Πάσχα 2015: Ακριβότερο το αρνί σε σχέση με πέρυσι
Συμβουλές προς τους καταναλωτές έδωσε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Κλεάνθης Τσιρώνης.
Ο κ. Τσίρώνης συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην κοιτάνε μόνο την τιμή του κρέατος αλλά και την ποιότητά του. Συμβούλεψε επίσης τους καταναλωτές να μην αγοράσουν πολύ νωρίς το αρνί και να το βάλουν στην κατάψυξη «γιατί δεν αξίζει έτσι». Όσον αφορά τις τιμές επεσήμανε τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να διατηρηθούν σε περσινά επίπεδα παρότι οι παραγωγοί πιέζουν για μεγαλύτερες τιμές χονδρικής.
Δείτε επίσης....
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η κίνηση είναι ακόμη, πολύ χαμηλή και σε ότι αφορά τις τιμές στην πώληση του αρνιού, διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρισυ, καθώς η προσφορά είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σε αυτό συνέβαλε τόσο το πλήγμα από τον καταρροϊκό πυρετό, όσο και οι αυξημένες εξαγωγές προς την Ιταλία, δεδομένου, ότι το Πάσχα των Καθολικών εορτάστηκε φέτος μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων.
Οι τιμές στην χονδρική διαμορφώνονται στα 6,50-7 ευρώ το κιλό για το αρνί και 7,50-8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι.
Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα είδη, σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στα μοσχάρια και στα γάλακτος, ενώ ελαφρά πτωτική τάση καταγράφεται στα χοιρινά (λαιμούς, σπάλες και κόντρα), μετά την αύξηση που είχαν παρουσιάσει, λόγω της αυξημένης ζήτησης του καθολικού Πάσχα.
Αντίθετα, αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν οι τιμές του κοτόπουλου, μετά την απόφαση της Νοτίου Αφρικής για επανέναρξη των εισαγωγών από την Ευρώπη.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Για να γίνουν οι πασχαλινές αγορές πιο ευχάριστες, πιο οικονομικές αλλά και πιο ποιοτικές, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής - ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει τα παρακάτω για να αποφεύγουν οι καταναλωτές τις πιθανές «παγίδες» της αγοράς:
Προγραμματίστε όσο το δυνατόν καλύτερα τις Πασχαλινές αγορές σας, μη βιαστείτε, αλλά και μη τις αφήσετε για την τελευταία στιγμή.
Κάντε έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και ποιότητα.
Μην κάνετε όλες τις αγορές μαζί. Την μία φορά τα τρόφιμα και την άλλη τα υπόλοιπα (ρούχα- παπούτσια).
Αγοράζετε από επίσημα σημεία πώλησης -καταστήματα- και όχι από πλανόδιους πωλητές.
Ζητάτε πάντα αποδείξεις
Εξετάζετε προσεκτικά την ετικέτα στα τρόφιμα (επισήμανση).
Ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος, καθώς και του προσωπικού από το οποίο θα προμηθευτείτε τα τρόφιμα.
Αγορά του οβελία
Το αρνί είναι πιο παχύ από το κατσίκι και γίνεται καλύτερο στη σούβλα. Το ξεχωρίζουμε απ' την ουρά. Η ουρά στο κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρή, πιο στενή και οι τρίχες ίσιες και σκληρές.
Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με «τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» χρώμα και ωοειδές σχήμα, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης "HELLAS" ή "EL" ή "GR" για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
Τα αμνοερίφια που εισάγονται από τρίτες χώρες, ελληνικής σφαγής ή όχι, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό». Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό της σφραγίδας σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου.
Η φρεσκάδα των αμνοεριφίων φαίνεται καλύτερα από την τομή σφαγής στον λαιμό και από τα εντόσθιά τους. Υπάρχει πρασίνισμα, αφυδάτωση και δυσάρεστη μυρωδιά στα αλλοιωμένα.
Μην τοποθετείτε το κρέας στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλες, αν πρόκειται να το διατηρήσετε για περισσότερες μέρες βάλτε το στην κατάψυξη.
Τα έντερα πρέπει να είναι καθαρισμένα και πλυμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Προσοχή στις συκωταριές που πολύ εύκολα αλλοιώνονται.
Τόσο τα έντερα όσο και οι συκωταριές κυκλοφορούν και κατεψυγμένα. - Να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης να μην είναι αποψυγμένα και να διατηρούνται σωστά στους καταψύκτες -18ο C. Τέλος, πρέπει να ξέρουμε ότι τα αμνοερίφια πωλούνται με το κεφαλάκι και την συκωταριά. Αν θέλουμε επί πλέον καλό είναι να τα παραγγείλουμε εκ των προτέρων ή να καταφύγουμε στα κατεψυγμένα.
Το κρέας που θα αγοράσετε να είναι τοποθετημένο σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.
Πασχαλινά αυγά
Τα αυγά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν πάνω στο κέλυφος τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Επίσης πρέπει να φέρουν τις εξής ενδείξεις:
Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου
Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 μέρες, είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία ωοτοκίας)
Την κατηγορία ποιότητας και βάρους
Μην αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο ή ραγισμένο κέλυφος
Για την σωστή συντήρηση των αυγών, μην τα πλένετε και να τα διατηρείτε σε δροσερό σημείο.
Βαφές των αυγών
Ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις που φέρει η ετικέτα και στις οδηγίες χρήσης των διακοσμητικών βαφών που χρησιμοποιούνται για την βαφή των πασχαλινών αυγών. Προτείνεται ο σιγανός βρασμός των αυγών, έτσι ώστε να μην σπάσουν και στη συνέχεια να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής των αυγών.
Προτιμήστε τις επώνυμες βαφές αλλά όταν τρώτε τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο, αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτίσει με βαφή.
Σοκολατένια αυγά
Για τα είδη σοκολατοποιΐας (αυγά, ζωάκια κ.λπ.), που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής που ισχύουν κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, αυτά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας που ορίζει η ΕΕ.
Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης και της ημερομηνίας ανάλωσης, καθώς και αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της.
Πασχαλινές λαμπάδες
Οι γονείς και οι νονοί ας προσέξουν ιδιαίτερα την αγορά των πασχαλινών λαμπάδων. Να αποφύγουν την αγορά λαμπάδων με περιττά στολίδια, λαμπάδες που έχουν ενσωματωμένες κούκλες που προκαλούν και περνούν στα παιδιά το μήνυμα του ατομισμού, της επίδειξης, της υπερκατανάλωσης καθώς τέτοιες λαμπάδες δεν ταιριάζουν σε μία τέτοια θρησκευτική γιορτή.
Για περισσότερες πληροφορίες ή καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ή στις οργανώσεις των καταναλωτών.
ΠΗΓΗ : newsbomb.gr