Συντριπτικό ΟΧΙ στη χρήση του όρου "Μακεδονία"
Με ένα κραυγαλέο όχι το 79% των πολιτών άνω των 18 ετών που συμμετείχαν στη διαδικτυακή δημοσκόπηση που διεξήγαγε το zougla.gr από τις 12 Ιανουαρίου έως και τις 17 Ιανουαρίου, απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ως συνθετικού του ονόματος της ΠΓΔΜ. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις σε ακόμη δύο ερωτήματα, με τα οποία οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν έναντι δύο εκδοχών, αυτής με χρονικό προσδιορισμό «Νέα Μακεδονία» και της άλλης με γεωγραφικό προσδιορισμό «Άνω Μακεδονία». Πρόκειται για τις δύο διαδεδομένες εκδοχές από τη δέσμη των πέντε ονομάτων που προτείνει ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η γνώμη των πολιτών που κρίνουν τη διαχείριση της υπόθεσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ από την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Με μία σπάνια ομοθυμία οι πολίτες με συντριπτικό ποσοστό θεωρούν πως συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση χειρίζονται το ζήτημα λανθασμένα.
Ως προς τα αμιγώς πολιτικά ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας τώρα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν ως προς την πρόθεση ψήφου, ωστόσο σημειώνει σημαντική απώλεια, αφού το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 7,4 ποσοστιαίες μονάδες στο σταθμισμένο δείγμα. Άξιο σχολίου είναι το γεγονός πως σε απόλυτους αριθμούς η αυθόρμητη επιλογή των πολιτών έναντι των δύο πολιτικών πρωταγωνιστών (αστάθμιστο δείγμα) δείχνει ακόμη μικρότερη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προδίδοντας μία υπό διαμόρφωση τάση.
Το τρίτο εύρημα της δημοσκοπικής έρευνας αφορά στην απόλυτη σχεδόν ισοπαλία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου η επιλογή «κανένας από τους δύο» ξεπερνά το 50%, ποσοστό που συναντάται σπανίως σε μετρήσεις.
Αναλυτικά η δημοσκοπική έρευνα:
Η μέτρηση άρχισε στις 12 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 17ης Ιανουαρίου. Συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία 7.147 πολίτες άνω των 18 ετών. Τα αποτελέσματα της μέτρησης σταθμίστηκαν από την επιστημονική ομάδα που συνεργάζεται με το zougla.gr στη βάση των δημογραφικών δεδομένων που ισχύουν αλλά και των αποτελεσμάτων των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015.
Στη μέτρηση ψήφισαν κατά 93% άνδρες και κατά 7% γυναίκες, όπως δείχνει ο πίνακας 1.
Από εκείνους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία το 50% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 45-64 ετών. Το 39% στην κατηγορία 25-44 ετών. Το 9% των ψηφισάντων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και το 2% σε αυτήν των 18-24 (Πίνακας 2).
Στο σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα το 82% κατοικεί σε αστικές περιοχές και το 18% σε αγροτικές, όπως δείχνει ο Πίνακας 3.
Η κατανομή των ψηφισάντων ανά περιοχή έχει ως εξής: Το 52% προέρχεται από την Περιφέρεια, το 36% από την Αττική και το 12% από τη Θεσσαλονίκη (Πίνακας 4).
Ως προς το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων στη δημοσκοπική έρευνα, το 38% είναι ανώτατης εκπαίδευσης, το 29% ανώτερης και το 33% μέσης εκπαίδευσης, όπως καταδεικνύει ο Πίνακας 5.
Πρώτη δέσμη ερωτήσεων
Στη δέσμη αυτή οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν γενικά και ειδικότερα ως προς το ζήτημα που προέκυψε με το όνομα της ΠΓΔΜ. Έτσι στον Πίνακα 6 αποδίδονται οι απαντήσεις στο ερώτημα αν οι ψηφοφόροι αποδέχονται ή όχι τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ως συνθετικού στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Το σαρωτικό 79% απαντά με ένα ξεκάθαρο «όχι», ενώ μόνο το 14% απαντά πως συμφωνεί με τη χρήση του όρου. Ένα 5% απαντά πως δεν ενδιαφέρεται, ενώ το 1% ψηφίζει «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ».
Στους επόμενους δύο πίνακες οι πολίτες απαντούν σε ένα περισσότερο συγκεκριμένο ερώτημα. Κατ' αρχάς αν αποδέχονται ονομασία της ΠΓΔΜ με το όνομα «Νέα Μακεδονία» που αποτελεί χρονικό προσδιορισμό. Όνομα που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς επισήμως, αλλά και συζητείται εδώ και 25 χρόνια. Σε αυτήν την ερώτηση, όπως και στην επόμενη, οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν πως δεν αποδέχονται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και αυτό για να μην παγιδευτούν και επιλέξουν με ένα Ναι ή ένα Όχι έναντι μιας εκδοχής. Σύμφωνα με το διάγραμμα 7 λοιπόν, διαπιστώνει κάποιος πως μόνο το 12% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το όνομα «Νέα Μακεδονία». Το 5% το απορρίπτει ως ονομασία, ενώ το 79% δηλώνει ξεκάθαρα πως απορρίπτει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» γενικότερα. Ένα 4% δηλώνει «Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ».
Η επόμενη ερώτηση αφορά στην ονομασία «Άνω Μακεδονία», όνομα που επίσης περιλαμβάνεται στις επίσημες προτάσεις Νίμιτς και χρησιμοποιεί γεωγραφικό προσδιορισμό. Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει, πάλι μόνο το 12% των ερωτηθέντων συμφωνεί με αυτό το όνομα, το 5% το απορρίπτει, ενώ το 79% διαφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Το 4%, όπως και προηγουμένως, προτιμά την κατηγορία του «Δεν ξέρω /Δεν απαντώ» (Διάγραμμα 8).
Η επόμενη ερώτηση είναι διπλή και αφορά εάν και κατά πόσο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίζονται με σωστό ή λανθασμένο τρόπο το ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ. Το ερώτημα είναι στη βάση του πολιτικό και ο πολίτης καλείται να τοποθετηθεί έναντι μιας συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριφοράς της συγκυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας ως προς τους χειρισμούς τους. Τα αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικά για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την πολιτική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές. Βλέπουμε, λοιπόν, στον Πίνακα 9 πως το 65,3% θεωρεί πως η κυβέρνηση χειρίζεται λανθασμένα το ζήτημα. Μόνο το 18,2% εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 16,6%, απαντά με το αφοπλιστικό «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Ανάλογη εικόνα διαπιστώνεται και όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εδώ το 68,6% πιστεύει πως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας χειρίζεται λανθασμένα το θέμα της ονομασίας και το ποσοστό αυτό είναι αδυσώπητα ενισχυμένο, όταν το «Μακεδονικό» αποτελεί κατ’ εξοχήν ζήτημα που συνδέεται διαχρονικά με τη διαδρομή της ελληνικής Δεξιάς - Κεντροδεξιάς. Μόνο το 15,5% συμφωνεί με τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πάλι το πολύ μεγάλο 15,9% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».
Με το επόμενο ερώτημα καλούνται οι πολίτες να εκτιμήσουν αν η Εκκλησία πρέπει ή όχι να αναμειχθεί στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Εδώ το 55% θεωρεί πως η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο στο θέμα της ονομασίας, ενώ το 30% πιστεύει πως η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει λόγο. Ένα ισχυρό 12% δηλώνει πως του είναι αδιάφορο και ένα 2% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ» (Πίνακας 10).
Πολιτικά ευρήματα
Το επόμενο ερώτημα αφορά στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Οι πολίτες απαντούν για το ποιο κόμμα κατά τη γνώμη τους θα ερχόταν πρώτο, αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή. Όπως καταδεικνύεται στο διάγραμμα (Πίνακας 11), το 56,9% θεωρεί πως σίγουρα η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα, το 19,5% πως θα είναι στην πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, το 11% πιστεύει πως κάποιο άλλο κόμμα θα κόψει πρώτο το νήμα, ενώ το 12,6% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.
Στο επόμενο διάγραμμα καταγράφονται οι εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκοπική έρευνα ως προς την καταλληλότητα των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία. Τα ποσοστά εκπλήσσουν. Διαπιστώνεται μία οριακή ισοπαλία μεταξύ των δύο. Πρόκειται για μία «εξίσωση» προς τα κάτω των δύο πρωταγωνιστών, αφού το 24,4% εκτιμά πως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλληλότερος, ενώ το 22,5% θεωρεί πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως το ηχηρό και απαξιωτικό για τους δύο πρωταγωνιστές 50,5% πιστεύει πως κανένας από τους δύο δεν είναι ο καταλληλότερος. Προβληματισμός, λοιπόν, για αυτήν την αυθόρμητη τοποθέτηση που δηλώνει απαξίωση ως προς το πολιτικό σύστημα γενικότερα (Πίνακας 12).
Πρόθεση ψήφου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, η κατανομή των κομμάτων θα ήταν ως εξής:
Πρώτη η Νέα Δημοκρατία με 26,4%, με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 19%. Η μεταξύ τους διαφορά ανέρχεται σε 7,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10,9% και στην τέταρτη θέση το Κίνημα Αλλαγής με 7,2 %. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5% και στην έκτη θέση εισέρχεται στη Βουλή με 3,2 % η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Στην έβδομη θέση βρίσκεται το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 3,1%. Με αυτά τα δεδομένα, η μέτρηση αναδεικνύει μία επτακομματική Βουλή.
Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) με 1,4% και ακολουθεί ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,9%.
Ένα ικανό ποσοστό της τάξεως του 9,1% δηλώνει πως προτίθεται να ψηφίσει άλλο κόμμα.
Αδιευκρίνιστη ψήφος, Αποχή, Λευκά/Άκυρα
Στο διάγραμμα της Πρόθεσης Ψήφου (Πίνακας 13) οι πολίτες που δηλώνουν πως δεν προτίθενται να ψηφίσουν ανέρχονται σε ποσοστό της τάξεως του 8,1%. Το 3,2% δηλώνει πως θα ρίξει στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο και ένα 0,7% δηλώνει «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».
Συσπειρώσεις - μετακινήσεις ψηφοφόρων
Τα δύο επόμενα διαγράμματα απεικονίζουν τις διαρροές - μετακινήσεις των ψηφοφόρων από και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και από και προς τη Νέα Δημοκρατία.
Η Νέα Δημοκρατία, με μία συνεχιζόμενη εξαιρετικά ισχυρή συσπείρωση για μη εκλογική περίοδο, της τάξεως του 75,2%, βλέπει ένα 6,1% των ψηφοφόρων της να φεύγει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 5% προς τη Χρυσή Αυγή. Μόλις ένα 1,5% των διαρροών από τη ΝΔ κατευθύνεται προς την Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής (Πίνακας 14).
Η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να έχει μια πολύ ισχνή συσπείρωση της τάξεως του 47,9%. Έχει απώλειες προς τα αριστερά του και την Πλεύση Ελευθερίας της τάξεως του 4,1%, μία διαρροή 3,2% προς το Κίνημα Αλλαγής (Κεντροαριστερά) και μία δυσεξήγητη αλλά υπαρκτή ροή ψηφοφόρων του προς τη Χρυσή Αυγή, που φθάνει το 7,3%. Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ με ένα 11,4% κατευθύνεται προς τη Νέα Δημοκρατία.
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η γνώμη των πολιτών που κρίνουν τη διαχείριση της υπόθεσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ από την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Με μία σπάνια ομοθυμία οι πολίτες με συντριπτικό ποσοστό θεωρούν πως συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση χειρίζονται το ζήτημα λανθασμένα.
Ως προς τα αμιγώς πολιτικά ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας τώρα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν ως προς την πρόθεση ψήφου, ωστόσο σημειώνει σημαντική απώλεια, αφού το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 7,4 ποσοστιαίες μονάδες στο σταθμισμένο δείγμα. Άξιο σχολίου είναι το γεγονός πως σε απόλυτους αριθμούς η αυθόρμητη επιλογή των πολιτών έναντι των δύο πολιτικών πρωταγωνιστών (αστάθμιστο δείγμα) δείχνει ακόμη μικρότερη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προδίδοντας μία υπό διαμόρφωση τάση.
Το τρίτο εύρημα της δημοσκοπικής έρευνας αφορά στην απόλυτη σχεδόν ισοπαλία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου η επιλογή «κανένας από τους δύο» ξεπερνά το 50%, ποσοστό που συναντάται σπανίως σε μετρήσεις.
Αναλυτικά η δημοσκοπική έρευνα:
Η μέτρηση άρχισε στις 12 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 17ης Ιανουαρίου. Συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία 7.147 πολίτες άνω των 18 ετών. Τα αποτελέσματα της μέτρησης σταθμίστηκαν από την επιστημονική ομάδα που συνεργάζεται με το zougla.gr στη βάση των δημογραφικών δεδομένων που ισχύουν αλλά και των αποτελεσμάτων των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015.
Στη μέτρηση ψήφισαν κατά 93% άνδρες και κατά 7% γυναίκες, όπως δείχνει ο πίνακας 1.
Από εκείνους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία το 50% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 45-64 ετών. Το 39% στην κατηγορία 25-44 ετών. Το 9% των ψηφισάντων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και το 2% σε αυτήν των 18-24 (Πίνακας 2).
Στο σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα το 82% κατοικεί σε αστικές περιοχές και το 18% σε αγροτικές, όπως δείχνει ο Πίνακας 3.
Η κατανομή των ψηφισάντων ανά περιοχή έχει ως εξής: Το 52% προέρχεται από την Περιφέρεια, το 36% από την Αττική και το 12% από τη Θεσσαλονίκη (Πίνακας 4).
Ως προς το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων στη δημοσκοπική έρευνα, το 38% είναι ανώτατης εκπαίδευσης, το 29% ανώτερης και το 33% μέσης εκπαίδευσης, όπως καταδεικνύει ο Πίνακας 5.
Πρώτη δέσμη ερωτήσεων
Στη δέσμη αυτή οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν γενικά και ειδικότερα ως προς το ζήτημα που προέκυψε με το όνομα της ΠΓΔΜ. Έτσι στον Πίνακα 6 αποδίδονται οι απαντήσεις στο ερώτημα αν οι ψηφοφόροι αποδέχονται ή όχι τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ως συνθετικού στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Το σαρωτικό 79% απαντά με ένα ξεκάθαρο «όχι», ενώ μόνο το 14% απαντά πως συμφωνεί με τη χρήση του όρου. Ένα 5% απαντά πως δεν ενδιαφέρεται, ενώ το 1% ψηφίζει «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ».
Στους επόμενους δύο πίνακες οι πολίτες απαντούν σε ένα περισσότερο συγκεκριμένο ερώτημα. Κατ' αρχάς αν αποδέχονται ονομασία της ΠΓΔΜ με το όνομα «Νέα Μακεδονία» που αποτελεί χρονικό προσδιορισμό. Όνομα που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς επισήμως, αλλά και συζητείται εδώ και 25 χρόνια. Σε αυτήν την ερώτηση, όπως και στην επόμενη, οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν πως δεν αποδέχονται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και αυτό για να μην παγιδευτούν και επιλέξουν με ένα Ναι ή ένα Όχι έναντι μιας εκδοχής. Σύμφωνα με το διάγραμμα 7 λοιπόν, διαπιστώνει κάποιος πως μόνο το 12% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το όνομα «Νέα Μακεδονία». Το 5% το απορρίπτει ως ονομασία, ενώ το 79% δηλώνει ξεκάθαρα πως απορρίπτει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» γενικότερα. Ένα 4% δηλώνει «Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ».
Η επόμενη ερώτηση αφορά στην ονομασία «Άνω Μακεδονία», όνομα που επίσης περιλαμβάνεται στις επίσημες προτάσεις Νίμιτς και χρησιμοποιεί γεωγραφικό προσδιορισμό. Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει, πάλι μόνο το 12% των ερωτηθέντων συμφωνεί με αυτό το όνομα, το 5% το απορρίπτει, ενώ το 79% διαφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Το 4%, όπως και προηγουμένως, προτιμά την κατηγορία του «Δεν ξέρω /Δεν απαντώ» (Διάγραμμα 8).
Η επόμενη ερώτηση είναι διπλή και αφορά εάν και κατά πόσο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίζονται με σωστό ή λανθασμένο τρόπο το ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ. Το ερώτημα είναι στη βάση του πολιτικό και ο πολίτης καλείται να τοποθετηθεί έναντι μιας συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριφοράς της συγκυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας ως προς τους χειρισμούς τους. Τα αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικά για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την πολιτική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές. Βλέπουμε, λοιπόν, στον Πίνακα 9 πως το 65,3% θεωρεί πως η κυβέρνηση χειρίζεται λανθασμένα το ζήτημα. Μόνο το 18,2% εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 16,6%, απαντά με το αφοπλιστικό «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Ανάλογη εικόνα διαπιστώνεται και όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εδώ το 68,6% πιστεύει πως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας χειρίζεται λανθασμένα το θέμα της ονομασίας και το ποσοστό αυτό είναι αδυσώπητα ενισχυμένο, όταν το «Μακεδονικό» αποτελεί κατ’ εξοχήν ζήτημα που συνδέεται διαχρονικά με τη διαδρομή της ελληνικής Δεξιάς - Κεντροδεξιάς. Μόνο το 15,5% συμφωνεί με τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πάλι το πολύ μεγάλο 15,9% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».
Με το επόμενο ερώτημα καλούνται οι πολίτες να εκτιμήσουν αν η Εκκλησία πρέπει ή όχι να αναμειχθεί στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Εδώ το 55% θεωρεί πως η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο στο θέμα της ονομασίας, ενώ το 30% πιστεύει πως η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει λόγο. Ένα ισχυρό 12% δηλώνει πως του είναι αδιάφορο και ένα 2% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ» (Πίνακας 10).
Πολιτικά ευρήματα
Το επόμενο ερώτημα αφορά στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Οι πολίτες απαντούν για το ποιο κόμμα κατά τη γνώμη τους θα ερχόταν πρώτο, αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή. Όπως καταδεικνύεται στο διάγραμμα (Πίνακας 11), το 56,9% θεωρεί πως σίγουρα η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα, το 19,5% πως θα είναι στην πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, το 11% πιστεύει πως κάποιο άλλο κόμμα θα κόψει πρώτο το νήμα, ενώ το 12,6% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.
Στο επόμενο διάγραμμα καταγράφονται οι εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκοπική έρευνα ως προς την καταλληλότητα των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία. Τα ποσοστά εκπλήσσουν. Διαπιστώνεται μία οριακή ισοπαλία μεταξύ των δύο. Πρόκειται για μία «εξίσωση» προς τα κάτω των δύο πρωταγωνιστών, αφού το 24,4% εκτιμά πως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλληλότερος, ενώ το 22,5% θεωρεί πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως το ηχηρό και απαξιωτικό για τους δύο πρωταγωνιστές 50,5% πιστεύει πως κανένας από τους δύο δεν είναι ο καταλληλότερος. Προβληματισμός, λοιπόν, για αυτήν την αυθόρμητη τοποθέτηση που δηλώνει απαξίωση ως προς το πολιτικό σύστημα γενικότερα (Πίνακας 12).
Πρόθεση ψήφου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, η κατανομή των κομμάτων θα ήταν ως εξής:
Πρώτη η Νέα Δημοκρατία με 26,4%, με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 19%. Η μεταξύ τους διαφορά ανέρχεται σε 7,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10,9% και στην τέταρτη θέση το Κίνημα Αλλαγής με 7,2 %. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5% και στην έκτη θέση εισέρχεται στη Βουλή με 3,2 % η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Στην έβδομη θέση βρίσκεται το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 3,1%. Με αυτά τα δεδομένα, η μέτρηση αναδεικνύει μία επτακομματική Βουλή.
Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) με 1,4% και ακολουθεί ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,9%.
Ένα ικανό ποσοστό της τάξεως του 9,1% δηλώνει πως προτίθεται να ψηφίσει άλλο κόμμα.
Αδιευκρίνιστη ψήφος, Αποχή, Λευκά/Άκυρα
Στο διάγραμμα της Πρόθεσης Ψήφου (Πίνακας 13) οι πολίτες που δηλώνουν πως δεν προτίθενται να ψηφίσουν ανέρχονται σε ποσοστό της τάξεως του 8,1%. Το 3,2% δηλώνει πως θα ρίξει στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο και ένα 0,7% δηλώνει «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».
Συσπειρώσεις - μετακινήσεις ψηφοφόρων
Τα δύο επόμενα διαγράμματα απεικονίζουν τις διαρροές - μετακινήσεις των ψηφοφόρων από και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και από και προς τη Νέα Δημοκρατία.
Η Νέα Δημοκρατία, με μία συνεχιζόμενη εξαιρετικά ισχυρή συσπείρωση για μη εκλογική περίοδο, της τάξεως του 75,2%, βλέπει ένα 6,1% των ψηφοφόρων της να φεύγει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 5% προς τη Χρυσή Αυγή. Μόλις ένα 1,5% των διαρροών από τη ΝΔ κατευθύνεται προς την Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής (Πίνακας 14).
Η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να έχει μια πολύ ισχνή συσπείρωση της τάξεως του 47,9%. Έχει απώλειες προς τα αριστερά του και την Πλεύση Ελευθερίας της τάξεως του 4,1%, μία διαρροή 3,2% προς το Κίνημα Αλλαγής (Κεντροαριστερά) και μία δυσεξήγητη αλλά υπαρκτή ροή ψηφοφόρων του προς τη Χρυσή Αυγή, που φθάνει το 7,3%. Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ με ένα 11,4% κατευθύνεται προς τη Νέα Δημοκρατία.
ΠΗΓΗ: www.zougla.gr