Με ηχηρές απουσίες και δίχως την ανταπόκριση άλλων ετών εορτάστηκε η 43η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το κλίμα στη δεξίωση, που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλοπουλος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ήταν αρκετά χαλαρό και οι διάλογοι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είχαν περισσότερο παραπολιτικό ενδιαφέρον, παρά πολιτικό.
Δείτε επίσης....
Σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου πέρασε την πύλη του Μεγάρου, ακολουθούμενη σε μικρή απόσταση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Δεν έδωσαν το παρών τρεις πρώην πρωθυπουργοί: η κ. Βασιλική Θάνου, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. Απόντες ήταν και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής.
Ενδεικτικός της χαλαρής διάθεσης ο διάλογος ανάμεσα στους κυρίους Μητσοτάκη, Καμμένο και Τσίπρα στο κιόσκι του Προεδρικού, μακριά από τις κάμερες. «Εχεις μαυρίσει», παρατήρησαν οι συνομιλητές του Πάνου Καμμένου, ο οποίος απάντησε ότι πηγαίνει για ψάρεμα πολύ νωρίς το πρωί. Τότε ήρθε η παρέμβαση του πρωθυπουργού, που κοιτάζοντας τον κ. Μητσοτάκη, είπε χαμογελαστός, «άρα έχει ψάρια η θάλασσα. Είδες φέραμε ανάπτυξη, με ΝΔ δεν είχε τόσα ψάρια η θάλασσα».
Η «πινελιά» επισημότητας στο ντύσιμο του πρωθυπουργού, δηλαδή μια πουά ποσέτ δεν έμεινε ασχολίαστη από τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος παρατήρησε ότι πέρασε στο πουά από τη συνήθη λευκή. «Βγήκαμε στις αγορές, είπαμε να αναβαθμιστούμε», απάντησε ο πρωθυπουργός.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, θέλοντας να δώσει βαρύτητα στη στιγμή συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, είπε: Χαίρομαι γιατί βγάζουμε μια εικόνα ενότητας. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος τόνισε με νόημα “καλό θα ήταν να μη βγάζουμε μόνο εικόνα”.
Η συζήτηση σοβάρεψε, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όταν αναφέρθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. “Καλύτερα να βγούμε, από το να μην βγούμε. Αλλά βγαίνουμε μετά από 3 χρόνια με 100 δις και με τους πολίτες να ασχολούνται με τα εκκαθαριστικά της εφορίας”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο σημείο αυτό εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί στο 4,7%. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ρώτησε αν το επιτόκιο μπορεί να είναι 4% -4,5%;”
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε “αυτό το λένε οι εχθροί μας για να περάσουμε από κάτω. Εγώ δεν θέλω 4,5%. Το ζήτημα δεν είναι το επιτόκιο. Το θέμα είναι το επόμενο να είναι πιο χαμηλό. Το ξέρεις αυτό Κυριάκο εσύ”. Για να λάβει την απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη “Ναι, το ξέρω από την πρώτη μου δουλειά”.
Θέμα συζήτησης και οι διακοπές, όπου στο πηγαδάκι του Βασίλη Λεβέντη με τον κ. Άλεξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα πάει διακοπές για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων «ούτε και εγώ».
Κατα την αποχώρηση του από το κιόσκι και μέχρι την έξοδο από το προεδρικό, ο πρωθυπουργός έβγαζε συνεχώς φωτογραφίες με τους καλεσμένους, μεταξυ αυτών και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιωργος Γραμματικάκης. Ο κ. Τσιπρας αστειευόμενος του λέει πρόσεχε μη σε διαγράψουν μετά τη φωτογραφία.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, όπως μας έχει συνηθίσει, ήταν αιχμηρός με τα σχόλια του. Όταν βρέθηκαν σε κοινή παρέα η κ. Γεννηματα με τον κ. Μητσοτάκη να συζητούν, παρενέβη και είπε αστειευόμενος “ορίστε η επόμενη κυβέρνηση”.
Ιδιαίτερα χαλαρός ήταν ο πρωθυπουργός και στις συνομιλίες που είχε με τους δημοσιογράφους, όταν έσπευσαν να τον ρωτήσουν για τα τρέχοντα ζητήματα, απαντώντας: Τι θέλετε παιδιά; Τα λύσαμε όλα.
Σπαρταριστός και ο διάλογος μεταξύ κ. Προέδρου της Δημοκρατίας και του Χρήστου Σαρτζετάκη για τα “μάτια” της Φωφης Γεννηματα. “ Την κ. Γεννηματά την ξέρετε…”, ρωτά ο κ. Παυλοπουλός. “Κάθε φορά που σας βλέπω είστε και πιο όμορφη και τώρα νιώθω πιο απελευθερωμένος να σας το πω γιατί λείπει και η σύζυγός μου” απαντά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Βλέμματα θαυμασμού απέσπασαν κυρίες της πολιτικής, όπως οι βουλευτίνες Κατερίνα Μάρκου και Έλενα Ράπτη, αλλά και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Μήνυμα στήριξης της Δικαιοσύνης από τον Προκόπη Παυλόπουλο
«Ο σεβασμός στη Δικαστική Εξουσία, από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική εξουσία είναι θεσμική εγγύηση για ν΄ασκούν οι δικαστές απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με την παρέμβαση του στην 43η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης στη Δικαιοσύνη.
Χωρίς να παρεμβαίνει στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση, ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η διάκριση της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών αλλά θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε στις συγκεκριμένες επισημάνσεις στο μήνυμά του κατά τη καθιερωμένη δεξίωση στους κήπους του προεδρικού Μεγάρου.
Υπογραμμίζοντας πως «μόνον υπό καθεστώς Δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτήν, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο Άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Διάκριση των εξουσιών σημαίνει, μεταξύ άλλων:
- Για τη Νομοθετική Εξουσία, την θέσπιση των νόμων με σεβασμό του Συντάγματος.
- Για την Εκτελεστική Εξουσία, την διακυβέρνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό του Κράτους Δικαίου.
- Και για την Δικαστική Εξουσία, την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για ν΄ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι 43 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και ιδίως τώρα που η χώρα μας ακολουθεί πια, οριστικά και αμετάκλητα, την, υπαρξιακή για το μέλλον μας, ομαλή ευρωπαϊκή της πορεία, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου1967 προκάλεσε μια διπλή, τουλάχιστον, τραγωδία, ενώ υπογράμμισε τους αγώνες και την θυσία των Αντιστασιακών εκείνης της εποχής.
Πριν απ΄όλα την τραγωδία της κατάλυσης της Δημοκρατίας και της στυγνής παραβίασης της Ελευθερίας, γενικότερα δε των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεύτερον την τραγωδία που αφορά το πλήγμα στον εθνικό μας κορμό, στην μαρτυρική Κύπρο, η οποία ακόμη βιώνει επώδυνα το όνειδος του τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής. Όνειδος, που δεν είναι επιτρεπτό ν΄ ανέχονται η διεθνής κοινότητα, ιδίως δε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πολιτικοί αρχηγοί στο κιόσκι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο- παρών και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης
Χαλαρή διάθεση στη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας
Οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
Θαυμασμός από τον πρωθυπουργό για τις κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Ξένη Δημητρίου και πίσω της ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής
Με βλοσυρό βλέμμα εισέρχεται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος
Χαμογελαστός ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο βουλευτής κ.Αμυράς
Χαμόγελα και θερμή χειραψία ανάμεσα στους κ.Μητσοτάκη και Θεοδωράκη υπό το βλέμμα της κομψότατης και χαμογελαστής, επίσης, Φώφης Γεννηματά
Ο είσοδος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο της δεξίωσης
Μέλη της προεδρικής φρουράς πλαισιώνουν τον κ.Παυλόπουλο την ώρα που απευθύνει το μήνυμά του για την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας