Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η ημέρα Παρασκευή και 13 φέρνει στο μυαλό πολλών ανθρώπων ατυχία και φόβο. Τι σημαίνει ακριβώς και γιατί υπάρχει αυτός ο τρόμος για μια απλή μέρα ?

Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η "Τρίτη και 13".

Ο φόβος είναι τόσο διαδεδομένος που μια εκτίμηση λέει ότι  17-21 εκατομμύρια Αμερικανοί φοβούνται αυτήν την ημέρα. Μέχρι και  οι ψυχολόγοι το έχουν ονομάσει Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία».

Στο Λονδίνο, πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν το 13ο  όροφο όπως το Καρλτον.

Η Ιστορία του μύθου…..

Ξεκίνησε πριν τον 19ο αιώνα. Γενικά θεωρούνταν ότι ο αριθμός 13 και η μέρα Παρασκευή έφερναν κακή τύχη. Αυτή την ιδέα την υποστήριζαν από πολλές ιστορίες του παρελθόντος και της ιστορίας, όπως:

Ο Μυστικός Δείπνος,  ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.

  • Η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = "κακό" και malum = "μήλο").
  • Πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.
  • Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.
  • Ο αριθμός 13 συνδέεται επίσης συχνά με μαγεία, καθώς θεωρείται ο αριθμός των μάγιστρων που χρειάζεστε για να διαμορφώσετε ένα coven.
  • Παρασκευή επίσης ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη.
  • Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).
  • Κάποιοι πίστευαν ότι ο αριθμός 12 είναι ένας πλήρης αριθμός, καθώς υπήρχαν 12 απόστολοι και έχουμε 12 μήνες και 12 ζώδια. Και το ότι το 13 ακολουθεί και δεν είναι τυχερό.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι ανοησία ότι η μέρα αυτή μας φέρνει ατυχία, καθώς πολλές θανατηφόρες αεροπορικές συγκρούσεις και τρομερές δολοφονίες έχουν συμβεί αυτή τη μέρα.

Άσχημα γεγονότα που έχουν συμβεί Παρασκευή και 13:

- Η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου.

- Ο θρυλικός ραπερ Tupac Shakur πέθανε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 1996, έξι ημέρες μετά την πυροβολισμό του στο Λας Βέγκας.

-  Την Παρασκευή 13 1976, ένας άνθρωπος, ο Daz Pierson, σκοτώθηκε όταν η οροφή του διαμερίσματος του έπεσε. Ο ίδιος είχε επιλέξει  να παραμείνει στο σπίτι εκείνη την μέρα γιατί είχε την προαίσθημα ότι κάτι κακό θα του συμβεί.

- Στις 13 Οκτωβρίου 1989, το χρηματιστήριο του Dow Jones, έπεσε , σημειώνοντας την 2η μεγαλύτερη πτώση μέχρι εκείνη την εποχή.

- Στις 13 Μαρτίου 1964 , η Kitty Genovese, δέχτηκε άγριο βιασμό και δολοφονία στο σπίτι της.

- Στις 13 Οκτωβρίου 1972 ,  ένα αεροπλάνο συνετρίβει στις Άνδεις σκοτώνοντας 12 άτομα. Οι 16 επιζώντες αναγκάστηκαν να φάνε τα σώματα των νεκρών θυμάτων για να διατηρηθούν ζωντανοί μέχρι να διασωθούν.

- Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί έριξαν πέντε βόμβες στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ στις 13 Σεπτεμβρίου 1940.

- Στις 13 Ιουλίου 1877, γεννήθηκε ο πρώτος Μεγάλος Μάγος του Ku Klux Klan, Nathan Bedford Forrest.

-  Ο κυκλώνας Bhola έπληξε το Μπαγκλαντές και την Ινδία, σκοτώνοντας 500.000 άτομα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 1970.

-  Το 2012, η ​​Costa Concordia βυθίστηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, προκαλώντας το θάνατο 32 ατόμων. Η κρουαζιέρα είχε 4.000 επιβάτες όταν έπεσε σε ένα βράχο στις ακτές της Ιταλίας.

-  Την Παρασκευή 13 2006, 36 ίντσες του χιονιού πέφτουν πάνω από τη Νέα Υόρκη, φέρνοντας ολόκληρη την πόλη σε μια ακινησία. Τον Οκτώβριο 85 εκατομμύρια δολάρια αξίας η ζημιά που προκλήθηκε από την έντονη χιονόπτωση.

- Στην Πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.

Μερικές από τις δημοφιλέστερες προλήψεις της ημέρας είναι:

  • Αν περάσετε κάτω από σκάλα ή αν συναντήσετε μαύρη γάτα που διασχίζει το δρόμο Παρασκευή και 13, τότε θα έχετε κακή τύχη.
  • Εάν σπάσετε καθρέφτη την Παρασκευή και 13 τα επτά χρόνια κακοτυχίας θα είναι  χειροτέρα από το αναμενόμενο.
  • Ένα παιδί που γεννήθηκε την Παρασκευή και 13 θα είναι άτυχο στη ζωή του.
  • Πλοίο που απέπλευσε Παρασκευή και 13 θα έχει την κακή τύχη.
  • Αν κόψετε τα μαλλιά σας την Παρασκευή και 13, κάποιος από την οικογένειά σας θα πεθάνει.
  • Αν μια νεκρική πομπή περάσει από μπροστά σας Παρασκευή και 13, ο επόμενος που θα πεθάνει θα είστε εσείς.
  • Μην ξεκινήσετε ένα ταξίδι, την Παρασκευή γιατί θα συναντήσατε κακοτυχία.

Προσοχή σε όσους πιστεύουν για ατυχήματα και κακή τύχη.

ΠΗΓΗ: www.thesun.co.uk , www.sansimera.gr, www.newsbeast.gr, www.el.wikipedia.org, www.ereportaz.gr

Περισσότερα...