Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον 2017 διενεργείται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και συγχρηματοδοτείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Σκοπός του είναι να κινητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους. Τι προσφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση; Με απλά λόγια, αυξάνει την αξία του σπιτιού. Ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο σπίτι ξοδεύει σαφώς λιγότερα για θέρμανση το χειμώνα και για δροσιά το καλοκαίρι.

Η πρώτη φορά που διενεργήθη το πρόγραμμα ήταν το 2014, οπότε και ο προϋπολογισμός δεν ήταν αρκετός για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων. Σαν αποτέλεσμα, ενεργοποιείται ξανά φέτος το φθινόπωρο, με συνολική δημόσια δαπάνη που λέγεται ότι θα ξεπεράσει τα 290 εκατ. Ευρώ. Αν ενδιαφέρεσαι να κάνεις αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον 2017, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις απαντήσεις σε ορισμένες κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή. Παρακάτω μπορείς να βρεις τις βασικότερες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους, προκειμένου να λυθούν οι απορίες σου.

Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον 2017

1. Ποιες εργασίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον;

Το πρόγραμμα ασχολείται με συγκεκριμένες εργασίες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού. Με άλλα λόγια, καλύπτει πρωτίστως ανάγκες για αλλαγή κουφωμάτων, δηλαδή για πόρτες και παράθυρα. Βασική προϋπόθεση είναι τα κουφώματα να μη διαχωρίζουν 2 εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, όπως μια πόρτα διαμερίσματος πολυκατοικίας, γιατί αυτή δεν εκτίθεται σε εξωτερικό χώρο.

exoik.jpg

Επίσης, το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για τοποθέτηση και αντικατάσταση συστημάτων σκίασης, για παράδειγμα παντζουριών. Κάτι ακόμα που ενδιαφέρει το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον είναι η εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού. Ωστόσο, δεν καλύπτει τις δαπάνες για τοποθέτηση σωμάτων θέρμανσης, όπως για σώματα καλοριφέρ. Αυτό που πραγματικά εμφανίζει ενδιαφέρον, είναι ότι θα καλύπτει δαπάνες για αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως αν ακόμα δεν έχεις εγκαταστήσει ηλιακό σύστημα, ίσως είναι ώρα να επανεξετάσεις την ιδέα!

2. Ποιες κατοικίες μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα;

Η ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον 2017 αφορά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πολυκατοικίες μπορούν να ενταχθούν μόνο σαν σύνολο και όχι σαν μεμονωμένα διαμερίσματα. Συνεπώς, κάθε πολυκατοικία συμπεριλαμβάνεται σαν μια κατοικία. Για να θεωρηθεί ως επιλέξιμη κατοικία μια πολυκατοικία, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών του κτηρίου για σκοπούς κατοίκησης. Συνεπώς, αν μέρος της πολυκατοικίας χρησιμοποείται σαν εμπορικό κατάστημα, αυτό δε θεωρείται ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται για κατοικία.

Πώς μπορεί να κάνει αίτηση μια πολυκατοικία; Αφού διενεργηθεί γενική συνέλευση για να ληφθεί η απόφαση της συμμετοχής της πολυκατοικίας στη διαδικασία επιλογής του προγράμματος, θα πρέπει να οριστεί ένας εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν το κτήριο επιλέξιμο από το πρόγραμμα. Επίσης, θα πρέπει να προσκομίσει επιμέρους αιτήσεις από όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας που επιθυμούν να συμμετέχουν. Τέλος, θα πρέπει να υποβάλει ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο θα αναφέρεται συγκεντρωτικά σε ολόκληρο το κατοικήσιμο μέρος του κτηρίου.

3. Ποια είναι τα κριτήρια για να θεωρηθεί κανείς δικαιούχος του προγράμματος;

Για αρχή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως αν έχεις την κυριότητα για 2, ή και παραπάνω κατοικίες, δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αίτηση για ένταξη όλων των κατοικιών στο πρόγραμμα. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να κάνει μόνο μια αίτηση για μια κατοικία, οπότε καλό θα ήταν να το έχεις υπόψιν σου. Επίσης, θα πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς το ετήσιο εισόδημα σου. Ανάλογα με το ατομικό και το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα, ορίζεται το ποσοστό της επιδότησης.

Γενικά, ο προϋπολογισμός των εργασιών για τις οποίες κάνεις αίτηση, δε μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, μπορείς να κάνεις αίτηση για επιδότηση έως και 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του σπιτιού. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα παρέχεται, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα σου και τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να τα καταβάλεις εσύ, είτε από τραπεζικό δάνειο, είτε από κεφάλαια που ήδη διαθέτεις.

4. Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζουν το μέγεθος της επιδότησης;

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον 2017, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα έχουν ταξινομηθεί σε 7 κατηγορίες.

exoik2.jpg

Το ανώτατο όριο επιδότησης για μια κατοικία δε μπορεί να ξεπερνά το 70% της συνολικής δαπάνης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η πρώτη κατηγορία δικαιούται σίγουρα επιδότηση κατά 60%. Η δεύτερη δικαιούται επιδότηση του 50% των δαπανών, η τρίτη 40%, η τέταρτη 35%, η πέμπτη 30% και η έκτη 25%. Όσον αφορά στην έβδομη κατηγορία, δεν υπάρχει δικαίωμα επιδότησης, αλλά υπάρχει δικαίωμα λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

5. Αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης, αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένεια;

Σε περίπτωση που υπάρχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένεια, το ποσοστό επιδότησης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει προσαύξηση επιδότησης κατά 5%. Αν πρέπει να προσέξεις κάτι ως προς αυτό, είναι το γεγονός ότι στις πρώτες 4 κατηγορίες το τελικό ποσοστό επιδότησης δε μπορεί να ξεπεράσει το 70%. Από την άλλη πλευρά, στις κατηγορίες 5 και 6 το τελικό ποσοστό δε μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Η τελευταία κατηγορία, όπως προαναφέρθηκε, δε δικαιούται επιδότηση, ακόμα και αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη.

6. Είναι απαραίτητο να πάρω δάνειο για να συμπληρώσω το χρηματικό ποσό;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι δικαιούχοι του προγράμματος Εξοικονομώ κατ'οίκον 2017 θα λάβουν ένα χρηματικό ποσό, ως επιδότηση, αλλά θα πρέπει να συμπληρώσουν τα χρήματα που έχουν δηλωθεί στην αίτηση με ίδια κεφάλαια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το χρηματικό ποσό, είτε λαμβάνοντας ένα τραπεζικό δάνειο, είτε με χρήματα που ήδη διαθέτουν.

Πόσα χρήματα θα πρέπει να συμπληρώσουν, όμως, οι δικαιούχοι; Ας δούμε ένα απλό και πρακτικό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι ανήκεις στην κατηγορία 1, όπου το ατομικό ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Αν ζεις σε μια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων, μπορείς να κάνεις αίτηση για εργασίες αξίας 25.000 ευρώ (250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Αν στην κατοικία δεν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη, τότε δικαιούσαι επιδότηση της τάξης του 60%. Συνεπώς, δικαιούσαι επιδότηση 15.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν από σένα, είτε από χρήματα που ήδη διαθέτεις, είτε μέσω τραπεζικού δανείου. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να υπολογίσεις το ποσό της επιδότησης και το ποσό που θα πρέπει εσύ να καταβάλεις, ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκεις.

7. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση για να ενταχθώ στο πρόγραμμα;

Φέτος, οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνουν μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αίτηση θα περιλαμβάνει διάφορα βήματα που θα γίνονται σε βάθος χρόνου. Για αρχή, ο αιτών θα πρέπει να υποβάλει αίτηση και να δηλώσει το τραπεζικό ίδρυμα από όπου σκοπεύει να λάβει δάνειο, αν φυσικά σκοπεύει να λάβει κάποιο δάνειο. Κατόπιν, ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα του ατόμου, όπως γίνεται για κάθε αίτηση λήψης δανείου. Όταν γίνει έγκριση από το τραπεζικό ίδρυμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να λάβει ένα πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για το σπίτι από έναν ενεργειακό επιθεωρητή.

Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσθέσει στην αίτηση τα στοιχεία που προέκυψαν από την επιθεώρηση. Επίσης, θα πρέπει να καταχωρήσει τις αλλαγές, ή αλλιώς τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στο σπίτι και το κόστος τους. Αν η αίτηση εγκριθεί, τότε γίνεται η λήψη δανείου, ή η δήλωση αποδοχής, ώστε να γίνουν οι εργασίες στο σπίτι. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα πρέπει να εκδοθεί άλλο ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Τέλος, ελέγχεται αν έχει γίνει επαρκής ενεργειακή αναβάθμιση χάρη στις αλλαγές/ εργασίες, έτσι ώστε ο αιτών να μπορέσει να λάβει τα χρήματα της επιδότησης.

Ελπίζουμε ότι σε βοηθήσαμε να μάθεις ό,τι αναζητούσες για να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον 2017! Όταν έρθει η πολυπόθητη στιγμή να κάνεις αλλαγές στο σπίτι σου, εμείς θα είμαστε στο πλευρό σου. Πάρε προσφορές για εργασίες μονώσεων και κουφωμάτων από έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι σου.

ΠΗΓΗ: www.forologikanea.gr