Σε οκτώ ενοίκια τον χρόνο ο φόρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Ακόμα και επτά - οκτώ ενοίκια ετησίως θα πρέπει να καταβάλλουν εφ’ εξής στην εφορία οι ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται ακίνητα, μετά τις νέες επιβαρύνσεις που συνοδεύουν πλέον την κατοχή και ενοικίαση ακινήτων.
Αυτό αναφέρουν φορείς της αγοράς, που επισημαίνουν ότι η περαιτέρω επιβάρυνση των κατόχων ακινήτων αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ και πάνω, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των εσόδων από ενοίκια, επί της ουσίας καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη εκμετάλλευσης ακινήτων, τουλάχιστον από μικροϊδιοκτήτες.
Η αρχή έγινε πριν από λίγες εβδομάδες όταν ψηφίστηκε η νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, από την οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά αυξημένα έσοδα της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με αυτήν, όσοι διαθέτουν έσοδα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ ετησίως θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 15%, από 11% (και 10% όταν εγκαινιάστηκε η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων προ τριετίας), δηλαδή αύξηση της τάξεως του 36,3%.
Αντίστοιχα, όσοι αποκομίζουν εισοδήματα από ενοίκια από 12.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ ετησίως θα φορολογηθούν με συντελεστή της τάξεως του 35% (από 33% που ήταν μέχρι πέρσι).
Τέλος, εισάγεται μία ακόμα κλίμακα για τους ιδιοκτήτες που αποκομίζουν έσοδα άνω των 35.000 ευρώ ετησίως.
Οι τελευταίοι θα καταβάλλουν πλέον το 45% των εσόδων τους στην εφορία.
Παράλληλα, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πρέπει να καταβάλουν συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα, υπόχρεοι καταβολής συμπληρωματικού φόρου είναι πλέον όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ και πάνω, έναντι του ορίου των 300.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πέρσι.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τον φόρο θα κληθούν φέτος να πληρώσουν 608.622 ιδιοκτήτες αστικών κυρίως ακινήτων, έναντι περίπου 300.000 ιδιοκτητών που πλήρωσαν συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ το 2015.
Για το σκέλος από 200.000 έως 300.000 ευρώ περιουσίας, ισχύουν δύο συντελεστές, 0,1% και 0,15%, ενώ για τις περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ εισάγονται ακόμα υψηλότεροι συντελεστές απ’ ό,τι κατά το 2015, ξεκινώντας από 0,3% και φτάνοντας ακόμα και το 1,15%.
Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις έρχονται να προστεθούν στο ήδη αρνητικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές των ενοικίων να έχουν μειωθεί κατά 40% από το 2011 μέχρι σήμερα, τις καθυστερήσεις καταβολής των ενοικίων να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για το 90% των ιδιοκτητών και την αδυναμία των ιδιοκτητών να τύχουν κάποιας, έστω μικρής, φοροαπαλλαγής για τυχόν έξοδα και δαπάνες συντήρησης και επισκευών στα ακίνητά τους.
Παράλληλα, είναι προφανές ότι ουδείς ιδιοκτήτης μπορεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, να «περάσει» μέρος των υψηλότερων φόρων στους ενοικιαστές του, μέσω αύξηση της τιμής του ενοικίου.
Αλλωστε, αυτήν την περίοδο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κάνουν «αγώνα δρόμου», είτε για να διατηρήσουν τους υφιστάμενους μισθωτές τους, είτε για να εισπράξουν τυχόν οφειλές, ιδίως αν αυτές ξεπερνούν τους έξι μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεων στελεχών της αγοράς, το ποσοστό των ενοικιαστών που καθυστερεί την εξόφληση των ενοικίων διαμορφώνεται πλέον σε περίπου 70%.
Από αυτούς, περίπου το 40%-50% χρωστά ενοίκια τουλάχιστον 2-3 μηνών.
kathimerini.gr