Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ξαφνική αναστολή ολόκληρου του ποσού σύνταξης διαπιστώνουν από τις αρχές Απριλίου άγαμες και διαζευγμένες γυναίκες που λαμβάνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις,

επειδή τα Ταμεία δεν κάνουν τις απαιτούμενες διασταυρώσεις και στο τέλος καταλήγουν να τις κόβουν και τις δύο.

Ο λόγος είναι επειδή οι δικαιούχες γυναίκες εμφανίζονται ως ξεχωριστές περιπτώσεις στον κάθε φορέα, και ο καθένας χωρίς να ελέγξει την άλλη πηγή εισοδήματος, κόβει ολόκληρη τη σύνταξη. Με τον «τρόπο» αυτό πολλές γυναίκες είδαν ξαφνικά να χάνουν και τις δύο συντάξεις.

Πρόκειται για μια γκάφα άνευ προηγουμένου που οδηγεί όχι απλά σε μειώσεις συντάξεων αλλά σε ολοσχερή αφαίρεση εισοδήματος και αποκαλύπτεται σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος.

«Το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί» αναφέρεται στο έγγραφο και τονίζεται ότι «υπάρχουν διαμαρτυρίες από άγαμες και διαζευγμένες γυναίκες, των οποίων και οι δύο συντάξεις από μεταβίβαση έχουν ανασταλεί με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς οικονομικούς πόρους»!

Ο νόμος για τις συντάξεις των άγαμων και διαζευγμένων γυναικών προβλέπει ότι αν δεν έχουν άλλα εισοδήματα η σύνταξή τους περιορίζεται στα 720 ευρώ το μήνα, ενώ αν υπάρχουν άλλα εισοδήματα, τότε η σύνταξη μειώνεται αναλογικά ώστε σε κάθε περίπτωση το συνολικό μηνιαίο εισόδημα (από σύνταξη και άλλη πηγή) να μην ξεπερνά τα 720 ευρώ.

Αυτά, όμως, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο με ημερομηνία 3/4/2015 δεν τηρήθηκαν και το αποτέλεσμα είναι όχι απλά να κόβονται, αλλά να διακόπτεται αδικαιολόγητα η καταβολή συντάξεων.

Στην πράξη

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που καταβάλλεται σύνταξη 900 ευρώ από το Δημόσιο και 800 ευρώ από άλλο Ταμείο (ΤΣΑΥ), το μεν Γενικό Λογιστήριο βλέπει στη φορολογική δήλωση τα 800 ευρώ του ΤΣΑΥ και τα θεωρεί εισόδημα που υπερβαίνουν τα 720 ευρώ που προβλέπει ο νόμος, οπότε το Γενικό Λογιστήριο σταματά να καταβάλλει τη σύνταξη των 900 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως το ΤΣΑΥ βλέπει στη φορολογική δήλωση τα 900 ευρώ του Γενικού Λογιστηρίου και κάνει το ίδιο πράγμα, κόβοντας τη σύνταξη των 800 ευρώ, από τη στιγμή που υπάρχει εισόδημα 900 ευρώ.

Οι δύο φορείς βάσει νόμου θα έπρεπε να κόψουν αναλογικά τα ποσά, ώστε το συνολικό άθροισμα των δύο συντάξεων να μην υπερβαίνει τα 720 ευρώ το μήνα. Επειδή όμως δεν εφαρμόστηκε σωστά ο νόμος έχει συμβεί το απίθανο -και μάλιστα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- να αναστέλλονται αντί να μειώνονται συντάξεις.

Πηγή:newsbeast.gr