Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Διευκρινίσεις για το πώς μπορούν οι εργαζόμενοι με βαρέα και ανθυγιεινά να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη στα 62 έτη ή με μειωμένη  στα 60 και ποιους χρόνυς ασφάλισης  μπορούν ανα συνυπολγίσουν  για την έξοδο προς τη σύνταξη δίνει Εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα  Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

 

Σύμφωνα με αυτήν, για τη θεμελίωση  συνταξιοδοτικου δικαιώματος  με τις διατάξεις του Κώδικα Βαρέων και Ανθυγιεινών  Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) είναι δυνατός ο συνυπολογισμός περιόδων ασφάλισης που έχουν διανυθεί  τόσο βάσει των διατάξεων  του ΚΒΑΕ όσο και άλλων ειδικών διατάξεων.

Προϋπόθεση αποτελεί η συμπλήρωση των όρων συνταξιοδότησης  (όριο ηλικίας και χρόνος ασφάλισης) και η καταβολή της πρόσθετης εισφοράς (3,6%).

Επίσης είναι επιτρεπτός ο συνδυασμός διατάξεων του ΚΒΑΕ με ειδικές διατάξεις που προβλέπουν μικρότερα όρια ηλικίας προκειμένου  να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης στα όρια ηλικίας που προβλέπονται  από τον ΚΒΑΕ.

Αυτό δε μπορεί να συμβεί  για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού  δικαιώματος με ειδικές διατάξεις που προβλέπουν συνταξιοδότηση  σε μικρότερο όριο ηλικίας από αυτή του ΚΒΑΕ.

Σημειώνεται ότι με το ν. 4336/2015 θεσπίστηκαν  σταδιακές αυξήσεις  στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης  των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, αρχής γενομένης από  τις 19 Αυγούστου 2015.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τις σταδιακές αυξήσεις των ορίων ηλικίας  εξαιρέθηκαν ρητά  συγκεκριμένες κατηγορίες  ασφαλισμένων μεταξύ των οποίων υπάγονται  στην ασφάλισης του νέου Πίνακα ΒΑΕ, οι απασχολούμενοι  σε βαριές οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες , σε υπόγειες στοές μεταλλείων  - λιγνιτορυχείων  και άλλες ειδικές κατηγορίες βαρεών επαγγελμάτων.

 Αντίθετα από τις 19 Αυγούστου 2015 δεν εξαιρέθηκαν  από τις αυξήσεις  των ορίων ηλικίας  κατηγορίες για τις οποίες  απαιτείται  η πραγματοποίησης ημερών ασφάλισης  με συγκεκριμένη ειδικότητα (μουσικοί πνευστών οργάνων, ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου, χορευτές, ηθοποιοί  θεάτρου πρόζας, μουσικοί εγχόρδων και κρουστών).

Το υπουργείο Εργασίας δέχεται  ότι ο συνυπολογισμός  των περιόδων ασφάλισης  πραγματοποιείται  προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης  με τις διατάξεις του ΚΒΑΕ.

Ωστόσο απαραίτητη είναι η εξής προϋπόθεση: από τις απαιτούμενες  3.600 ημέρες ασφάλισης  το μεγαλύτερο μέρος  του χρόνου να έχει διανυθεί  στην ασφάλιση του ΚΒΑΕ.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr