Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

koinonikomerisma

Χριστουγεννιάτικα «δωράκια» με επιδόματα θα μοιράζει η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και συνταξιούχους μέχρι το τέλος του έτους από τη μία πλευρά και από την άλλη θέλει να… μαζέψει 2 δισ. ευρώ από φόρους και τέλη.

Έως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει το πουγκί του φετινού υπερπλεονάσματος προκειμένου να μοιράσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα δουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό περίπου 253.000 νοικοκυριά που δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ καθώς και οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Το κοινωνικό μέρισμα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις άνοιξε την Τρίτη το βράδυ και θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στον ιστότοπο www.koinonikomerisma.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet έως και τις 26 Δεκεμβρίου. Στα 253.000 νοικοκυριά που θα λάβουν την ενίσχυση των 700 ευρώ περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ και πάνω από 350.000 παιδιά.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, των οποίων οι αιτήσεις θα έχουν γίνει δεκτές έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Το επίδομα θέρμανσης

Διορία έως και τις 20 Δεκεμβρίου για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Taxisnet, έχουν οι δικαιούχοι, για το επίδομα θέρμανσης.

Όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τα χρήματα που θα δίνονταν για την επιχορήγηση εφημερίδων θα διατεθούν για το επίδομα θέρμανσης.

Όπως είπε οι αιτήσεις για το επίδομα αναμένεται να αγγίξουν τις 600.000.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη η κυβέρνηση πρόκειται να χορηγήσει επιπλέον ποσό για το επίδομα θέρμανσης.

Το ποσό που είχε προϋπολογισθεί για να καταβληθεί φέτος, το οποίο ήταν αυξημένο συγκριτικά με πέρυσι, ανέρχονταν στα 68 εκατ. ευρώ.

Όμως με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται, όπως ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης, θα απαιτηθούν περίπου 5 εως 10 εκατ. ευρώ επιπλέον ποσά επιδόματος, τα οποία και θα διατεθούν για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης φέτος μπορεί να φθάσει τα 78 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Τι καλούμαστε να πληρώσουμε;

Η χρονιά αυτή σιγά σιγά φτάνει στο τέλος της και ενόψει αυτού πρέπει να τακτοποιηθούν κάποιες υποχρεώσεις.

Ποιοι φόροι μέχρι τα τέλη του 2019 πρέπει να έχουν πληρωθεί;

– Η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 500 εκατ. εκατ., των οποίων τα 400 εκατ. θα καταβάλλουν τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα οι επιχειρήσεις. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ φέτος υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ είναι 6,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις 

– Η τελευταία δόση του φόρου για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται σε 500 εκατ., καθώς και τον φόρο επί των μερισμάτων που καταβάλλεται τον Δεκέμβριο.

– Τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Οσοι δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας εμπρόθεσμα, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα που φτάνουν μέχρι το ύψος των τελών κυκλοφορίας εάν το όχημα είναι δίκυκλο, τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ. Εφόσον πρόκειται για επιβατικό Δ.Χ., φορτηγό ή λεωφορείο, τότε τα πρόστιμα ανέρχονται στο ήμισυ των τελών.

Νωρίτερα οι συντάξεις του Ιανουαρίου

Νωρίτερα θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου λόγω των γιορτών. Οι συντάξεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 18 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ταμείο είναι οι εξής:

– ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ θα πληρώσουν τις συντάξεις την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα, θα καταβληθούν και οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.

– Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΚΕΑΝ αλλά και τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Επίσης τότε θα πληρωθούν και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr