Νέα απόφαση σκοτώνει φορολογικά τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές
Όπως είναι γνωστό σε όλους τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, δινόταν πέρυσι η δυνατότητα να φορολογηθούν ως μισθωτοί σε περίπτωση που οι αμοιβές τους προερχόντουσαν από μια ασφαλιστική εταιρεία.
Δείτε επίσης....
Με εγκύκλιό της (ΠΟΛ.1120/25.4.2014) στις 12 Φεβρουαρίου ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) διευκρινίζει ότι το εισόδημα των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών είναι εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και από εδώ και στο εξής εξαιρούνται οι Διαμεσολαβητές από την δυνατότητα να φορολογούνται ως μισθωτοί, ακόμη και αν ισχύει η προϋπόθεση της αμοιβής από (κατά 75%) από έναν εργοδότη.
Αυτή η απόφαση έχει δυσαρεστήσει μεγάλη μερίδα Διαμεσολαβητών και συγκεκριμένα αυτούς που έχουν μικρό ή μεσαίο εισόδημα (έως 30.000 ευρώ περίπου το υπολογίζουν οι ειδικοί) ενώ ταυτόχρονα έχουν χαμηλά επαγγελματικά έξοδα. Διότι σε αυτή την κατηγορία η φορολογική τσιμπίδα είναι ανελέητη: ο φόρος του ελεύθερου επαγγελματία είναι 26% από το πρώτο ευρώ χωρίς να ισχύει κανενός είδους αφορολόγητο.
Εν τω μεταξύ από την άλλη, υπάρχει εξίσου σημαντικός αριθμός Διαμεσολαβητών που επίσης αμείβονται κυρίως από μια εταιρεία και άρα θα μπορούσαν να φορολογηθούν ως μισθωτοί (αν όπως είπαμε δεν εξαιρούσε το συγκεκριμένο επάγγελμα από αυτή την δυνατότητα η Κυβέρνηση), οι οποίοι όμως έχουν ύψος εισοδημάτων και επαγγελματικά έξοδα τέτοια, που τους συμφέρει να φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Είναι αλήθεια ότι οι διαφορές στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος από τις διαφορετικές κατηγορίες Διαμεσολάβησης (Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι αποκλειστικής ή μη Συνεργασίας, Συντονιστές, Πράκτορες, Μεσίτες) καθιστούν δύσκολο έως αδύνατο να βρεθεί ένας ενιαίος μεν, δίκαιος δε, τρόπος φορολόγησης, με το δεδομένο της κατάργησης του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το ιδανικό θα ήταν αυτές οι ιδιαιτερότητες να αναγνωριστούν κάποια στιγμή από το κράτος, το οποίο θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να προσφέρει και τις δύο δυνατότητες και να αφήσει την επιλογή του τρόπου φορολόγησης στους ίδιους τους Διαμεσολαβητές...
Φυσικά είναι κατανοητό ότι την τωρινή ειδικά περίοδο, η διακριτή μεταχείριση επαγγελματιών είναι δύσκολα υλοποιήσιμη.
Κατά πληροφορίες πάντως, οι φορείς της Διαμεσολάβησης και τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια έχουν ήδη κινηθεί σχετικά, καταθέτοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες τις απόψεις τους.
Πηγή: www.underwriter.gr