Το υπερόπλο της Εφορίας για τον έλεγχο των καταθέσεων
Ο «Μεγάλος Αδελφός» που έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο και αφού ξεπεράστηκαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, που είχαν να κάνουν με την επεξεργασία στοιχείων από μια συστημική τράπεζα, ετοιμάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες.
Δείτε επίσης....
Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει από τη μακρά λίστα των 1,27 εκατ. ΑΦΜ μεγαλοκαταθετών τις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων. Στη λίστα των καταθετών βρίσκονται όσοι είχαν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ την περίοδο 2000-2012.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, που το ηλεκτρονικό σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, έχουν ήδη «τρέξει» διασταυρώσεις και έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι με αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων οι οποίοι κλήθηκαν στη συνέχεια από τις ΔΟΥ προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Τώρα, με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος, οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και οι ΔΟΥ θα έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων.
Τεχνικό πρόβλημα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι σε ΑΦΜ καταθετών που έχουν γίνει από την Οικονομική Αστυνομία δεν μπορούν να επανελεγχθούν και να γίνει νέα διασταύρωση με το νέο εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα, καθώς το λογισμικό της Οικονομικής Αστυνομίας είναι αδύνατον τεχνικά να «κουμπώσει» στο νέο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ελεγχθεί από την Οικονομική Αστυνομία και οι υποθέσεις τους εστάλησαν στις ΔΟΥ θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις ακόμη και για μικρά ποσά.
Οικειοθελής αποκάλυψη
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν από το ηλεκτρονικό σύστημα με αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης και να απαλλαγούν από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας τον φόρο που προβλέπεται στη ρύθμιση. Ουσιαστικά η διαδικασία του «ηλεκτρονικού» ελέγχου λειτουργεί και ως πίεση προς τους φορολογούμενους για να ενταχθούν στη ρύθμιση.
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr