Με την συμμετοχή των αιρετών α΄βαθμού  πραγματοποιείται  η διευρυμένη Συνεδρίαση των Αιρετών των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και τις επικείμενες αλλαγές του Καλλικράτη στο συνεδριακό κέντρο κάστρου Λαμίας .


Οι δήμαρχοι καλούνται όχι να θέσουν προτάσεις για τον καλλικράτη 2 αλλά να αναζητήσουν τρόπους άμυνας απέναντι στην πρόταση που ήδη έχει συνταχθεί .


Η αλλαγή του «Καλλικράτη» και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης είναι ζωτικής σημασίας όσο ποτέ άλλοτε και πρέπει να γίνει με σύνεση και με παράλληλη λύση των προβλημάτων που προκύπτουν ή θα προκύψουν .

«Να δοθεί, επιτέλους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει» υπογράμμισε  ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απεύθυνε στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου, στο συνεδριακό κέντρο του Κάστρου Λαμίας.

Ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης  κατά την τοποθέτησή του τόνισε :


<<...Δυστυχώς, το αντικείμενό της συνάντησης  δεν είχε σχέση με την επεξεργασία ουσιαστικών προτάσεων και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε Αιρετούς όπως θα θέλαμε, αλλά με την αναζήτηση τρόπων άμυνας απέναντι στο πόρισμα μιας Επιτροπής το οποίο συντάχθηκε εν κρυπτώ.
Εύλογο το ερώτημα που προκύπτει, κατά πόσο υπάρχει βούληση από την πλευρά του Κράτους να δοθεί στην Αυτοδιοίκηση ο θεσμικός ρόλος που της αρμόζει ή βρισκόμαστε θεατές σε μια ακόμη προσπάθεια περαιτέρω απαξίωσής της.
Η αλλαγή του «Καλλικράτη» και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης είναι ζωτικής σημασίας όσο ποτέ άλλοτε. Είναι κρίσιμη εθνική υπόθεση αφού οι Δήμοι είναι, ίσως, ο μόνος θεσμός της Πολιτείας που στέκεται όρθιος στα χρόνια της κρίσης παλεύοντας καθημερινά με πάμπολλα ζητήματα, πολλά από τα οποία δεν είναι καν στην ευθύνη και την αρμοδιότητάς τους.
Η χώρα χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση όλων των μορφών διοίκησης (Κράτος, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες και Δήμους).
Για το λόγο αυτό απαιτείται εθνικός διάλογος και συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά...>>


Και επιτρέψτε μου μια επισήμανση: η ανάγκη αναλογικότερης εκπροσώπησης του Δημοτικού Συμβουλίου και διασφάλισης της σύγκλισης των δημοτικών παρατάξεων με διαφάνεια δε λύνεται με το να δημιουργήσουμε ζητήματα διοίκησης στο Δήμο με αδιαφανείς διεργασίες για πλειοψηφίες που δε θα βασίζονται σε συγκλίσεις θέσεων αλλά σε προσεγγίσεις άλλων στόχων και σκοπών.
2.    Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.
3.    Να μπει τέλος στη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων.
4.    Και βέβαια να επαναλάβω πως το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει, αφού συνομιλήσει με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, να καταθέσει τις προτάσεις του. Στο μεταξύ εμείς οφείλουμε να αποκρυσταλλώσουμε θέσεις και απόψεις και να είμαστε έτοιμοι με οριστικές θέσεις και προτάσεις για τη συζητούμενη μεταρρύθμιση η οποία πρέπει και μπορεί να περιλαμβάνει συνολικά τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.
Η μεταρρύθμιση αυτή, πρέπει να έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού επιτελικού κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και όχι στην υποβάθμισή του, αφού είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι, ίσως, ο μόνος θεσμός της πολιτείας, του κράτους που έμεινε όρθιος στα χρόνια της κρίσης, στηρίζοντας την καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλλοντας στην επίλυση πολλών ζητημάτων που δεν είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης.
Τα παραδείγματα πολλά και σε όλους γνωστά.
Και βέβαια να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων άρα και ευθυνών μεταξύ Δήμων και Περιφερειών. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση υπάρχει για να υπηρετεί άλλους σκοπούς και ανάγκες και άλλους η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.