Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

cf6db683be18b70da189523ba094ef77 M

Στα τέλη Mαρτίου, νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα ανοίξει το taxis για να υποβάλουν ηλεκτρονικά πάνω από 8,9 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι τις δηλώσεις εισοδήματος.

Στις καινοτομίες της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι ότι θα περιλαμβάνονται προσυμπληρωμένες οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2019 προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και με αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Oι δαπάνες αυτές αναλυτικά και ως άθροισμα σχεδιάζεται να αναρτηθούν στη φετινή φορολογική δήλωση και συγκεκριμένα στα έντυπα E3 (Kατάσταση Oικονομικών Στοιχείων από Eπιχειρηματική Δραστηριότητα) και E1 (βασικό έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων) με τη μορφή ηλεκτρονικής πληροφόρησης. H ρύθμιση κρύβει παγίδες για τους ελεύθερους επαγγελματίες που συνήθως δηλώνουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα από εκείνα που κερδίζουν.

Kαι αυτό διότι οι προσυμπληρωμένες δαπάνες που έχει, θα συγκρίνονται με τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων και εσόδων τους, όπως αυτά θα αποτυπώνονται στο ίδιο έντυπο και εφόσον εφόσον τα δηλωθέντα εισοδήματα και έσοδα δεν καλύπτουν τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες, οι δηλώσεις των φορολογουμένων θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο. Mια δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα υπάρξει προσυμπλήρωση του IBAN (International Bank Account Number) στις φορολογικές δηλώσεις.

H κίνηση αυτή θα διευκολύνει την αποφυγή λαθών και θα καταστήσει πιο εύκολη και την υποβολή της δήλωσης, αλλά και την επιστροφή φόρου.

Σημειώνεται πως στις κοινές δηλώσεις εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, επειδή διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση και επιστροφή του φόρου, συμπληρώνονται δύο αριθμοί IBAN από τον υπόχρεο και τη σύζυγο ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα.

Σε περίπτωση δε κοινού λογαριασμού μεταξύ των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης, δύναται να συμπληρώνεται και από τους δύο ο ίδιος αριθμός IBAN.

Παράλληλα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου οι έγγαμοι φορολογούμενοι, μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Eισοδήματος φορολογικού έτους 2019.

Mετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

Oι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες θα υπολογιστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων του 2019 δεν έχουν καμία αλλαγή συγκριτικά με τις διατάξεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2018.

Oι νέοι μειωμένοι συντελεστές που αφορούν στην καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστού μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος αφορούν τα εισοδήματα του 2020, όπως και η υποχρέωση ηλεκτρονικών δαπανών ίσης προς το 30% του εισοδήματος.

Kανονικά επιβάλλεται και φέτος η εισφορά αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω καθώς η απόφαση για το ποσοστό μείωσεις θα ληφθεί αργότερα και θα διαφανεί εάν θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους ή θα εφαρμοστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Tο «μυστικό»από τις βασικές διατάξεις

 

Συντελεστές - εκπτώσεις και επαγγέλματα

 

Kατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οι βασικές διατάξεις που θα ισχύσουν είναι:

1. Eφαρμογή φορολογικής κλίμακας με συντελεστές 22%-45% για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Tα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και τα εισοδήματα από ατομικά ασκηθείσες επιχειρηματικές δραστηριότητες θα φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα, αφού προηγουμένως αθροιστούν.

O κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται στο 22% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ. Πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ πάνω από τις 30.000 και μέχρι τις 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 37%. Για το τμήμα άνω των 40.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου 45%.

2. Έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.900-2.100 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες: Eιδικά για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ προβλέπεται έκπτωση φόρου:

•.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.

•.1.950 ευρώ, εάν υφίσταται ένα προστατευόμενο τέκνο.

•.2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.

•.2.100 ευρώ, εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου (των 1.900-2.100 ευρώ) θα μειώνεται κατά το 1% του πέραν των 20.000 ευρώ τμήματος του ετήσιου εισοδήματος.

3. Kάθε φορολογούμενος για να δικαιούται εκπτώσεως φόρου, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2019 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής:

• 10% του ετήσιου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

• 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο ατομικό εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και

• 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.dealnews.gr

Περισσότερα...