Μέλι, γλυκό… φάρμακο
Παρότι το μέλι μας είναι περισσότερο γνωστό και αγαπητό για τη γλυκιά γεύση και το διακριτικό του άρωμα, έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιετίες στην παραδοσιακή ιατρική για τις δυνητικές αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Δείτε επίσης....
Το μέλι στην ιατρική
Το μέλι χρησιμοποιείται για τη φροντίδα πληγών καθώς έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές τις οφείλει κυρίως στη χαμηλή του σε υγρασία, στο υπεροξείδιο του υδρογόνου και την οξύτητά του (μέσο pH 3,9) που το κάνουν αφιλόξενο για τα βακτήρια. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μελιού πιστεύεται ότι οφείλονται σε αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, ανάμεσά τους η χρυσίνη (τύπος φλαβονοειδούς), η βιταμίνη C και ένα ένζυμο, η καταλάση.
Παρότι το μέλι είναι γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικά μέταλλα, μπορεί να περιέχει σπόρια του Clostridium botulinum, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση στα βρέφη, για αυτό και συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης μελιού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών.
Το μέλι στη διατροφή
Παρότι το μέλι είναι γλυκό στη γεύση, ο γλυκαιμικός του δείκτης είναι χαμηλός (γύρω στο 55), οπότε κατηγοριοποιείται μεταξύ των τροφίμων με χαμηλό και μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα υψηλού ΓΔ και συστήνεται για ανθρώπους με μεταβολικές καταστάσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Μέλι κατά της δυσκοιλιότητας
Ένα φλιτζάνι χαμομήλι με μέλι ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα αλλά και το πρήξιμο και το φούσκωμα που μερικές φορές τη συνοδεύουν.
Τι περιμένουμε για μάθουμε για το μέλι στο άμεσο μέλλον
Τα νεότερα στοιχεία των ειδικών δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο έντερο και να προάγει τον κορεσμό βοηθώντας την απώλεια βάρους, ωστόσο τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Επίσης, από ερευνητικά στοιχεία φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με ισοδύναμες ποσότητες σακχαρόζης. Αυτές οι ενδείξεις για τη χρήση του μελιού μελετώνται ήδη από τους επιστήμονες και περιμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα και οδηγίες.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr