Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 η Ελλάδα θα τιμήσει την μνήμη, των εκατοντάδων χιλιάδων σφαγιασθέντων από τους Τούρκους, Ελλήνων, σύμφωνα και με τη σχετική ειδοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Λαμία ως έδρα περιφέρειας συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις με τέλεση μνημοσύνου στον ιερό Μητροπολιτικό ναό και κατάθεση  στεφάνων  στον ανδριάντα  του Αθανασίου Διάκου .
Το πρωί της Κυριακής  στις 10.10 το πρωί θα τελεστεί  μνημόσυνο  και θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού  της Ημέρας από την Μυρσίνη Χάιλα, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας.


Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό , κατά την οικεία τάξη, ο Ιερός κλήρος, οι Αρχές και το Εκκλησίασμα, θα μεταβούν σε επίσημη πομπή στον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου, στην ομώνυμη πλατεία, όπου θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του ήρωα.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ

«Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, η εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πληγώνει ακόμα τις ψυχές μας.

Ημέρα μνήμης η σημερινή.

Μια ημέρα μνήμης για την προσφυγιά, τις λεηλασίες, τις σφαγές και τις θυσίες, ημέρα που δεν επιτρέπει να κυριαρχήσει η λήθη για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και που ενισχύει την ιστορική συνείδηση μας, για να παραδώσουμε αυθεντικές και αναλλοίωτες στις επόμενες γενιές τις ιστορικές μας παρακαταθήκες.

Ακόμη και μετά από την απόλυτη καταστροφή, ο  πολιτισμός που αναπτύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα παράλια της Μικράς Ασίας, με τα έντονα χαρακτηριστι-κά και τα μοναδικά του στοιχεία, μεταφέρθηκε από τους  Μικρασιάτες πρόσφυγες στα πάτρια Ελληνικά εδάφη  στα οποία δημιούργησαν καινούρια εστία , κουβαλώντας μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους.

Στη Φθιώτιδα, η οποία υποδέχτηκε όπως και όλη η Ελλάδα, με τιμή τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας διοργανώνουμε και φέτος εκδηλώσεις μνήμης και τιμής  για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016».

 

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη για την επέτειο της

Γενοκτονίας των Ελλήνων της  Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

 

Η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και πόνου, συγχρόνως όμως ημέρα απόδοσης τιμής και χρέους στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι μεγάλο και αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται. Γιατί η εγκληματική πράξη γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την τουρκική βία και βαρβαρότητα αποτελεί μια μαύρη, μια θλιβερή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας και θηριωδίας, θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων και της αδιαφορίας των ισχυρών της γης. Καταλυτικό ρόλο βέβαια έπαιξαν και οι εγγενείς αδυναμίες της Ελλάδας που προήλθαν από τον Εθνικό διχασμό.

Ως Έλληνες, ως ισότιμοι Εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέλη, αλλά και ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας, οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι εθνικό και ιστορικό χρέος το οποίο πηγάζει και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998. Αλλά και δίδαγμα γνώσης και μνήμης πως τα έθνη και οι λαοί που δεν γνωρίζουν και δεν μαθαίνουν από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορικής τους πορείας.

Η γνώση της ιστορίας των δύσκολων χρόνων του ξεριζωμού θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη γεωπολιτική μας θέση, τους κινδύνους, τις ευκαιρίες, αλλά και το σπουδαιότερο: τη δύναμη της εθνικής ενότητας που αποτελεί προϋπόθεση και διαχρονική κινητήρια δύναμη επιβίωσης και δημιουργικής πορείας του ελληνισμού στο ευμετάβλητο, ασταθές και δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής που ζούμε.