Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολλά για την αλλαγή φύλλο,  ειδικά τώρα που ψηφίστηκε επίσημα  το νομοσχέδιο και στην χώρα μας.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί , ειδικά που το όριο ηλικίας  για ένα έφηβο , είναι μόλις στα 15 του χρόνια να επιλέξει να πάρει μια τέτοια μεγάλη απόφαση.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, να καταλάβουμε τι ακριβός σημαίνει transgender, τι γίνεται στις άλλες χώρες, και τι λέει η εκκλησία.

Τι Σημαίνει

Τρανής ή transgender είναι τα άτομα που αντιλαμβάνονται το φύλο τους διαφορετικά από το φύλο που γεννήθηκαν. Για κάποιους σκοπούς συναντάται ως διαφυλικός ή διεμφυλικός. Ο άνθρωπος που χαρακτηρίζεται transgender, αισθάνεται ότι είναι εγκλωβισμένος σε ένα σώμα που είναι διαφορετικό από ότι νιώθει ή θέλει να είναι.

Ο γενικός όρος τρανς αναφέρεται στην ψυχοσωματική εμπειρία του φύλου ενός ατόμου και δεν είναι αυτονόητο ότι το άτομο θα εισέλθει στη διαδικασία χειρουργικής επέμβασης ή λήψης ορμονών.

Ο όρος τρανσέξουαλ από την άλλη, περιλαμβάνει πάντοτε μερική ή πλήρη μετάβαση στο άλλο φύλο. Αντιθέτως, Cisgender σε συντομία cis ή μη τρανς, είναι τα άτομα που η αντίληψή τους για το φύλο τους (ταυτότητα φύλου) συμφωνεί με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.

Τι Γίνεται στο υπόλοιπο κόσμο

Εδώ και κάποια χρόνια η ιδέα αυτή έχει γίνει δεχτεί στις κοινωνίες άλλων χώρων. Μάλιστα γονείς, στης Η.Π.Α. , όχι μόνο το έχουν δεχτεί από τη μικρή ηλικία τον τριών χρόνων, αλλά ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να επιλέξουν μια τέτοια αλλαγή.

Όλο και περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γιατροί και οι γονείς των transgender παιδιών αγκαλιάζουν την ταυτότητά τους μόλις αρχίσουν να γίνονται προφανείς, μερικές φορές γύρω στην ηλικία 3 χρόνων. Πολλοί λένε ότι βρίσκουν μεγαλύτερες πιθανότητες ευτυχίας και ευημερίας όταν τα παιδιά καλλιεργούνται στο νέο τους φύλο ταυτότητα σε τόσο μικρή ηλικία. Οι γονείς που τα παιδιά τους εκφράζουν την επιθυμία αλλαγής φύλου, τους ενθαρρύνουν τις περισσότερες φορές για να μην τους δημιουργήσουν προβλήματα αργότερα στη ζωή. 

Για παράδειγμα, η 3χρονη, Πηνελόπη, του Jodi Patterson, ήταν θυμωμένη και μουτρωμένη μέχρι που μια μέρα ρώτησε το παιδί της τι συμβαίνει. Η Πηνελόπη, που γεννήθηκε κορίτσι, ήταν  αναστατωμένη  "επειδή όλοι νομίζουν ότι είμαι κορίτσι", αλλά είπε ότι ήταν πραγματικά αγόρι. "Είπα," Όπως και να αισθάνεσαι μέσα σου  είναι καλά. "H Patterson θυμάται  από το σπίτι τους στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. »Και τότε η Πηνελόπη με κοίταξε και είπε:« Όχι μαμά, δεν νιώθω σαν αγόρι. Είμαι αγόρι.'" Σχεδόν αμέσως, η Patterson αγκάλιασε την πραγματικότητα ότι η Πηνελόπη ήταν transgender και από την ηλικία των 5 ετών πήγαινε στο σχολείο ως αγόρι. Σήμερα, στην ηλικία των 9 ετών, η Πηνελόπη είναι ευτυχισμένη και υγιής ως αγόρι και αγαπά το καράτε και τους σούπερ ήρωες και αποφάσισε να κρατήσει το όνομά του. Είχε αλλάξει η συμπεριφορά του αμέσως και ο θυμός εξαφανίστηκε.

Οι  ειδικοί και οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν και συμβουλεύουν ότι αυτή η πράξη είναι σωστή για πολλούς λογούς. Υποστηρίζουν ότι οι transgender, καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετική από πολύ μικρή ηλικία και καλό είναι να γίνει η αλλαγή τότε για να αποφεύγουν ψυχολογικά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους που μπορεί και να οδηγήσουν στην αυτοκτονία. Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι «Δεν είναι χρήσιμο να αναγκάσουμε το παιδί να ενεργήσει με τρόπο πιο συμβατό με το φύλο». Όταν αναγκάζονται να συμμορφώνονται, κάποια παιδιά οδηγούνται στην κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς και μάλιστα αυτοκτονικές σκέψεις.

Η ψυχολόγος , η Kristina Olson, από το Πανεπιστήμιο του Washington κάνει μια ερευνά που παρακολουθεί  μια ομάδα 350 transgender παιδιών ηλικίας 3-12. Μέχρι στιγμής, η έρευνα της ομάδας της διαπίστωσε ότι τα transgender παιδιά που μεταβαίνουν σε νεαρή ηλικία μεγαλώνουν φυσιολογικά εφ 'όσον τους υποστηρίζουν οι οικογένειες τους. Τα transgender παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών που ζουν ως το άλλο φύλο έχουν δείξει επίπεδα κατάθλιψης ίσα με μια ομάδα ελέγχου παιδιών cisgender, και η ομάδα των transgender είχε ελάχιστα περισσότερο άγχος. Επιπλέον, η παρατήρηση μιας ομάδας παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών, στους οποίους επετράπη η μετάβαση, διαπίστωσε ότι είχαν την τάση να είναι σαφείς σχετικά με την ταυτότητα των δύο φύλων και την διατηρήσουν σε βάθος. Μια τρίτη ματιά σε παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "Βρήκαμε καλά αποτελέσματα ψυχικής υγείας σε κοινωνικά μεταβατικά παιδιά".

Έχουν ανοίξει πολλά σχολεία και κατασκηνώσεις σε διαφορές χώρες στο κόσμο για παιδιά transgender, όπως στην Η.Π.Α., Αγγλία, Αυστραλία, Ινδία και Ασία. Σε αυτά τα σχολεία τα παιδιά είναι ελευθέρα να εκδηλώνουν το φύλο που επιθυμούν να είναι χωρίς να δέχονται κριτική και bullying για αυτό. Σε αλλά σχολεία που λειτουργούν κανονικά, και έχουν μαθητές transgender, όλο και πιο πολύ υπάρχουν περισσότερα προβλήματα. Οι μαθητές αντιμετωπίζουν  σκληρή και άσχημη συμπεριφορά από συμμαθητές. Μάλιστα υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα για τις τουαλέτες, και σε πιο πρέπει να πάνε τα παιδιά transgender. Οι οργανώσεις transgender και μη, καθημερινά έρχονται σε σύγκρουση για να περάσουν το μήνυμα τους και πιθανόν να αλλάξουν νομοσχέδια για να προστατέψουν τα δικαιώματα τους.

Διάσημοι Γονείς με Transgender παιδιά

Είναι αρκετοί διάσημοι του Hollywood, που έχουν και υποστηρίζουν μάλιστα τα παιδιά τους που έχουν επιλέξει να αλλάξουν το φύλο τους.  "Καθώς η στήριξη για την ισότητα συνεχίζει να αυξάνεται, οι γονείς - τόσο οι διασημότητες όσο και όχι - συνειδητοποιούν ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους, αν τους ενθαρρύνουν να είναι μόνοι τους", λέει, ο Herndon Graddick, ανώτερος διευθυντής προγραμμάτων της GLAAD. "Με την αποστολή μηνυμάτων αποδοχής, οι γονείς όχι μόνο  δημιουργούν  ένα πιο φιλικό περιβάλλον με αγάπη, συμβάλλουν στη γενική υγεία και εκτίμηση του παιδιού τους".

Μερικοί από τους διάσημους είναι:

1.H Cher- με την κόρη της που έγινε άνδρας ο Chaz Bono.

2.Ο Warren Beatty και Η Annette Benning, η κόρη τους άλλαξε σε αγόρι στην εφηβεία.

3. Η Angelina Jolie και ο Brad Pitt: Η Jolie λέει ότι η 5χρονη κόρη Shiloh Pitt "σκέφτεται ότι είναι αγόρι", και την ενθαρρύνει να αγκαλιάσει όλη τη συμπεριφορά με τεστοστερόνη - από το να φοράει παντελόνια αγορίστικα - όπως την ευχαριστεί.

4. Gwyneth Paltrow, δεν την ενοχλεί αν η 7 χρονη κόρη τις επιθυμεί να είναι αγόρι.

Η Εκκλησία

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κατά της αλλαγής φύλου και το ζήσαμε έντονα με το ψήφισμα του νομοσχεδίου. Η εγχείριση αλλαγής φύλου αποτελεί μια ακραία έκφραση του πάθους της ομοφυλοφιλίας. Με την εγχείριση ο ομοφυλόφιλος δεν αρκείται στο να έχει σχέσεις με το ίδιο φύλο, αλλά επιχειρεί να πλαστογραφήσει το σώμα που του έδωσε ο Θεός, για να διευκολυνθεί στην ικανοποίηση του πάθους του. Το βήμα αυτό ουσιαστικά οδηγεί σε μια, χωρίς δυνατότητα επιστροφής, αμφισβήτηση του ίδιου του Δημιουργού, που δεν μπορεί να γίνει σε καμιά περίπτωση αποδεκτή από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αντίθετως όμως , άλλες εκκλησιές δεν είναι τόσο αρνητικές να εκφράσουν ότι η πόρτα τους είναι ανοιχτή για όλους τους πιστούς του Θεού. Ο πάπας Φραγκίσκος σημειώνει πως θα ήθελε να δει μία Καθολική Εκκλησία η οποία θα είναι λιγότερο σκληρή απέναντι στα «ατελή» μέλη της, όπως τους πιστούς που παίρνουν διαζύγιο ή παντρεύονται δεύτερη φορά. «Κανείς δεν μπορεί να μείνει καταδικασμένος για πάντα», ανέφερε. Ο Φραγκίσκος έχει εκφράσει επίσης την ανοχή του απέναντι στους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών.

Για το κάθε έναν είναι θέμα πίστης , αρχών και μόρφωσης , το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Ο κάθε ένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί όπως θέλει, αλλά και ότι πιστεύει.  Υπάρχουν και ψυχολόγοι που δεν εγκρίνουν την ενθάρρυνση της αλλαγής φύλλου στα μικρά παιδιά. Πιστεύουν ότι περισσότερο κακό μπορεί ένας γονιός να προκαλέσει ενθαρρύνοντας τη συμπεριφορά αυτή παρά καλό.  Ο κάθε γονιός είναι υπεύθυνος για τα παιδιά του και τη ζωή που ζουν.  Και εδώ ίσως κολλάει η παροιμία, «το παιδί όπως το μάθεις..»

Όταν ένα μωρό γεννιέται, δεν ξέρει τι είναι, αγόρι ή κορίτσι. Το μαθαίνουν από τους γονείς, με τα χρώματα που τους ντύνουν, τα παιχνίδια που τους δίνουν να παίξουν και το όνομα που τους χαρίζουν. Πολλές φορές, πριν καν γεννηθούν , έχει γεμίσει το σπίτι ροζ ή μπλε , με κούκλες ή αυτοκινητάκια. Επίσης , όταν μεγαλώνουν είναι φυσιολογικό τα μικρά αγοράκια να παίζουν με τις κούκλες της αδελφής του ή την μικρή αδελφή να παίζει με τους super ήρωες  του αδελφού της . Τα παιδιά δεν βλέπουν το φύλο, βλέπουν το παιχνίδι που τους φέρνει χαρά.  Δεν πρέπει να μας ανησυχεί ως γονείς και δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί σε αυτές τις περιπτώσεις. Άλλα το αν θα ενθαρρύνουμε το νήπιο μας να αλλάξει φύλο, γιατί λέει ότι νιώθει σαν αγόρι ή κορίτσι, είναι στη κρίση του κάθε γονιού. Πριν βιαστούμε όμως, ας αφήσουμε τι λέει ο νόμος, η εκκλησία, και οι ψυχολόγοι, και να σκεπτόμαστε ένα πράγμα, θέλουμε στα αλήθεια να επιβαρύνουμε το μικρό παιδί μας και να του δυσκολέψουμε τη ζωή; Ήδη δεν είναι αρκετά δύσκολη;

ΠΗΓΕΣ: www.el.wikipedia.org/wiki, www.reuters.com, www.cnn.com,www.el.wikipedia.org/wiki,www.nypost.com, www.atlantadailyworld.com,www.orthodoxos.com.gr, www.zougla.gr

Περισσότερα...