Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Δύσκολα η ελληνική κυβέρνηση θα βρει χρήματα για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και δόσεις αναφέρουν οι Financial Times που αποκαλύπτουν πως το ΔΝΤ απάντησε αρνητικά για τυχόν παράταση πληρωμής δόσεων.


«Οχι» από ΔΝΤ σε παράταση πληρωμής δόσεων - Το ανεπίσημο αίτημα της Αθήνας
Έλληνες αξιωματούχοι προχώρησαν σε άτυπη προσέγγιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητώντας παράταση στις πληρωμές προς τον οργανισμό, εξέλιξη που αναδεικνύει την επισφαλή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά της χώρας. Η απάντηση που πήραν όμως, ήταν πως δεν μπορεί να γίνει επαναπρογραμματισμός των πληρωμών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους προσκείμενους στις εξελίξεις και από τις δύο πλευρές, η Αθήνα πείστηκε τελικά να μην κάνει και επίσημα αυτό το αίτημα για αναβολή των πληρωμών προς το ΔΝΤ, στο οποίο πρέπει να καταβάλει συνολικά 1 δισ. ευρώ το Μάιο σε δύο ξεχωριστές πληρωμές.

Αν και το άτυπο αίτημα της Αθήνα απορρίφθηκε, οι συζητήσεις που έγιναν στις αρχές του μήνα, δείχνουν πως είναι πλέον όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα ώστε να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και παράλληλα να τηρεί τις πληρωμές του χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές.

Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι βέβαιοι εάν η Αθήνα θα μπορέσει να καταβάλει τις πληρωμές του Μαΐου. Ακόμη κι αν τα καταφέρει όμως, δηλώνουν πως το θέμα θα φτάσει σε αποφασιστική καμπή τον Ιούνιο, πριν λήξουν οι πολύ μεγαλύτερες πληρωμές ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στις πληρωμές παρά μόνο μέσα από τη διαπραγμάτευση ενός εντελούς νέου προγράμματος στήριξης. Εάν η Ελλάδα χάσει μία πληρωμή, τότε θα είναι η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία που θα έχει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, κάτι που έχουν κάνει μόνο χώρες όπως το Ζαίρ και η Ζιμπάμπουε.

Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως η πρόταση ήταν να «ανασχηματιστεί το πρόγραμμα αποπληρωμών για το δάνειο του ΔΝΤ για τους επόμενους μήνες» επιτρέποντας έτσι στη νέα ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να έχει τα χρήματα για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους πιστωτές για την πληρωμή της επόμενης δόσης του προγράμματος στήριξης.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποπληρώσει φέτος στο ΔΝΤ περισσότερα από 9 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης του 2010, έχει εγκλωβιστεί εδώ και δύο μήνες σε αδιέξοδο με τους πιστωτές για την εκταμίευση των εναπομεινάντων 7,2 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο πρόγραμμα των 172 δισ. ευρώ, ώστε να καταβάλει αυτές τις πληρωμές.

Οι πιστωτές της ευρωζώνης αρνούνται να αποδεσμεύσουν αυτά τα κεφάλαια εάν η Αθήνα δεν παρουσιάσει μία πιο πλήρη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ένα αξιόπιστο σχέδιο για την εφαρμογή τους. Οι συζητήσεις όμως, ως προς το τι πρέπει να περιλαμβάνεται σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει και οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δημοσίως δηλώσει ότι δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις έχουν θετική πορεία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατ’ ιδίαν δηλώνουν δύσπιστοι ότι η εργασία σε τεχνικό επίπεδο που απαιτείται για να επιτραπεί η αποδέσμευση των κεφαλαίων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση στις 11 Μαΐου, μία ημέρα πριν λήξει η πληρωμή προς το ΔΝΤ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ μιλούν πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, που θα οδηγούσε σε ελληνική χρεοκοπία και πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, επεσήμανε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλώνοντας αυτή την εβδομάδα ότι για τα υπόλοιπα μέλη του ευρώ, έξοδος της Ελλάδας «δεν θα είναι μια εύκολη βόλτα, αλλά πιθανότατα μπορεί να γίνει».

Η πολιτική των άκρων έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού δήλωσε την Τετάρτη ότι κανείς δεν μπορεί να φαντάζεται πως μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας. «Δεν θα ήταν καλό πράγμα για την παγκόσμια οικονομία που μόλις ανακάμπτει από βαθιά ύφεση να έχει τέτοια νέα αβεβαιότητα» δήλωσε.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας λέγοντας ότι η Αθήνα πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα μέσα Μαΐου.

ΠΗΓΗ : newsit.gr