Όσα δεν ξέρεις για το τελεφερίκ του Λυκαβηττού
Το υψηλότερο σημείο στο κέντρο της Αθήνας είναι ο λόφος του Λυκαβηττού, εκεί . Αθηναίοι και τουρίστες φτάνουν στην κορυφή του για να ανταμοιφθούν από τη θέα που προσφέρει το ύψος των 277 μέτρων.
Δείτε επίσης....
Ακόμα έχουν την ευκαιρία να γευματίσουν στο καφέ-εστιατόριο που λειτουργεί εκεί ή να επισκεφθούν το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Μπορεί η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω μονοπατιού και δρόμου άλλα οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν για την ανάβασή τους το γνωστό Τελεφερίκ που εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου του 1965 και ξεκίνησε τη λειτουργία του μία ημέρα αργότερα.
Κατασκευάστηκε από τον ΕΟΤ, ενώ από το 2002 η διαχείρισή του Τελεφερίκ και του εστιατορίου που βρίσκεται στον λόφο έχει ανατεθεί σε όμιλο εταιριών εστίασης. Την ίδια χρονιά οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εκγαταστάσεις ανακαινίστηκαν πλήρως, ενώ αντικαταστάθηκαν και τα δύο βαγόνια του Τελεφερίκ με άλλα, ελληνικής κατασκευής.
Η αφετηρία βρίσκεται στο τέρμα της οδού Πλουτάρχου, στην συμβολή της με την Αριστίππου, στο Κολωνάκι. Το Τελεφερίκ λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο από τις 9:00 π.μ. έως τις 1:30 π.μ. Τους χειμερινούς μήνες είναι πιθανή λήξη της λειτουργίας του νωρίτερα. Τα δρομολόγια εκτελούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα ανά 30 λεπτά, αλλά τις ώρες αιχμής η συχνότητα μπορεί να φτάσει τα 10 λεπτά. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 7 ευρώ. (Περιλαμβάνει ανάβαση και κατάβαση, και έκπτωση στο εστιατόριο του Λυκαβηττού).
Το μήκος της γραμμής είναι 210 μέτρα και για το σύνολο της διαδρομής, (εξ ολοκλήρου μέσα σε σήραγγα) απαιτούνται περίπου 3 λεπτά. Τα δύο βαγόνια, χωρητικότητας 34 ατόμων το καθένα, ξεκινούν ταυτόχρονα από τα δύο άκρα της διαδρομής, κινούνται σε μονή τροχιά και διασταυρώνονται στο μέσον της διαδρομής. Κατά μέσο όρο, με το Τελεφερίκ του Λυκαβηττού μεταφέρονται 300.000 επιβάτες ετησίως.