Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Να του καταβληθεί αποζημίωση για τις 448 ημέρες που κρατήθηκε στις ελληνικές φυλακές, ζητά από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας, ο 25χρονος Γεωργιανός, ο οποίος από το ίδιο δικαστήριο αθωώθηκε ομόφωνα για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου, στη Χώρα. Ο 25χρονος Γεωργιανός είχε συλληφθεί τότε για τη δολοφονία, ενώ είχε προφυλακισθεί και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης παρέμεινε κρατούμενος.

Αθώος έχει κηρυχτεί πλέον και ο ανήλικος που είχε συλληφθεί μαζί με τον Γεωργιανό. Πρωτόδικα ο ανήλικος είχε καταδικασθεί, καθώς είχε ομολογήσει τη συμμετοχή στη δολοφονία, υποδεικνύοντας τον Γεωργιανό ως φυσικό αυτουργό, αλλά μετά την αθώωση του 25χρονου, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες και τον ανήλικο, ενώ πλέον δεν υπάρχει δράστης της δολοφονίας.

Ο γρίφος της δολοφονίας

Για την άγρια δολοφονία του Αρχιμανδρίτη το 2014 η Αστυνομία συνέλαβε ως δράστες έναν 17χρονο Έλληνα με μειωμένο καταλογισμό και τον 25χρονο Γεωργιανό. Σύμφωνα με την δικογραφία που είχε σχηματισθεί και οι δύο όταν συνελήφθησαν, ομολόγησαν την πράξη τους, με τα πράγματα όμως να διαφοροποιούνται κατά πολύ στη συνέχεια. Ο ανήλικος συνέχισε να ομολογεί την παρουσία του και να περιγράφει τα ίδια και στα δύο δικαστήρια που ακολούθησαν, ενώ ο Γεωργιανός άλλαξε στάση δηλώνοντας αθώος και κατηγορώντας αστυνομικούς ότι του απέσπασαν ομολογία και πως η υπογραφή σε αυτή δεν είναι δική του.

Σε δίκη οδηγήθηκε πρώτος ο 17χρονος, ο οποίος με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, καταδικάσθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, καθώς αρχικά κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Μάλιστα, στην καθαρογραμμένη απόφαση το δικαστήριο της Κυπαρισσίας αναγνωρίζει ως κύριο δράστη τον Γεωργιανό.

Η ανατροπή και το αίτημα για αποζημίωση

Ακολούθησε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας για τον 25χρονο Γεωργιανό, ο οποίος και πάλι αρνήθηκε τα πάντα και παρά την πρόταση του Εισαγγελέα να κριθεί ένοχος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος. Η υπόθεση κίνησε το ενδιαφέρον του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε τη δικογραφία και το αιτιολογικό της αθωωτικής απόφασης. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μάλιστα, προχώρησε σε αίτημα αναίρεσης της απόφασης με πρότασή της στο Συμβούλιο Αεροπαγιτών και ζήτησε την επανάληψη της δίκης.  

Στο μεταξύ και μέχρι να απαντήσει ο Άρειος Πάγος, εκδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό, στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων, η υπόθεση για τον ανήλικο Έλληνα, ο οποίος και αυτή τη φορά δεν αρνήθηκε ότι το βράδυ της δολοφονίας βρισκόταν στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη, υποδεικνύοντας ως φυσικό αυτουργό της δολοφονίας τον Γεωργιανό, ο οποίος όμως πλέον είχε αθωωθεί. Έτσι, το δικαστήριο αθώωσε σε δεύτερο βαθμό και τον ανήλικο και η υπόθεση της δολοφονίας έμεινε χωρίς δράστη.

Αμέσως μετά την αθωωτική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού, ο Γεωργιανός κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση για τις ημέρες που έμεινε έγκλειστος στις φυλακές από τη σύλληψή του, έως την εκδίκαση της υπόθεσης και την αθώωσή του.

Συγκεκριμένα, ο 25χρονος κρατήθηκε από τις 17 Φεβρουαρίου του 2014 έως και τις 11 Μαΐου του 2015 και για τις 448 ημέρες που έμεινε στις φυλακές ζητάει ως αποζημίωση το ποσό των 13.147,45 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr