Διαβάζοντας για τον Ανδρέα Παπανδρέου όμως, μέσα από τα μάτια των συντρόφων του, όσο κι αν έχουμε διδαχθεί να μας έλκουν περισσότερο την προσοχή τα μικρά ή μεγάλα ερωτικά σκάνδαλα, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει κάτι διαφορετικό. Μέσα από τις σελίδες τριών βιβλίων, μπορεί κανείς να διαβάσει την ιστορία μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ελλάδας τον 20ο αιώνα, από ένα πρίσμα που κανένα άλλο βιβλίο δεν μπορεί να προσφέρει. Αυτό του απλού ανθρώπου, του συζύγου στην καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει δύο δικτατορίες και ισάριθμες αυτοεξορίες, πολιτικές μάχες, εξουσία και παιχνίδια εξουσίας, δοσμένες στην καθημερινότητα, όπως τη “διάβαζαν” άνθρωποι που βρίσκονταν πολύ κοντά στον πολιτικό άνδρα, που φέρει το όνομα Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των συζύγων του

Κάπως έτσι αποφασίσαμε να διηγηθούμε την ιστορία του, από την αρχή σχεδόν και συγκεκριμένα την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, ξεφυλλίζοντας τα βιβλία των τριών γυναικών του: Της Χριστίνας Ρασσιά, πρώτης συζύγου και μάλλον λιγότερο γνωστής για τη σχέση της με τον Παπανδρέου, της Μαργαρίτας Παπανδρέου, γυναίκας με την οποία ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και απέκτησε τέσσερα παιδιά και φυσικά της τελευταίας συζύγου του, ως το θάνατό του, Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου.

Ο Τρότσκι, ο Μεταξάς και το ταξίδι στην Αμερική

Τα ίχνη του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στη μεταπολεμική περίοδο χάνονται στην Αμερική, όπου και φτάνει λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος την άνοιξη του 1940. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της “Δέκα χρόνια σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου”, η Χριστίνα Ρασσιά, φωτίζει πολλές αθέατες πτυχές της ζωής του πριν επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα και αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική.

 Ο πρώτος γάμος του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν με την Χριστίνα Ρασσιά το Φλεβάρη του 1941

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γνωρίζει την πρώτη του σύζυγο στο Μανχάταν. Εκείνος μένει στο Διεθνές Σπίτι και ξεκινά τις σπουδές του, εκείνη σπουδάζει και εργάζεται.  Έχει “φτάσει στις ΗΠΑ για σπουδές και για να ξεφύγει από την αστυνομία που τον είχε για μαρξιστή ταραξία” σημειώνει στο βιβλίο της η Ρασσιά. Ελληνίδα της ομογένειας, με καταγωγή από τη Σπάρτη, η Χριστίνα αν και κατάγεται από αυτό που λέμε “μεγάλη” οικογένεια, είναι μια σχετικά φτωχή – όπως λέει η ίδια – γυναίκα στην Αμερική της δεκατίας του '40. Ο πατέρας υπήρξε ιδιοκτήτης τριών εστιατορίων στο Κονέκτικατ, τα οποία έχασε την περίοδο της μεγάλης ύφεσης του 1929. Η Χριστίνα μετακομίζει στο Μανχάταν και φοιτά στο πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαιρ, ενώ παράλληλα εργάζεται ως βοηθός για έναν ακόμη επιφανή Έλληνα, το γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου.

Στις σελίδες του “10 χρόνια σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου” ανακαλύπτουμε πτυχές της ζωής του, από την παιδική ακόμη ηλικία. Υπήρξε για παράδειγμα ιδιαίτερα αντιδραστικός σαν παιδί. Συγκεκριμένα, σε κάποιο σημείο του βιβλίου, αναφέρεται πως ο Ανδρέας ήταν τελευταίος της τάξης του στην Πέμπτη Δημοτικού και κινδύνευε να χάσει τη χρονιά. Χρειάστηκε η αυστηρή παρέμβαση του πατέρα του, που ταρακούνησε τον μικρό Ανδρέα, η εικόνα του οποίου άλλαξε άρδην στη συνέχεια με αποτέλεσμα να εισέλθει στη Νομική Αθηνών. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιγραφές της Χριστίνας Ρασσιά στην οικογένεια Παπανδρέου. Δεν θα ήμασταν υπερβολικοί αν αναφέραμε το γνωμικό το “μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει” για τον Ανδρέα και τον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου. Ο γέρος της Δημοκρατίας είχε χωρίσει από τη σύζυγό του και μητέρα του Ανδρέα, για τον έρωτα της πρωταγωνίστριας του Εθνικού, Κυβέλης και έτσι ο Παπανδρέου έμενε μόνος με τη μητέρα του, Σοφία Μινέικο.

ΠΗΓΗ : www.news247.gr