Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Στο τέλος Απριλίου έτοιμο το πρώτο ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο!


- Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης στο νεο Μεσοπρόθεσμο η μείωση της ανεργίας
- Μας πρότειναν νεο δάνειο 20 έως 40 δισ αν υπογράψουμε νεο μνημόνιο
- Κατηγορηματικό όχι από την κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
- Τι θα ζητήσουμε όσον αφορά τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές
- Μικρό καλάθι κρατάει η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Η συμφωνία γέφυρα άλλαξε σε γέφυρα χωρίς συμφωνία. Η στρατηγική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις διαφοροποιήθηκε και πλέον το βάρος μετατίθεται εξ' ολοκλήρου στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ακυρώνοντας ουσιαστικά την ενδιάμεση φάση της συμφωνίας γέφυρας ως το τέλος Ιουνίου.

Η αλλαγή συντελέστηκε, σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, όταν το Μαξίμου συνειδητοποίησε ότι πλέον δεν είναι δυνατός ένας έντιμος συμβιβασμός και οι πιστωτές ήθελαν πάση θυσία να γονατίσουν τη νέα κυβέρνηση οδηγώντας τη σε συμβιβασμούς που δεν θα ήταν εύκολα αποδεκτοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε ένα μέρος της κοινωνίας.

Όταν πλέον το Μαξίμου δεν είχε καμία αμφιβολία πως παρά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και τις συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο, πως οι πιστωτές επιμένουν να σπάσουν τις «κόκκινες» γραμμές, άλλαξε στρατηγική και ακολουθώντας μία παρελκυστική τακτική και επιχείρησε να κερδίσει χρόνο ώστε να ετοιμαστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Από εκείνο το σημείο η ομάδα επεξεργασίας που έχει συσταθεί στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης επιτάχυνε το έργο της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο θα είναι έτοιμο στο τέλος Απριλίου.

Έτσι εντός του Ιουνίου το αργότερο η Ελλάδα θα είναι έτοιμη, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, να προτείνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα οδηγεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάταξη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και θα δημιουργεί περιβάλλον κατάλληλο για επενδύσεις, ώστε να μειωθεί η ανεργία η οποία γίνεται πλέον ο κεντρικός στόχος.

Αυτή ήταν η πρώτη ριζική αλλαγή που συντελέστηκε, ενώ η δεύτερη είναι η σκέψη να μη ζητήσει η κυβέρνηση νέο δάνειο από τους εταίρους και να μην μπει στη διαδικασία της συζήτησης για τρίτο μνημόνιο, γιατί γνωρίζει πολύ καλά πλέον πως θα ζητηθούν επαχθή μέτρα, τα οποία κινούνται στην προηγούμενη λογική και δεν επιτρέπουν στην ελληνική οικονομία να ξεφύγει οριστικά και από την κρίση και να δημιουργήσει συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.

Όπως έλεγε με νόημα αξιωματούχος με γνώση των πραγμάτων η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αναφορά σε νέο δάνειο, παρότι διάφοροι κύκλοι βγήκαν πρόθυμα και πρότειναν από 20 ως 40 δις. ευρώ με την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας, δηλαδή ενός νέου μνημονίου.
Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις νέες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση αντί να ζητήσει νέο δάνειο που συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις, θα προτείνει αλλαγές στην εξυπηρέτηση του χρέους, μετάθεση ορισμένων πληρωμών προς δανειστές κατά μερικά χρόνια και άδεια για να μπορέσει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα και φυσικά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Θα αναλάβει επίσης τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα επιχειρήσει να συνδέσει με τη ρήτρα ανάπτυξης, καθώς τη λήψη διορθωτικών μέτρων όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός ξεφεύγει από τα συμπεφωνημένα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό ακριβώς το σκέλος αποτελεί το μεγάλο αγκάθι. Δηλαδή η διαφορά για νέο δάνειο. Οι μεν πιστωτές επιθυμούν τη χορήγηση νέου δανείου ώστε να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις κυβερνητικές κινήσεις, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση δάνεια, αλλά ρυθμίσεις στις στο χρέος ελπίζοντας πως θα καταφέρει να αντιμετωπίσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα μόνη της.

Η νέα στρατηγική είναι σχεδόν οριστική και κερδίζει καθημερινά έδαφος βλέποντας πως παρά τις διαπραγματεύσεις, παρά τους συμβιβασμούς οι Θεσμοί δεν μετακινούνται από τις θέσεις τους και πολλές φορές κινούνται έξω και από το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου η οποία έδινε τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει μέτρα με άλλα ισοδυνάμου αποτελέσματος.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και για τη συνάντηση Τσίπρα με τη Μέρκελ η κυβέρνηση κρατάει πολύ, μα πάρα πολύ μικρό καλάθι και οι αρμόδιοι δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτός ένας έντιμος συμβιβασμός.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

Περισσότερα...