όσπρια την ημέρα
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, φαίνεται πως όσο τρώτε  όσπρια  , τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να χάσετε βάρος. Στο πλαίσιο της έρευνας, όσοι κατανάλωναν τα ¾ του φλιτζανιού φασόλια, ρεβίθια ή φακές καθημερινά, έχαναν 250 γραμμάρια την εβδομάδα (1 κιλό το μήνα), χωρίς να αλλάξουν τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειές τους. Αυτό εξηγείται από τις  φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη  των οσπρίων, έναν συνδυασμό που παρέχει κορεσμό για ώρες. 

Φάτε σε μικρότερα πιάτα

Μια γρήγορη λύση στο θέμα διαχείρισης της μερίδας του φαγητού που καταναλώνετε είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα, όπως πιάτα σαλάτας ή παιδικά μπολ. Έτσι θα καταναλώνετε  λιγότερη ποσότητα φαγητού  , χωρίς να το καταλαβαίνετε, αφού οπτικά η μερίδα θα σας φαίνεται χορταστική και όπως λένε, όταν χορταίνει το μάτι, χορταίνει πιο εύκολα και το στομάχι.  

Δώστε προσοχή στα πρόσθετα τροφών
Το junk food σίγουρα δεν είναι σύμμαχός μας στο αδυνάτισμα, αλλά δεν είναι μόνο οι κενές θερμίδες και το τρανς λιπαρά που κάνουν τη ζημιά. Μερικά από τα πιο δημοφιλή πρόσθετα τροφών συνδέονται με την  πρόσληψη βάρους και την παχυσαρκία  , σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Georgia, με τους  γαλακτοματοποιητές  που προστίθενται στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές για υφή και διάρκεια ζωής, να είναι από αυτά που εμπλέκονται περισσότερο με τα καλά βακτήρια. Οι τεχνητές γεύσεις, γλυκαντικά και συντηρητικά, όπως επίσης και οι συσκευασίες πολλών τροφίμων έχουν επίσης συνδεθεί με αύξηση βάρους, γι’ αυτό μειώστε τις συσκευασμένες, επεξεργασμένες τροφές και όταν τις επιλέγετε, φροντίστε να μην έχουν πολλά πρόσθετα. 

Χαλαρώστε με ένα ποτήρι κρασί

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, όσοι καταναλώνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή χυμό από κόκκινο σταφύλι καθημερινά, φαίνεται πως «  καίνε» περισσότερο λίπος  από τους υπόλοιπους. Η επίδραση αυτή του κόκκινου σταφυλιού οφείλεται στο  ελλαγικό οξύ   του, το οποίο καθυστερεί την ανάπτυξη των υπάρχοντων λιποκυττάρων και τη δημιουργία νέων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων στα ηπατικά κύτταρα. Βεβαιωθείτε, μόνο, ότι καταναλώνετε ένα μικρό ποτήρι καθημερινά.  

Τρώτε μήλα
Φροντίστε να ενσωματώσετε στα σνακ της ημέρας τα  μήλα  , τα οποία εκτός από τον γιατρό, κάνουν πέρα και τα κιλά. Τα φρούτα γενικότερα, λόγω των φυτικών ινών τους και των θρεπτικών τους στοιχείων, βοηθούν στον  έλεγχο του βάρους  , ενώ σύμφωνα με έρευνες, όσοι καταναλώνουν ένα μήλο την ημέρα φαίνεται πως χάνουν περισσότερο βάρος από αυτούς που δεν τρώνε καθόλου φρούτα. 

Πίνετε νερό

Είναι πολύ εύκολο να μπερδέψουμε τη δίψα με την πείνα και η  σωστή ενυδάτωση  μας γλιτώνει από τέτοιου είδους προβλήματα. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε νερό και υγρά, να τρώτε φρούτα και λαχανικά, ώστε να ενυδατώνεστε σωστά και μην διατρέχετε τον κίνδυνο να καταναλώνετε φαγητό και θερμίδες, από… δίψα.  

Πάρτε προβιοτικά
Το μικροβίωμα, που είναι η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, επηρεάζει τα πάντα: από τη διάθεση, μέχρι τα κρυολογήματα, αλλά και το βάρος μας. Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Food Sciences and Nutrition, όσοι παίρνουν καθημερινά προβιοτικά, παρουσιάζουν  χαμηλότερο βάρος και Δείκτη Μάζας Σώματος  από όσους δεν παίρνουν, ενώ όσοι παίρνουν περισσότερα από ένα είδος προβιοτικού και για περισσότερο από 8 εβδομάδες, φαίνεται πως παρουσιάζουν μεγαλύτερη μείωση στο βάρος τους. 
ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr