Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

radiomemory 16

Σούπερ Λίγκα είναι το πρωτάθλημα όπου το μεγάλο ντέρμπι της πρεμιέρας διεξάγεται μετά την ενδέκατη αγωνιστική, καθώς είχε αναβληθεί για να διεξαχθεί ο περσινός τελικός Κυπέλλου.

Κάπως έτσι και λόγω της ανακατωσούρας του καλοκαιριού, ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα έρθουν αντιμέτωποι απόψε (16/12, 19:30). Οι δύο αντίπαλοι βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη φάση, αγωνιστικά και ψυχολογικά, και έτσι οι στοιχηματικές θεωρούν τον φιλοξενούμενο Ολυμπιακό ως μεγάλο φαβορί. Αν τώρα το στοίχημα δεν είναι του γούστου σας και προτιμάτε το καζίνο, όλοι οι νόμιμοι πάροχοι βρίσκονται στο σλοτ.

Η τελευταία ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ ήρθε στις 7 Φεβρουαρίου 2018, σχεδόν τρία χρόνια πριν, όταν η Ενωση νίκησε τους Πειραιώτες 2-1 για το Κύπελλο. Ηταν μάλιστα η δεύτερη νίκη τους επί του Ολυμπιακού σε τέσσερις μέρες, αφού στις 4 του μήνα τον είχε κερδίσει με το ίδιο σκορ, στο Φάληρο, για το Πρωτάθλημα. Εκτοτε η ομάδα του Πειραιά μετρά πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες, με συνολικό σκορ 13-3.

Η γηπεδούχος ΑΕΚ επέστρεψε στις νίκες κόντρα στον Απόλλωνα, μόνο και μόνο όμως ότι δέχτηκε 3 γκολ και για λίγα εκατοστά στις καθυστερήσεις το 2-4 δεν έγινε 4-4 (αφού το πέναλτι που καταλογίστηκε εις βάρος της αναιρέθηκε λόγω οφσάιντ) μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, είναι ενδεικτικό και της ψυχολογίας της και των άλυτων ως τώρα (και όπως φαίνεται εκφυλιστικών) αμυντικών προβλημάτων που έχει για αρκετό πλέον διάστημα.

Νίκη λοιπόν μεν, σαν… ήττα όμως σε επίπεδο ψυχολογίας, επικοινωνίας, timing, οτιδήποτε σχετικό. Ο κακός χαμός ακολούθησε – και δικαιολογημένα – στα αποδυτήρια των «κιτρινόμαυρων» μετά το τέλος του παιχνιδιού, με τον έξαλλο Καρέρα να προσπαθεί να βρει αιτίες και ευθύνες των φοβερών ανασφαλειών που βγάζει, ανεξαρτήτως προσώπων και διάταξης, η αμυντική λειτουργία της ομάδας του.

Σε 10 σερί παιχνίδια δέχεται γκολ η ΑΕΚ, έχοντας σε αυτό το διάστημα (ανεξαρτήτως διοργάνωσης) παθητικό 20 γκολ. 19 έχει πετύχει, οπότε πάλι καλά που έχει πανηγυρίσει και 4 (εντός των συνόρων) νίκες. Το ζητούμενο βέβαια είναι, βαθμολογικά, να μην επιτρέψει στο αποψινό ντέρμπι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η διαφορά της από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Και το κυριότερο; Να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην εσωστρέφεια και, διόλου απίθανο σε περίπτωση ήττας, να μπει στη διαδικασία αναζήτησης προπονητή, αφού παρά τη διοικητική στήριξη δεν αποτελεί μυστικό πως η έκβαση του ντέρμπι κρίνει και την παραμονή του Καρέρα στον πάγκο των γηπεδούχων.

Στα αγωνιστικά, επιστέφει ο Τσιγκρίνσκι (στόπερ, 4/0) και έστω και ανέτοιμος, αφού μόλις χτες έκαναν την πρώτη του, πλήρη προπόνηση ύστερα από παραπάνω από δύο εβδομάδες, μπαίνει στην ενδεκάδα για να συμμαζέψει κάπως την κατάσταση στην άμυνα. Θετική επίσης η επιστροφή και του Νεντελτσιάρου (στόπερ, 6/1), ο οποίος δεν αγωνίστηκε στη Ριζούπολη προκειμένου να πάρει ανάσες.

Απώλεια της τελευταίας στιγμής ο Χνιντ (στόπερ, 9/0), κατόπιν τεχνικής απόφασης αποκλείστηκε για δεύτερο σερί παιχνίδι ο Βασιλαντωνόπουλος (δ. μπακ, 5/0), αλλά και ο Σαμπανάτζοβιτς (χαφ, 2/0), επιστρέφει στην 24μελη αποστολή ο Αλμπάνης (εξτρέμ, 4/0).

Από πλευράς Ολυμπιακού, ο μόνο πρόβλημα που λογικά προβλέπονταν πως θα είχε στη Λαμία ήταν ο αγωνιστικός χώρος. Κάκιστος, τραγικός, αλλά κόντρα στην μακράν χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος, η οποία είχε και πολλές απουσίες, οι πρωταθλητές δεν γίνονταν να δυσκολευτούν. Με δύο ξεσπάσματα στο κάθε ημίχρονο πέτυχαν από 3 γκολ (στο ξεκίνημα του β’, γλύτωσαν από το δοκάρι τους σε εκτέλεση πέναλτι το 1-3) και έτσι έφυγαν από την πρωτεύουσα της Φθιωτίας με το επιβλητικό 6-0!

Οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν την ευρύτερη εκτός έδρας νίκη σε επίπεδο πρωταθλήματος της ιστορίας τους, πέτυχαν τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της Super League και τη μεγαλύτερη σε επίπεδο πρωταθλήματος τα τελευταία 24 χρόνια. Το σημαντικότερο, πέραν των ρεκόρ που πέτυχαν οι πρωταθλητές ήταν πως ικανοποίησαν τους στόχους που είχαν πριν τη σέντρα.

Και το αήττητό τους διεύρυναν παραμένοντας στην κορυφή και τις εντυπώσεις της κακής τους μεσοβδόμαδης εμφάνισης με την Πόρτο διασκέδασαν και σε καμία περίπτωση δεν «φόρτσαραν» ούτε και επιβαρύνθηκαν εν όψει της αποψινής αναμέτρησης, που τους δίνει βαθμολογικά την ευκαιρία είτε σε περίπτωση ισοπαλίας να παγιώσουν σημαντική διαφορά από τους βασικούς τους ανταγωνιστές είτε σε περίπτωση νίκης να απομακρυνθούν πριν καν το τέλος του α’ γύρου στο +7 από τον ΠΑΟΚ και στο +9 από την ΑΕΚ.

Επιστρέφει ο Φορτούνης (χαφ, 8/2), στο 100% ο Καμαρά (χαφ, 8/0), ο οποίος προστατεύτηκε στη Λαμία για να μην επιδεινωθούν οι ενοχλήσεις του, διαθέσιμος αφού δεν αποδείχτηκε σοβαρό το χτύπημα που υπέστη την Κυριακή ο Σεμέδο (στόπερ, 9/0). 

Πάντα εκτός δράσης οι Βαλμπουενά (χαφ, 6/0), Χασάν (φορ, 6/4), Μπρούνο (μπακ-χαφ, 3/0), Ντρέγκερ (δ. μπακ, 3/0), εκτός κατόπιν τεχνικής απόφασης ο Λοβέρα (χαφ, 4/0) και ο προφανώς εκτός πλάνων Βινάγκρε (αρ. μπακ, 2/0).

Στοιχηματικά, δικαιολογημένος ο φαβοριτισμός του Ολυμπιακού ειδικά με βάση την πρόσφατη εικόνα των δύο ομάδων. Με αυτήν όμως την ανασταλτική λειτουργία της Ενωσης η οποία δέχεται 2 γκολ κατά μέσο όρο στα 10 τελευταία της παιχνίδια, το να κυκλοφορεί το over σε τιμές ακόμη μεγαλύτερες από το διπλό, είναι… οδηγός πονταρίσματος.