Σύμφωνα με σημερινό (10/05/2018) δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η σχετική απόφαση της αρμόδιας υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου προβλέπει ότι τα στεγαστικά δάνεια που είχαν λάβει οι δικαιούχοι μέσω του ΟΕΚ επανεξετάζονται, ώστε να υποβληθούν, από στελέχη του πρώην ΟΕΚ – ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τις τράπεζες, προτάσεις ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ως πρώτη επιλογή φιγουράρει η αύξηση του χρόνου υπερημερίας, από τους έξι μήνες, πιθανότητα στους 12 μήνες, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες που έχουν υπερβεί το εξάμηνο και κυρίως όσων τα δάνεια έχουν καταγγελθεί.
Παράλληλα, εξετάζεται η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων στην περίπτωση που οι δανειολήπτες αξιοποιήσουν τους όρους της νέας ρύθμισης, ενώ το κύριο ζητούμενο είναι αν και σε τι ποσοστό θα γίνει «κούρεμα» σε τόκους ή και σε άληκτο κεφάλαιο.
Σύμφωνα, πάντα με τον «Ελεύθερο Τύπο», με βάση το μοντέλο της ρύθμισης που είχε γίνει επί Νέας Δημοκρατίας το 2014, ένα δανειολήπτης στεγαστικού από το 2008, με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ, βρίσκεται σήμερα στον δέκατο χρόνο του δανείου και του απομένουν άλλα πέντε έτη, για να το εξοφλήσει. Η επιδότηση έχει αναλωθεί γιατί διήρκεσε για τα εννέα πρώτα έτη.
Αν έχει αφήσει απλήρωτες δόσεις 6 ή 12 μηνών, μπορεί να ελπίζει σε μια νέα ρύθμιση - επιμήκυνση δανείου ως τα 25 - 30 έτη, αρκεί η τωρινή προαναγγελία του υπουργείου Εργασίας να υλοποιηθεί.
Αν το υπόλοιπο του δανείου είναι 125.000 ευρώ, τότε με μια «ανάσα» για μοίρασμα των δόσεων στα επόμενα 15 χρόνια η δόση πέφτει στα 380 ευρώ το μήνα.
Αν ένας δανειολήπτης πήρε επιδότηση επιτοκίου ΟΕΚ και έχει σήμερα υπόλοιπο 88.313 ευρώ και τρέχουσα δόση 1.000 ευρώ, την οποία αδυνατεί να πληρώνει, τότε με μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής του στεγαστικού στα 10-15 χρόνια, η μηνιαία δόση θα μπορεί να μειωθεί και στα 300 ευρώ.