Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης στον ιερό βράχο της Ακρόπολης η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας.

Με σειρά εκδηλώσεων ο δήμος Αθηναίων τιμά την επέτειο της 12ης Οκτωβρίου του 1944, ημέρας απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 π.μ., πραγματοποιείται στον ιερό βράχο της Ακρόπολης η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και επίσημων προσκεκλημένων.

«Είναι μια μέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν την συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών», τονίζει σε μήνυμά του ο κ. Καμίνης.

Στο εορταστικό επετειακό κλίμα συμμετέχουν από κοινού, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση ενός συνόλου δράσεων στον κεντρικό τόπο εκδηλώσεων του, το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Εκεί, μεταξύ των άλλων δράσεων, πραγματοποιείται συναυλία στις 7 μμ και φιλοξενείται από την 1η Οκτωβρίου έως και την 29η του μηνός, η έκθεση «Αθήνα 1940-1944 - Η πόλη και οι άνθρωποί της - Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» (επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μενέλαος Χαραλαμπίδης - καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Θανόπουλος).

Παράλληλα πραγματοποιείται και η έκθεση κόμικς με τίτλο «Ένα γλυκό ξημέρωμα - Ιστορίες κόμικς για την κατοχική Αθήνα». Μία διαφορετική ματιά των όσων συνέβησαν στην Κατοχική Αθήνα με το πενάκι των: Τόμεκ Γιοβάνη, Γιώργου Γούση, Σπύρου Δερβενιώτη, Πέτρου Ζερβού, Δημήτρη Καμένου, Λέανδρου, Τάσου Μαραγκού, Θοδωρή Μπαργιώτα, Αλέξιας Οθωναίου, Αλέκου Παπαδάτου, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργου Τραγάκη, Γιώργου Φαραζή, Πέτρου Χριστούλια (επιμέλεια: Γιάννης Κουκουλάς).

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δύο επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο «Στα βάθη του καθημερινού», στα οποία προσεγγίζεται η κοινωνία της περιόδου 1940-44, σειρά ομιλιών-συζητήσεων από επιστήμονες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις με μουσική και τραγούδια εργαλεία μνήμης και διάδοσης της Ιστορίας. Κ.Ρ.

ΠΗΓΗ: www.news.gr