Το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα του ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», εφαρμόζεται σε Λύκεια της χώρας μας για δεύτερη συνεχή χρονιά, και ενημερώνει τη μαθητική κοινότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σημασία του σεβασμού και της προάσπισής τους.
Το πρώτο σεμινάριο της φετινής χρονιάς - τέταρτο κατά σειράν από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος- πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (07/11/2017) στο Ζάππειο Μέγαρο.
Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν εφάρμοσαν την περασμένη σχολική χρονιά το πρόγραμμα και μίλησαν για την εντυπωσιακή απήχηση που είχε η διδασκαλία του στους μαθητές. Επισήμαναν, επίσης, την πρωτοτυπία του προγράμματος και τις δυνατότητες που δίνει σε καθηγητές και μαθητές, ειδικά σε σχολεία με προσφυγόπουλα, ή παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ή ακόμα και παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Το 2016, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά σε σχολεία της Αττικής με τη συμμετοχή 15 σχολείων, δημοσίων και ιδιωτικών, και 2 φροντιστηρίων. Φέτος, εφαρμόζεται πιλοτικά σε ολόκληρη την Ελλάδα με τη συμμετοχή 32 εκπαιδευτικών από 23 σχολεία σε 12 διαφορετικά μέρη της χώρας μας: Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Δράμα, Φλώρινα, Κοζάνη, Σπάρτη, Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Κομοτηνή, Σύμη και Ναύπακτο, ενώ από την Αττική συμμετέχουν 70 εκπαιδευτικοί 27 σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 3.000 μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα έχουν φέτος την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εμπνευστούν από τους γενναίους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ’ όλο τον κόσμο, να ευαισθητοποιηθούν και να μεταφέρουν τα διδάγματα αυτά στην καθημερινότητά τους.
Στόχος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς ο αριθμός των σχολείων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα να φτάσει τα 100.
Το σεμινάριο άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Φέτος, είχαμε τη μεγάλη τιμή να θέσει το Πρόγραμμά μας υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος. Είναι επίσης τιμή για το Ίδρυμά μας να εφαρμόζει το Πρόγραμμα αυτό για δεύτερη χρονιά, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Καλωσορίζουμε τους νέους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται κοντά μας και που μέσα από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμά μας ανοίγουν νέους δρόμους επικοινωνίας με μαθητές, οι οποίοι μέσα από την διδασκαλία τους μπορούν να γίνουν κοινωνοί και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών. Επίσης καλωσορίζουμε τους εκπαιδευτικούς που είναι κοντά μας για δεύτερη χρονιά και των οποίων η παρουσία ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας και την ελπίδα μας ότι το Πρόγραμμα αυτό μπορεί να γίνει μια πλατφόρμα διαλόγου και κοινής δράσης, ώστε ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνεται πράξη και συνείδηση μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα… Για εμάς η διδασκαλία είναι κάτι περισσότερο από το να μοιράζεσαι τη γνώση. Διδασκαλία είναι να εμπνέεις την αλλαγή. Και το Πρόγραμμά μας είναι ακριβώς αυτό. Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που φιλοδοξούμε να φέρει την αλλαγή και μέσα στις σχολικές αίθουσες αλλά και έξω από αυτές. "Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή" έλεγε χαρακτηριστικά ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ και αυτό είναι και δική μας πεποίθηση... Η εμπειρία σας και οι προτάσεις σας μας βοηθούν ώστε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική αυτού του προγράμματος, να βρίσκουμε νέους τρόπους μετάδοσης της γνώσης και διαλόγου με τους μαθητές. Τα σεμινάρια που διοργανώνουμε συμβάλλουν κατά πολύ σε αυτή τη διαδικασία. Λαμβάνουμε πολλές κλήσεις από όλη την Ελλάδα και νοιώθουμε την ανάγκη των εκπαιδευτικών να παρακολουθούν το Πρόγραμμα από μακριά, καθώς δεν είναι εύκολο σε όλους να ταξιδέψουν και να συμμετέχουν στα σεμινάριά μας. Το Ίδρυμά μας εργάζεται πάνω σε αυτό το θέμα ώστε να κάνει την ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα πιο εύκολη και διαδραστική. Θα ενημερώνεστε τακτικά για τα νέα βήματα… Επιπλέον, το Πρόγραμμά μας έχει δική του σελίδα στο facebook και μόνο οι εκπαιδευτικοί που γίνονται μέλη της ομάδας μας θα μπορούν να γίνονται και μέλη της σελίδας αυτής, να ανακοινώνουν και να μοιράζονται τα νέα τους, τις δράσεις τους, τις πρωτοβουλίες τους, να θέτουν τα ερωτήματά τους ή τις ιδέες τους. Σας προσκαλούμε όλους να γίνετε μέλη της ομάδας αυτής για να έχουμε μια πιο άμεση και εύκολη επαφή. Παράλληλα, θα κυκλοφορεί ένα 6μηνιαίο newsletter με δράσεις σχετικές με το Πρόγραμμα, το οποίο μπορούμε να σας το στέλνουμε και σε ηλεκτρονική μορφή και να το μοιράζεστε με συναδέλφους και με μαθητές σας…».
Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε θερμά όλα τα σχολεία και τα φροντιστήρια καθώς και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και δήλωσε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπως και η στήριξη του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.
Μετά την κυρία Βαρδινογιάννη τον λόγο έλαβε η κυρία Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» και μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» η οποία επικέντρωσε την ομιλία της στο περιεχόμενο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» και υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του στα ελληνικά σχολεία.
Ακολούθησε η παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος σε 3 σχολεία:
• Οι κυρίες Χρυσάνθη Σωτηρίου, Συντονίστρια Αγγλικών Γυμνασίου – Λυκείου και Σοφία Σαλιάρη, Καθηγήτρια Αγγλικών Γυμνασίου – Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ μίλησαν για την απήχηση που είχε το Πρόγραμμα στους μαθητές που το διδάχτηκαν και παρουσίασαν εργασίες των μαθητών πάνω στο θέμα.
• Ο καθηγητής του Κολλεγίου Ψυχικού, κύριος Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Συντονιστής Κοινωνικών Επιστημών Γυμνασίου και Λυκείου, παρουσίασε βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από τη διδασκαλία του Προγράμματος σε μαθητές του θερινού τμήματος του σχολείου, όπου τα ίδια τα παιδιά μιλούν για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους γύρω από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
• Η καθηγήτρια Καλλιόπη Αυγουστίνου, Συντονίστρια Φιλολογικών Μαθημάτων Γυμνασίου και ο καθηγητής Ιωάννης Χριστόπουλος, Συντονιστής Φιλολογικών Μαθημάτων Λυκείου των Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων ανήγγειλαν ότι το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώνουν τα Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία και θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Απριλίου 2018, θα είναι αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Πρόγραμμά «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία».
Τον συντονισμό του σεμιναρίου έκανε η δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», κυρία Ινώ Κωνσταντόπουλου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και η μη κερδοσκοπική Οργάνωση Axion Hellas, που δραστηριοποιείται στις ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» στις πιο απόμακρες γωνιές της Ελλάδας.