Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Στο στόχαστρο των ελεγκτών με τσουχτερά πρόστιμα (έως την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης) μπαίνουν, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του Ε.Φ.Ε.Τ., όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων και δεν έχουν εκπαιδεύσει όλο το προσωπικό τους.

Σκοπός της παρούσας διευκρινιστικής εγκυκλίου της ΥΑ 14708/2007, είναι η ορθή ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην υποχρεωτική εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίµων, προκειµένου να υπάρξει ενιαία και ορθή εφαρµογή της.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Α) Μικρές επιχειρήσεις που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιµα ή ασχολούνται µε το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίµων, τη µαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή µεταποίησης τροφίµων καθώς και άλλες επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήµατος HACCP. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις εκπαιδεύουν ή καταρτίζουν υποχρεωτικά όλο το προσωπικό που ασχολείται µε το χειρισµό τροφίµων βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα Υπουργική Απόφαση ακολουθώντας τα προγράµµατα που έχει εκπονήσει ο ΕΦΕΤ.

Β) Επιχειρήσεις που µπορούν ή να εφαρµόσουν τα προγράµµατα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν κατάλληλα προγράµµατα εκπαίδευσης προσωπικού, ανάλογα µε το µέγεθος και το είδος της επιχείρησης και σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα από το σύστηµα HACCP που εφαρµόζουν. Εφόσον µία επιχείρηση έχει εγκαταστήσει και εφαρµόσει πλήρως αναπτυγµένο, και κατάλληλα επικυρωµένο και επαληθευµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ασφάλειας Τροφίµων (Σ∆ΑΤ- FSMS) βασισµένο στις αρχές του HACCP, οφείλει να τεκµηριώνει την κατάρτιση του προσωπικού της, µέσω της επίδειξης στα κλιµάκια ελέγχου του ΕΦΕΤ και των συναρµοδίων 3 από 6 υπηρεσιών, κατάλληλων αρχείων εκπαίδευσης που προβλέπονται από το Σ∆ΑΤ της επιχείρησης.

Για να αποφύγετε τις δυσβάσταχτες οικονομικές κυρώσεις και να μάθετε περισσότερα για την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων, μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο:

Ενδοεταιρική Εκπαίδευση: «Πιστοποίηση κατά Ε.Φ.Ε.Τ.»

ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: +30 698 598 6966

Πηγή: www.webinarium.gr