Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

fb profil

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 35χρονης ημεδαπής, για απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μέσω διαδικτύου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έγκληση ιδιώτη σε Τμήμα Ασφαλείας της Αττικής, σύμφωνα με την οποία, διαχειρίστρια προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης την προσέγγισε και αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη της, την ενημέρωσε ότι δήθεν δικαιούνταν επίδομα ύψους 3.500 ευρώ, χορηγούμενο από τον Ο.Α.Ε.Δ., λόγω μακράς ανεργίας.

Ακολούθως με το πρόσχημα της πληρωμής παραβόλου και υπαλλήλου του Ο.Α.Ε.Δ., αποπειράθηκε να της αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ, ενώ παράλληλα ζήτησε να της αποστείλει προσωπικά δεδομένα του συζύγου της (Α.Μ.Κ.Α., Α.Φ.Μ., στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού κ.λπ.).

Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων - στοιχείων της υπόθεσης.

Από την συνεκτίμηση - αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού και των αποτελεσμάτων της έρευνας, προέκυψε ότι διαχειρίστρια του επίμαχου προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι η 35χρονη και σε βάρος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή της  σε άλλες ομοειδείς-συναφείς πράξεις.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση συνιστά στους χρήστες του διαδικτύου:

  • να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που λαμβάνουν γνώση από άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο που φέρονται να εκπροσωπούν Φορείς ή Οργανισμούς και να επαληθεύουν αυτές με επικοινωνία με το αρμόδιο Οργανισμό ή εταιρία
  • να μην αποστέλλουν προσωπικά τους δεδομένα (Α.Μ.Κ.Α., Α.Φ.Μ., ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, αντίγραφα ταυτοτήτων, διαβατηρίων, κωδικούς ΤΑΧΙS κτλ), σε άγνωστα άτομα-χρήστες του διαδικτύου

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :

  • Τηλεφωνικά: 111 88
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: FEELSAFE E-COMMERCE
  • Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: https://cyberalert.gr/feelsafe/