Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

 O ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει στο εξής το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας και μίας σειράς άλλων εξετάσεων, τις οποίες πλήρωναν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για κοστολόγηση και ανακοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων.

Μεταξύ των εξετάσεων που υποκοστολογούνται είναι και η “διαγνωστική αρθροσκόπηση”, η οποία προκάλεσε την πρόσφατη αντιπαράθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά.

Η επίμαχη εξέταση είχε κοστολογηθεί το 2014 με 1.500 ευρώ ως “κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο”.

Με την ανακοστολόγηση, η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 ευρώ για την ιατρική αμοιβή και 150 ευρώ για τα αναλώσιμα.

Μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, η οποία ανακοστολογήθηκε από τα 800 ευρώ στα 400, είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET - CT).

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το υπουργείο Υγείας, κοστολογήθηκαν για πρώτη φορά 86 εξετάσεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς και στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Μεταξύ αυτών οι σημαντικότερες είναι οι:
◾Ψηφιακή μαστογραφία.
◾Υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και Β’ επιπέδου.
◾Προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση.
◾HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων).
◾Αξονική στεφανιογραφία.
◾Κολπικό υπερηχογράφημα.
◾PCR για γρίπη Α/Η1Ν1.

Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα διασφαλίζεται η ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr