Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών βλέπει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, την ώρα που οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και ζητείται τομή για συμφωνία.

Σημάδια βελτίωσης του κλίματος εντοπίζουν εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπα και ιστοσελίδες, όμως παράλληλα, οικονομικοί αναλυτές επιμένουν να κάνουν λόγο για Grexit και χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει», είπε την Παρασκευή το βράδυ ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη. Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένες έως και σήμερα στις 19:30 ώρα Ελλάδος, ωστόσο δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή.

Την Πρωτομαγιά, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκαν θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Η σημερινή μέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αν υπάρχει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, στις αρχές της εβδομάδας θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο. Η κυβέρνηση αναζητά έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές, εκείνο όμως που ανησυχεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αντιδράσεις που αναμένονται στο κόμμα.

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να επιμένει στις κόκκινες γραμμές της. Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης διαμηνύουν την αποφασιστικότητα της Αθήνας να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές, ενώ το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε μάλιστα το θέμα του δημοψηφίσματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν το επιθυμούμε. Εάν όμως τα πράγματα φτάσουν σε σημείο μη βατό, τότε δικαιούμαστε να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία».

«Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει πολύ υψηλή και ανέρχεται κοντά στο 50-60%», διαμηνύουν οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας, Ricardo Garcia-Schildknecht και Thomas Wacker. Όπως επισημαίνουν, είναι θετικό το γεγονός πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως οι διαφωνίες που παραμένουν στα ακανθώδη ζητήματα, δηλαδή σε εργασιακά και ασφαλιστικό, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Την ίδια ώρα ευρωπαϊκά έντυπα βλέπουν αποτελέσματα και αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το κύριο άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics με τίτλο «Ελλάδα: Η ατμόσφαιρα βελτιώνεται» επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. η νέα διαπραγματευτική ομάδα συμμετέχεις στις συνομιλίες καλά προετοιμασμένη.

«Ελλάδα: Η Επιτροπή χαιρετίζει το νέο εποικοδομητικό πνεύμα στις συζητήσεις» είναι ο τίτλος του Agence Europe.

Παράλληλα, το EuΟbserver γράφει: «Οι αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται να κατευνάζουν τις εντάσεις γράφει. Το γεγονός ότι τα νέα πρόσωπα συνδέονται περισσότερο με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα είναι ένα καλό σημάδι».

Πηγή:newsbeast.gr

Περισσότερα...