Τι δίνει και τι ζητάει ο Τσίπρας για εργασιακά και ασφαλιστικό
Τα dikaiologitika αναλύουν τις προτάσεις του πρωθυπουργού με τη νέα επιστολή σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας
Ξεχωριστή αναφορά σε ζητήματα του ασφαλιστικού (ΕΚΑΣ, συντάξεις κύριες και επικουρικές, κοινωνικοί πόροι), αλλά και των εργασιακών, πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στο κείμενο που έστειλε χθες στους δανειστές της χώρας.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr στο πλαίσιο της υπογραφής νέας συμφωνίας και άρσης του αδιεξόδου που έχει προκληθεί, ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που οριοθετούνται ως εξής:
Δείτε επίσης....
Ασφαλιστικό
*Οι παρεμβάσεις που θεσμοθετήθηκαν το 2010, θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου, δηλαδή τη λειτουργία του μοντέλου που περιλαμβάνει τη βασική και την αναλογική σύνταξη. Όμως δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Για το ζήτημα της επικουρικής ασφάλισης, θα υπάρξει τον Οκτώβριο του 2015 ξεχωριστή μέριμνα, έτσι ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των ταμείων.
*Για το ΕΚΑΣ η ελληνική πλευρά επιμένει να υπάρξει κατάργησή του έως το τέλος του 2019, αλλά να μην υπάρξει άμεση περικοπή του από το 20% των προνομιούχων δικαιούχων. Δεν γίνεται λόγος όμως για αντικατάστασή του.
*Για τους κοινωνικούς πόρους (φόρους υπέρ τρίτων), η κυβέρνηση ζητάει να καταργηθούν σταδιακά έως το τέλος του 2017, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2015.
Αγορά εργασίας
Ο πρωθυπουργός ζητάει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τα εργασιακά το φθινόπωρο του 2015. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα ακόμα τετράμηνο συνεννοήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, πριν κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή για να ψηφιστεί. Δεν γίνεται όμως καμία ξεχωριστή αναφορά ούτε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την επαναφορά τους, ούτε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως προβλέπονται στο επίμαχο νομοσχέδιο. Από την άλλη πλευρά όμως, η ελληνική πλευρά δεν δέχεται και την πρόταση των δανειστών, να μην υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση στα εργασιακά κατά το τρέχον έτος και η όποια μελλοντική παρέμβαση να έχει πρώτα την έγκριση των δανειστών.
ΠΗΓΗ : news247.gr