Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Όσοι καπνίζετε ηλεκτρονικό τσιγάρο και έχετε ήδη αποφασίσει ότι το άτμισμα είναι καλύτερο και ξέρετε όλα τα πλεονεκτήματά του, τότε ίσως θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στην συγκεκριμένη έρευνα.

Η έρευνα ανακάλυψε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες παθήσεις και ασθένειες στους πνεύμονες με το «κανονικό» τσιγάρο. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας μελέτησαν την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως κι αυτό προκαλεί ασθένειες όπως άσθμα, λύκο, ψωρίαση, αγγειίτιδα και ασθένεια των πνευμόνων. Όλες οι ασθένειες είναι άμεσο αποτέλεσμα του ατμίσματος.

«Υπάρχει μια σύγχυση για το αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ‘ασφαλές’ από το ‘κανονικό’. Κι αυτό γιατί οι πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας», λέει ο Δρ. Mehmet Kesimer.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι όσο «κακά» είναι και τα τσιγάρα», συμπληρώνει. Η έρευνα περιελάμβανε 15 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, 14 καπνιστές και 15 μη καπνιστές. Και παρόλο το μικρό δείγμα, οι ερευνητές είναι σίγουροι πως τα αποτελέσματα πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτη πάνω στο θέμα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως οι δυσμενείς για τον οργανισμό παθήσεις, μπορεί να σχετίζονται με τις συσκευές ατμίσματος. Τα τελευταία χρόνια έγιναν δημοφιλείς παγκοσμίως, επειδή ο κόσμος τις θεωρεί ακίνδυνες ή γιατί βοηθούν στην μείωση και σταδιακά το κόψιμο του καπνίσματος. Η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων φέρεται πλέον να έχει αξία που φτάνει τα 33 δισ. δολάρια.

Μια έρευνα στην Σουηδία, αμφισβήτησε αυτή την αντίληψη παίρνοντας επίσης ως δείγμα 15 ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ξανά στην ζωή τους. Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έδειξε αύξηση της πίεσης, των παλμών της καρδιάς και αρτηριακή ακαμψία. Βέβαια, οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν υγρό χωρίς νικοτίνη δεν είχαν τα ίδια συμπτώματα.

Ο Δρ. Magnus Lundback του Ινσιτούτου Karolinska της Σουηδίας αναφέρει: «Ο αριθμός των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό γιατί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται σε γενικές γραμμές ακίνδυνα. Η βιομηχανία προμοτάρει τα προϊόντα της με τέτοιο τρόπο, ώστε να δείξει πως είναι πιο ασφαλή και ένας επιτυχημένος τρόπος να κόψεις το τσιγάρο. Παρολ’ αυτά οι έρευνες δείχνουν πως και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία».

Παρόλο που η έρευνα ανακάλυψε ότι οι επιπτώσεις της νικοτίνης ήταν προσωρινές, οι επιστήμονες πιστεύουν πως η συνεχής χρήση μπορεί να τις μετατρέψει σε μόνιμες.

ΠΗΓΗ: www.e-daily.gr