Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Περίπου 74.000 οφειλέτες του Δημοσίου απώλεσαν την ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα νέες οφειλές που εν τω μεταξύ βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους.

 

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από έγγραφο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή για να απαντηθεί ερώτηση βουλευτή Β. Κερκέρογλου για το πόσοι πολίτες έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων από την αντικειμενική αδυναμία εξόφλησης τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που προκύπτουν από πρόσφατα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που έχασαν την ρύθμιση των 100 δόσεων για διάφορους λόγους και όχι μόνο λόγω αδυναμίας πληρωμής νέων οφειλών υπερβαίνει τους 300.000.

Στο έγγραφο που κοπινοποιήθηκε στη Βουλή σημειώνεται ότι: «δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια» ωστόσο επισημαίνεται ότι: «σύμφωνα με τα στοιχεία του ολοκληρωμένου συστήματος Taxis όπως αυτά ενημερώνονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, οι πολίτες που έχασαν την ρύθμιση των 100 δόσεων λόγω εκπρόθεσμων πληρωμών τρεχουσών οφειλών ανέρχονται σε 74.102».

Νέες οφειλές

Σημειώνεται, ωστόσο ότι η πληροφορία που παρατίθεται στο έγγραφο αφορά μόνο στους οφειλέτες οι οποίοι:

Δεν κατάφεραν να καταβάλουν εφάπαξ νέες οφειλές προς το Δημόσιο, έστω και με καθυστέρηση 30 ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.

Δεν κατάφεραν να καταβάλουν εφάπαξ νέες οφειλές προς το Δημόσιο έστω και με καθυστέρηση 15 ημερών μετά τη λήξη προθεσμίας πληρωμής.

Δεν κατάφεραν να καταβάλουν εφάπαξ και εμπρόθεσμα νέες οφειλές προς το Δημόσιο που προέκυψαν από την 1/1/2018 μέχρι τις 9/2/2018 ή δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν κι αυτές τις οφειλές τους έως και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις.

Στο έγγραφο της ΔΗΛΕΔ δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για τους οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων για άλλες αιτίες, δηλαδή στους 74.102 δεν περιλαμβάνονται αυτοί που:

  • Δεν κατέβαλαν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης, λόγω προφανούς οικονομικής αδυναμίας.
  • Δεν κατέβαλαν 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις μετά την πάροδο του οκταμήνου της ρύθμισης επίσης λόγω προφανούς οικονομικής αδυναμίας.
  • Καθυστέρησαν την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  • Δεν υπέβαλαν τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας κατά το διάστημα της ρύθμισης εντός τριών μηνών το αργότερο απ΄πο την παρέλευση της κανονικής προθεσμίας υποβολής τους.
  • Εντάχθηκαν στη ρύθμιση με εσφαλμένες βεβαιώσεις.

Σύμφωνα εξάλλου με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά στη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2015, εντάχθηκαν συνολικά περισσότεροι από 922.00 οφειλέτες του Δημοσίου ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη ρύθμιση αυτή περίπου 474.000 οφειλέτες.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr