Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

karpos

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η αρθροπλαστική καρπού στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης.

«Η αρθροπλαστική καρπού αποτελεί εξέλιξη αυτής που είχε καθιερωθεί επιτυχώς στο ισχίο και το γόνατο και δίνει πλέον λύσεις και στην κατεστραμμένη άρθρωση του χεριού» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που μαζί με την ομάδα του πραγματοποίησε την επέμβαση.

Μέχρι χτες οι λύσεις, για την κατεστραμμένη άρθρωση του καρπού (από διάφορες αιτίες), ήταν  η μόνιμη ολική αρθρόδεση του σε ενεργούς χειρώνακτες ή η αφαίρεση του εγγύς στοίχου (rowcarpectomy) σε γυναίκες κυρίως μειωμένων λειτουργικών απαιτήσεων.

Οι επεμβάσεις αυτές (μόνιμη αρθροδεσία με πλακόβιδο και εγγύς καρπεκτομή) παρουσίαζαν όμως σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις κινήσεις του χεριού.

Σύμφωνα με τον κ Ιγνατιάδη « η αρθροπλαστική καρπού παρουσιάζει το σοβαρό πλεονέκτημα απέναντι στην αρθροδεσία ότι διατηρείται η κίνηση του καρπού, ενώ στην αρθροδεσία ναι μεν εξαλείφετε ο πόνος και διατηρείτο η ισχύς, πλην όμως καταργούνταν εντελώς η έκταση-κάμψη του καρπού, στη δε εγγύς καρπεκτομή είχαμε μεν κίνηση αλλά υπήρχε σχετική αστάθεια και έλλειψη ισχύος».

Η αρθροπλαστική καρπού έχει πάντως ένα περιορισμό που αφορά την ανύψωση βάρους, για το οποίο ανάλογα με τον τύπο που επιλέγει κανείς δεν πρέπει να υπερβαίνει κάποια κιλά. Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως δυο διανυκτερεύσεις.

«Στην συγκεκριμένη επέμβαση η ομάδα μου  επέλεξε το μοντέλο  «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ» ή “FREEDOM” το οποίο επιτρέπει κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Όχι μόνο έκταση-κάμψη, επιτρέπει και ανύψωση βάρους 8-10 κιλών μετά το πρώτο χρόνο από την εφαρμογή του. Φανταστείτε το υλικό σαν ένα μεγάλο ρουλεμάν που μπορείτε να το στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις με εγκεφαλική και μόνο εντολή στους μύες του χεριού» εξηγεί ο κ Ιγνατιάδης.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία  που παρουσιάστηκαν σε δημοσιεύσεις και συνέδρια, στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκατοντάδες ολικές αρθροπλαστικές καρπού.

Οι περισσότερες αρθροπλαστικές που γίνονται σε νέους και αφορούν πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή εργαζόμενους που έχουν αρθρίτιδες καρπού.

Σε μεσήλικες και μεγαλύτερες ηλικίες οι αρθροπλαστικές εφαρμόζονται σε ρευματοπάθειες και βαρειές οστεοαρθρίτιδες.

Στο 90% των περιπτώσεων δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παραγγελία για το υλικό(custommade), δεδομένου του ότι στο σετ υπάρχουν όλα τα μεγέθη και το υλικό είναι σχεδόν έτοιμο(modular). Σε νέα άτομα η ενσφήνωση γίνεται χωρίς ειδικό τσιμέντο, ενώ σε μεγάλες ηλικίες χρησιμοποιείται κατά την τοποθέτηση ιατρικό τσιμέντο(δίκην πορσελάνης).

Κατά την διάρκεια της αποθεραπείας ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού.

«Ο κυριότερος μετεγχειρητικός περιορισμός, καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης, είναι η αποφυγή ανύψωσης βάρους με το επίμαχο χέρι μεγαλύτερου των πέντε κιλών το πρώτο έτος και μετά 8-10 κιλών. Η φυσικοθεραπεία αφορά την τελική απόκτηση πλήρους εύρους κίνησης, και ενδυνάμωσης».

Οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί με αυτή τη μέθοδο απέκτησαν  μεγάλο εύρος κίνησης (range of motion) και επανήλθαν απόλυτα ικανοποιημένοι έχοντας ένα πλήρες followup για 5 χρόνια χωρίς άλλα προβλήματα.

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΡΠΟΥ

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία 3 είναι οι βασικές αιτίες για να υποστεί ο καρπός καταστροφική κάκωση.

  • Ο τραυματισμός (μετατραυματική αρθρίτιδα ή οστικό έλλειμμα)
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Η οστεοαρθρίτιδα (εκφύλιση χόνδρου)

ΠΗΓΗ: www.cosmosep.gr