Νομοσχέδιο «σκούπα» για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι το σχέδιο νόμου που αφορά την ίδρυση του νέου πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην Αθήνα, φέρνοντας αλλαγές για τους μαθητές του Λυκείου, τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, των μαθητών των ΕΠΑΛ αλλά και τους φοιτητές.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» τη μεγαλύτερη τροποποίηση του μηχανογραφικού δελτίου φέρνει το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τους υποψηφίους να έχουν διαθέσιμο ένα ακόμα πανεπιστημιακό Ίδρυμα, αλλά να μένει η Αθήνα χωρίς δύο μεγάλα τεχνολογικά Ιδρύματα.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα αποτελείται από 5 σχολές και 26 τμήματα, αντί των 42 τμημάτων και κατευθύνσεων των δύο υπό κατάργηση ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Οι πρώτοι εισακτέοι θα είναι οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, αν και ακόμα αναμένεται η κατανομή των νέων σχολών και τμημάτων στα τέσσερα επιστημονικά πεδία.
Η καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου είχες ως αποτέλεσμα τη μετάθεση των ημερομηνιών για τις διαδικασίες των Πανελλαδικών. Φέτος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η ηλεκτρονική αίτηση-δήλωση θα γίνει τον Μάρτιο, ενώ και η καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων μετατίθεται, βάσει του νομοσχεδίου, από 15 Μαρτίου στο τέλος του μήνα.
Tο νέο Πανεπιστήμιο με την ψήφιση ίδρυσής του αναμένεται να φέρει αλλαγές τόσο στον αριθμό εισακτέων αλλά και στο τοπίο των βάσεων, όπως έχει διαμορφωθεί την περσινή χρονιά. Η ανωτατοποίηση των σχολών των δύο ΤΕΙ έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον των μαθητών και ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες εκτιμήσεις ότι θα σημειωθεί αύξηση των προτιμήσεων για τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στα μηχανογραφικά δελτία του Ιούλιο του 2018.
Βέβαια, παράλληλα με τη λειτουργία του, το υπουργείο Παιδείας καλείται να έχει επιλύσει σε εύλογο χρονικό διάστημα το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων σχολών και να τα κατοχυρώσει, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στις σχολές Μηχανικών.
Φοιτητές των δύο ΤΕΙ
Πέραν των νεοεισαχθέντων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, τη μεγαλύτερη αλλαγή θα δεχτούν οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στα δύο ΤΕΙ και δεν έχουν ξεπεράσει το όριο διάρκειας σπουδών. Το νομοσχέδιο ορίζει αυτόματη μεταφορά των φοιτούντων στο νέο Ίδρυμα, εκτός αν επιθυμεί ο φοιτήτής τη λήψη πτυχίου ΤΕΙ, επομένως θα πρέπει τις 30 Σεπτεμβρίου να κάνει σχετική αίτηση, η οποία δεν ανακαλείται.
Στην περίπτωση που μεταφερθεί στο πανεπιστημιακού Ίδρυμα, η συνέλευση του κάθε νέου τμήματος θα πρέπει να προχωρήσει σε αντιστοίχιση μαθημάτων με το νέο πρόγραμμα σπουδών. Οι φοιτητές των ΤΕΙ για να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο θα πρέπει να επιλέξουν επιπλέον μαθήματα βάσει της απόφασης των καθηγητών του τμημάτος.
Νέος γύρος μετεγγραφών αναμένεται από το φετινό εαρινό εξάμηνο, με το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές περιοχές. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής είτε σε Ίδρυμα στην ίδια περιφέρεια με τον αδελφό τους είτε στην οικία των γονέων τους. Θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση που θα ορίζει το εισοδηματικό κριτήριο των οικογενειών που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία. Παράλληλα, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, όπως επίσης να μην έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο σπουδών, αλλά ούτε και ο αδελφός του αιτούντος.