Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

2128680

Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν συνολικά σε 16.000 ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ειδικότερα, τις επόμενες εβδομάδες – το πιθανότερο εντός του Ιανουαρίου – είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε 3.000 νέους πτυχιούχους θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης, ηλικίας 24 έως 29 ετών.

Το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζει στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων στα αντικείμενα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.Το πρόγραμμα στοχεύει στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης της οικονομίας καθώς και του παραγωγικού μετασχηματισμού της. Επισημαίνεται πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάσει τα 40,2 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού αφορά παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης. Ωφελούμενοι της δράσης, η οποία – όπως όλα δείχνουν – αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο, θα είναι συνολικά 10.000 εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 29 ετών. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας ή και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι ενδεικτικό πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάρτιση, πρακτική αλλά και πιστοποίηση των συμμετεχόντων στους τομείς της μεταποίησης, της κυκλικής οικονομίας και της αγροδιατροφής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της δράσης, βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα, όμως, η κατάρτιση και πιστοποίηση νέων σε ηλικία ανέργων σε αυτούς τους τομείς δίνει τη δυνατότητα της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι για τη χώρα ο τουρισμός και η αγροδιατροφή.

Το πιθανότερο τον Μάρτιο αναμένεται να βγει στον... αέρα το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο επίσης αφορά στοχευμένη κατάρτιση και πιστοποίηση. Βάσει του σχεδιασμού, και αυτή η δράση απευθύνεται σε άνεργους πτυχιούχους, ηλικίας 22 έως 29 ετών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης και θα καταρτιστούν σε κλάδους αιχμής. Ο αριθμός των ωφελουμένων του προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης θα ανέλθει, όπως έχει ανακοινώσει και το υπουργείο Εργασίας, σε συνολικά 3.000.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία νέων επαγγελματικών διεξόδων σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών σπουδών. Μάλιστα, ανάμεσα στις ειδικότητες, στις οποίες πρόκειται να καταρτιστούν αλλά και να πιστοποιηθούν οι ωφελούμενοι είναι η διαχείριση κοινωνικών δικτύων, η διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, το marketing πολιτιστικών οργανισμών, η συμβουλευτική σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας καθώς και το ευαίσθητο θέμα της αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών.

ΠΗΓΗ: www.cnn.gr