Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, 75 χρόνια από σήμερα , ανατινάζεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου. 

Γεγονός ηρωικό,  συμβολικό  και καθοριστικό για τη  συμμετοχή του ελληνικού λαού στην Εθνική Αντίσταση με στόχο και αποτέλεσμα τη συντριβή των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού στη χώρα μας.    

 Η ανατίναξη της  γέφυρας ήρθε σε μια στιγμή πλήρους χρεοκοπίας των κυβερνητικών μηχανισμών σε όλη την Ευρώπη μπροστά στην επέλαση των ναζιστικών δυνάμεων.

Στην Ελλάδα η ιστορική στιγμή της ανατίναξης της γέφυρας  αποτέλεσε κορυφαία στιγμή του εθνικοαπελευθερωτικού και αντιφασιστικού αγώνα και μαζί με την ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη,  τις διαδηλώσεις ενάντια στην επιστράτευση έδωσαν το έναυσμα για την ποιο μαζική Aντίσταση ενάντια στον φασίστα κατακτητή, τέτοια που όμοιά της δεν γνώρισε ολόκληρη η Ευρώπη. 

Η Αντίσταση συμπύκνωσε τη βούληση του λαού μας για  συνέχιση του αγώνα κατά του ναζισμού μέσα στις συνθήκες της κατοχής. Ο πόλεμος γίνεται ολοκληρωτικός  και καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές πολεμιστών και άμαχου πληθυσμού. 

Ο ένοπλος αγώνας αναδεικνύεται σε κορυφαίο γεγονός του αντιστασιακού πνεύματος και ο αντιφασισμός γίνεται η ιδεολογία και παράλληλα ο συνεκτικός ιστός της Αντίστασης μέσα στο χοάνη αυτού του αγώνα.

 

 

Τιμούμε σήμερα τους  χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι  οποίοι βάδισαν το δρόμο της μέγιστης λαϊκής ενότητας και του ανυποχώρητου αγώνα για ελευθερία – εθνική ανεξαρτησία – κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί πηγή έμπνευσης στον καθημερινό αγώνα  ενάντια σε κάθε μορφής σύγχρονους φασισμούς και θέτει το ηθικό χρέος της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και τις οφειλόμενες  πολεμικές επανορθώσεις της Γερμανίας  για τις θηριωδίες της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα..

Η σημερινή επέτειος εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941-44  μας βρίσκει στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και μπροστά σε νέες προκλήσεις. Οι  αγώνες μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη,  ανεξαρτησία, λαϊκή και  εθνική κυριαρχία είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. Η νικηφόρα τους έκβαση θα εξαρτηθεί για μια ακόμη φορά από την ενότητα και αποφασιστικότητα του λαού μας.