Αγώνας δρόμου για συμφωνία με χτυπήματα κάτω από τη μέση
ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ - ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Με μπαράζ δημοσιευμάτων κατά της κυβέρνησης οι δανειστές συνεχίζουν το καθεστώς ασφυξίας προκειμένου να επιτύχουν νέα δημοσιονομικά και υφεσιακά μέτρα.
Ο ξένος Τύπος είναι στην υπηρεσία των «θεσμών» ασκώντας πλέον ωμό εκβιασμό εναντίον της κυβέρνησης που προσπαθεί να «κλείσει» την ενδιάμεση συμφωνία χωρίς να θιγούν «καυτά» ζητήματα όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και το ασφαλιστικό.
Δείτε επίσης....
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν και το Brussels Group του Μεγάλου Σαββάτου συνεδρίασε σε κλίμα συνεργασίας, ξένες εφημερίδες όπως η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) βάζουν τη λάσπη στον ανεμιστήρα πυρπολώντας την διαπραγμάτευση. Η FAS έγραψε ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν πως τους προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, με τον έναν από τους αξιωματούχους αυτούς να διατείνεται μάλιστα πως ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν "ταξιτζής".
Αντίθετα από το Μαξίμου, ισχυρίζονται ότι «Το Brussels Group προσδιόρισε την ατζέντα των θεματικών ενοτήτων και το περιεχόμενό τους, που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες», κάτι που όπως λένε συζητήθηκε μεταξύ Λαγκάρντ και Βαρουφάκη.
Οι δανειστές με μπαράζ δημοσιευμάτων έχουν ζητήσει βαθύτερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, με την εκπρόσωπο του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υπογραμμίζει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για συμφωνία.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές τις επόμενες ημέρες πρέπει να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία, η οποία είναι σημαντική προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να μπορέσουν να συζητήσουν για τους όρους του ελληνικού προγράμματος στην Ρίγα, στις 24 Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητά να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και βάζει στο τραπέζι το συνταξιοδοτικό, αν και η κυβέρνηση επιθυμεί τα ζητήματα αυτά να μετατεθούν για μετά το καλοκαίρι...
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκλειδώσει χρηματοδοτική βοήθεια στις 24 Απριλίου και για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει ως τις 21-22 Απριλίου να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Τα χρονοδιαγράμματα «δυσκολεύουν» και λόγω της Συνόδου του ΔΝΤ που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στην οποία θα μεταβούν πολλά από τα στελέχη και τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με το Reuters υπήρξε υπήρξε μικρή βελτίωση σε ότι αφορά την τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, λίγη όμως πρόοδος σε ότι αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. «Εξακολουθούμε να μην έχουμε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την δημοσιονομική τους επίπτωση, και ο χρόνος λιγοστεύει –οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις 24 Απριλίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα», σημείωσε εμπλεκόμενος.
Αν η Ελλάδα πάντως, και οι εκπρόσωποι των πιστωτών –το γνωστό Brussels Group- συμφωνήσουν σε λίστα μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 21-22 Απριλίου και οι υπουργοί την εγκρίνουν όταν συνεδριάσουν στη Ρίγα, τότε η Αθήνα ενδέχεται να λάβει κάποια στήριξη με ρευστότητα από την ΕΚΤ, μέσω αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
ΠΗΓΗ : newsbomb.gr